Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirje 1/2021

Uutiskirjeen banneri, jossa nainen asioi kaupan kassalla pyörätuolissa.


Ensimmäinen Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirje

Luet ensimmäistä Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirjettä, jota julkaisee THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimi. Kokoamme uutiskirjeeseen ajankohtaiset kuulumiset vammaispalveluista THL:stä ja muista organisaatioista. Uutiskirje ilmestyy muutamia kertoja vuodessa, ja sen voit tilata liittymällä vammaisasiat-sähköpostilistalle.

Liity vammaisasiat-sähköpostilistalle ja tilaa uutiskirje

Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimi on osa Hyvinvointivaltion tutkimus ja uudistaminen -yksikköä

THL uudisti organisaatiotaan 2021 alusta, ja sen myötä vammaisuustiimi on nyt nimeltään Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimi. Olemme osa Hyvinvointivaltion tutkimus ja uudistaminen -yksikköä, joka seuraa, tutkii ja tukee palvelujärjestelmän ja eri väestöryhmien palveluiden sekä sosiaaliturvan kehittämistä.

Hyvinvointivaltion tutkimus ja uudistaminen -yksikkö

Vammaispalvelulainsäädännön uudistaminen käynnistyy 

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävät yhteistyössä kevään 2021 aikana kuulemistilaisuuksia vammaispalvelulainsäädännön uudistamiseen liittyen. Tilaisuudet järjestetään etäyhteydellä. 

Ensimmäinen kuulemistilaisuus on 15.2.2021 kello 12–16. 

Tässä tilaisuudessa keskitytään tulevan vammaispalvelulain soveltamisalaan, asumiseen, lasten asumiseen sekä esteettömän asumisen tukeen. 

Vammaispalvelulainsäädännön uudistus

Nyhet: Reformen av funktionshinderservicelagstiftningen startar

Vammaispalvelujen neuvottelupäivät 11.-12.2.2021: Tulevaisuutta rakentamassa nyt

Luminen puiden reunustama tie.


Vuoden merkittävin vammaisalan tapahtuma on taas täällä! Vammaispalvelujen neuvottelupäivät pidetään 11.-12.2.2021 webinaarina.

Neuvottelupäivien tämän vuoden ohjelma on koottu muutoksen ja osallisuuden ympärille.

Molempina aamuina ennen esityksiä tapaamme virtuaalisissa aamukahvipöydissä Howspacessa. Lämmintunnelmaisia, teemoittaisia pöytiä isännöivät mm. THL:n vammaispalvelujen asiantuntijat.

Webinaariin osallistuminen on maksutonta.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

Ohjelma

Maakunnallistuvat vammaispalvelut -verkosto ja lakitunti 29.1.2021

Tervetuloa Maakunnallistuvat vammaispalvelut -verkostoon! 29.1.2021 pidettävään tapaamiseen kuuluu lakitunti, jonka aikana keskustellaan ajankohtaisesta juridiikkaan liittyvästä aiheesta.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille vammaispalveluista kiinnostuneille, erityisesti ammattilaisille ja järjestöedustajille. Kuukausittaisten tilaisuuksien ohjelma sisältää vaihtuvan teeman lisäksi Kuntaliiton ja THL:n terveiset, STM:n ajankohtaisia asioita, koronavirus ja vammaispalvelut -katsauksen sekä Henkilökohtaisen budjetoinnin hankkeen kuulumiset.

Tilaisuuden järjestävät Suomen Kuntaliitto ja THL, ja siihen ei tarvitse ilmoittautua. Tilaisuuteen osallistutaan etäyhteydellä, jonka linkki löytyy THL:n tapahtumakalenterista.

Ohjelma ja linkki tilaisuuteen THL:n tapahtumakalenterissa 

Suomi johtaa pohjoismaista vammaisalan yhteistyötä Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana

Suomi on tänä vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa, mihin kuuluu toimiminen Vammaisalan pohjoismaisen yhteistyöneuvoston puheenjohtajana. 

Vammaisalan sisältöteemoiksi nostamme vammaisjohtajuuden ja alkuperäiskansoihin kuuluvien vammaisten henkilöiden oikeudet. Läpileikkaavia teemoja ovat vammaisten henkilöiden osallisuus ja tietoisuuden lisääminen.

Seminaarit:

  • Building back better: Disability leadership and the way forward 9.2.2021 (webinaari) 
  • Indigenous peoples: language, culture and life cycle; disabilities, dementia and services 31.8.2021 (Inari ja webinaari)
  • Today’s knowledge for tomorrow’s actions – A Nordic perspective on deafblindness 14.–16.9.2021 (Tampere)

YK:n vammaisyleissopimuksen osapuolikokouksessa järjestämme pohjoismaisen sivutapahtuman kesäkuussa. Kokous pidetään New Yorkissa tai etätapahtumana. Lisäksi Pohjoismaisella hyvinvointikeskuksella on THL:n kanssa yhteishanke, jossa selvitetään henkilökohtaiseen budjetointiin liittyviä näkökulmia eri Pohjoismaissa.

Puheenjohtajuus -sivut Vammaispalvelujen käsikirjassa (englanniksi):
Finland's Presidency in the Nordic Council of Ministers 2021

Ohjelma ja linkki webinaariin (englanniksi, ilmoittautumista ei tarvita):
Building back better: Disability leadership and the way forward 9.2.2021  

Nyhet: Finland är ordförandeland och leder Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 2021

FinSote-kysely: Koronaepidemia on heikentänyt enemmän toimintarajoitteisten henkilöiden kuin muun väestön hyvinvointia

Syksyn aikana kerätyistä FinSote-kyselyn tuloksista ilmenee, että koronaepidemian ja -rajoitusten vaikutukset väestön hyvinvointiin ja palveluihin vaihtelevat selvästi paitsi alueellisesti, myös toimintarajoitteisten ja muun väestön välillä.  

Esimerkiksi palveluiden saatavuudessa oli enemmän ongelmia toimintarajoitteisilla henkilöillä. Maaliskuun jälkeen peruutettuja tai siirrettyjä lääkärin tai hoitajan käyntejä raportoi 29 prosenttia toimintarajoitteisista henkilöistä. Vastaava luku muulla väestöllä oli 20 prosenttia. Toimintarajoitteiset henkilöt olivat enemmän huolissaan koronavirustartunnasta. Myös heidän taloudellinen tilanteensa oli heikentynyt enemmän kuin muulla väestöllä. Yksinäisyydessä, nukkumisessa ja liikunnassa vaikutukset olivat kielteisemmät.

THL:n tiedote FinSote-ennakkotuloksista: Koronan vaikutukset vaihtelevat selvästi alueittain – lääkärikäyntejä siirretty eniten Uudellamaalla, vähiten Pohjois-Pohjanmaalla

Nyhet: Effekterna av coronaviruset varierar tydligt områdesvis – läkarbesök har flyttats mest i Nyland, minst i Norra Österbotten

Osallisuustyöryhmän raportti vammaisten henkilöiden osallisuudesta julkaistu – lausuntopyyntö auki

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama osallisuustyöryhmä on julkaissut raportin vammaisten henkilöiden osallisuuden turvaamisesta vammaispalveluissa. Työryhmän raporttia on tarkoitus hyödyntää jatkossa, kun laaditaan hallituksen esitys vammaispalvelulainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Lausuntopyyntö työryhmän ehdotuksista on auki 15.2.2021 asti.

Lue tiedote, raportti ja linkki lausuntopyyntöön

Nyhet: SHM: Delaktighetsarbetsgruppens förslag om bestämmelser som stärker delaktigheten för personer med funktionsnedsättning på remiss