Vaccin mot fågelinfluensa
Vaccinet mot fågelinfluensa skyddar människor mot allvarliga sjukdomar orsakade av fågelinfluensavirus. Vaccinering förhindrar också att fågelinfluensaviruset muterar till ett virus som sprids mellan människor dvs. att en pandemi uppstår.
Fågelinfluensa
Vem får vaccinet mot fågelinfluensa
Vaccinet mot fågelinfluensa är gratis för personer som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller andra omständigheter löper en större risk att insjukna i fågelinfluensa.
Vaccinet ges till
- personer som kommer i kontakt med pälsdjur på pälsfarmer
- personer som arbetar med uppfödning av fjäderfä och som kommer i kontakt med fjäderfä (med undantag av personal vid slakteri)
- personer som arbetar med hantering och bortskaffande av sjuka och döda fåglar och djur samt personer som sköter rengöring av lokaler, t.ex. personer som arbetar i anläggningar som bearbetar animaliska biprodukter
- för personer som ringmärker fåglar
- personer som arbetar på fågelreservat där vilda fåglar vårdas
- personalen på husdjurgårdar och tama fjäderfän
- tjänsteveterinärer
- laboratoriepersonal som hanterar prover som innehåller fågelinfluensavirus eller prover som kan innehålla det
- nära kontakter till ett misstänkt eller bekräftat fall av fågelinfluensa
Risken för fågelinfluensa gäller anläggningar och djurutrymmen där produktionsdjuret eller det djur eller den fågel som behandlas kan komma i kontakt med vilda fåglar eller deras avföring. Om det inte finns någon kontakt med vilda fåglar är det inte nödvändigt att vaccinera personalen.
Vilket vaccin används och vad innehåller det?
I Finland används Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -vaccin.
- Vaccinet innehåller inga levande sjukdomsalstrare.
- Den aktiva substansen är ytantigen av fågelinfluensaviruset. Vaccinet använder en A/Astrakhan/3212/2020 (H5N8)-liknande stam.
- Vaccinet innehåller skvalenbaserad adjuvans, d.v.s. förstärkningsämnet MF59C.1. Förstärkningsämnet innehåller också en liten mängd polysorbat 80.
- Hjälpämnen är salter och renat vatten.
- Vaccinet innehåller inga konserveringsmedel.
- Vaccinet kan innehålla fösvinnande små spårrester av äggprotein, ovalbumin, neomycin, kanamycin, formaldehyd och hydrokortison som används i tillverkningsprocessen.
Mer information om Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -vaccin (pdf 433 kb, EMA)
Vaccinet distribueras färdigt att användas. Skaka försiktigt före användning. Se vaccinförpackningen för närmare anvisningar om hur du bereder vaccinet för användning.
Dosering och vaccinationsschema
Vaccindosen är 0,5 ml.
Vaccinationsserien innehåller 2 doser. Den andra dosen ges tidigast 3 veckor efter den första dosen. Dosintervallen kan dock vara klart längre än så.
Vaccinationsanvisningar
Vaccinet ges intramuskulärt (IM).
- Val av plats för injicering och val av nål då vaccinationen ges i deltamuskeln
- Intramuskulär vaccination av vuxna
Vaccinet får inte ges under huden (subcutant).
Vaccinet kan ges samtidigt med andra vaccin eller med vilket tidsintervall som helst jämfört med andra vacciner.
Vilka är vaccinets kontraindikationer och försiktighetsåtgärder?
Än så länge finns det knappt med forskningsdata om vaccinering av personer under 18 år. I studier med ett liknande vaccin observerades inte hos personer under 18 år biverkningar som skiljde sig från biverkningar hos vuxna.
Vaccinets effekt hos personer under 18 år har inte utvärderats.
Vaccination av barn i åldern 6 månader till 17 år bör endast i undantagsfall övervägas efter en individuell bedömning. Vid bedömningen bör man beakta risken för smitta och allvarlig sjukdom för den som ska vaccineras samt de eventuella riskerna i samband med vaccinationen.
För närvarande finns det inte tillräckligt med forskningsdata om användningen av vaccinet under graviditet och amning. Vaccination av gravida kvinnor bör endast övervägas om nyttan klart överstiger de potentiella riskerna.
Vaccinet får inte ges till en person som har fått en anafylaktisk reaktion av en tidigare dos av vaccinet eller på något av vaccinets beståndsdelar.
Anafylaxi
Vaccinet innehåller förvinnande små mängder äggprotein. Vaccination av en allvarligt allergisk person bör endast övervägas om nytta klart överväger riskerna med vaccination.
Vaccination av personer med äggallergi
Allergi mot formaldehyd hindrar i allmänhet inte vaccinering. Vaccinet kan innehålla mycket små spårmängder av formaldehyd. Allergi mot formaldehyd yttrar sig vanligtvis som ett fördröjt lokalt irritationssymptom på huden. Det ökar inte risken för anafylaktiska reaktioner hos den vaccinerade personen.
Vaccination av personer som är allergiska mot formaldehyd
Personer som är överkänsliga för antibiotika kan vanligtvis vaccineras, även om rester av antibiotika nämns i produktresumén.
Vaccination av personer med allergi mot antibiotika
Skjut upp vaccinationen om den som ska vaccineras har feber eller en infektion med feber.
Vilka fördelar har vaccinet mot fågelinfluensa?
Vaccinet ger skydd mot A-influensavirusets undertyper H5. Viruset kan orsaka allvarliga luftvägsinfektioner hos människor, såsom lunginflammation och akut andningssvikt (ARDS).
För att bekämpa en ny pandemi är det viktigt att förebygga fågelinfluensainfektioner hos människor.
Bedömningen av vaccinets effekt baserar sig på djurstudier och studier med ett liknande H5N1-vaccin. Beroende på studien utvecklade 64–90 procent av patienterna ett adekvat antikroppssvar efter två vaccindoser.
Vilka biverkningar kan vaccinet ha?
Uppskattningarna av biverkningarna baserar sig på säkerhetsstudier med ett liknande H5N1-influensavaccin.
Lokala symtom som svullnad, rodnad eller smärta vid injektionsstället kan förekomma efter vaccination inom några dagar efter vaccinationen.
Lokala symtom i den vaccinerade kroppsdelen
Den vaccinerade kan också få allmänna symtom som feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, trötthet eller illamående.
Lokala reaktioner och övergående allmänna symtom kan behandlas med febernedsättande och smärtstillande medel. Lokala eller allmänna symtom hindrar inte fortsatt vaccination.
Eftersom adjuvansen, dvs. förstärkningsämnet, förbättrar vaccinets skyddseffekt, det vill säga ökar vaccinets immunogenicitet, kan det också förstärka de lokala och allmänna symtomen som uppstår efter vaccinationen. Ett vaccin som innehåller adjuvans kan till exempel orsaka mer feberreaktioner. Vaccinationer av arbetstagare på samma arbetsplats kan göras stegvis så att eventuell frånvaro inte stör arbetsuppgifterna.
Sällsynta biverkningar
Allvarliga biverkningar såsom allvarlig allergisk reaktion, anafylaxi, är mycket sällsynta.
Anafylaxi
Mycket sällsynta neurologiska, samt hud- och blodkärlsrelaterade biverkningar har observerats efter vaccination med befintliga fågelinfluensaliknande H1N1-pandemivacciner och vacciner mot säsongsinfluensa. Dylika biverkningar har bland annat varit störningar i nervsystemet ( t.ex. stickningar), generaliserade hudreaktioner (t.ex. angioödem), lågt antal blodplättar och vaskulit. Mera information om dessa finns i bipackssedeln.
Dessa biverkningar har inte observerats med det vaccin som för närvarande används. Vaccintillverkaren nämner dessa biverkningar i vaccinets produktresumé och bipackssedel. Det är möjligt att dylika mycket sällsynta biverkningar även observeras hos Zoonotic Influenze Vaccine Seqirus-vaccinet, när vaccinet ges till en stor grupp människor.
Vi har gjort en broschyr för personer som har fått vaccin mot fågelinfluensa. Broschyren finns på nätet och kan skrivas ut.
Broschyr om vaccin mot fågelinfluensa (på finska)