Vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas till nya riskområden
I Finland förekommer fästingburen hjärninflammation särskilt i kustområden och skärgården. Vaccination mot fästingburen hjärninflammation som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet ges gratis till personer som bor eller vistas långvarigt i områden där risken för fästingburen hjärninflammation är hög. Institutet för hälsa och välfärd (THL) fastställer dessa riskområden där vaccination erbjuds och har i början av januari fastställt nya riskområden i Esbo, Kyrkslätt, Nystad och Hailuoto.
Fästingburen encefalit (fästingburen hjärninflammation, TBE; eng. Tick Borne Encephalitis) är en virussjukdom som smittar via fästingbett och som man kan skydda sig mot genom vaccination. THL utvärderar årligen det nationella vaccinationsprogrammet utifrån de nya fall av fästingburen hjärninflammation som rapporterats till registret över smittsamma sjukdomar och utvidgar vid behov de riskområden där TBE-vaccinationer erbjuds.
I Finland förekommer fästingburen hjärninflammation särskilt i kustområden och skärgården. Områden där det förekommer fästingar som bär på viruset kan dock vara mycket begränsade, till exempel ett visst bostadsområde, en enskild ö eller en strandregion vid en insjö.
I januari 2025 inkluderas följande nya områden i det nationella vaccinationsprogrammet i fråga om TBE-vaccination: Stadsdelarna Kurttila och Vanttila inom Köklax postnummerområde i Esbo, postnummerområdena Porkala och Obbnäs i Kyrkslätt, Hailuoto (Karlö) samt Pyhämaa postnummerområde i Nystad.
Dessutom rekommenderas vaccin på egen bekostnad från och med januari 2025 för alla stugägare och invånare som rör sig i naturen i Kaakkuri i Uleåborg samt på Kimitoön och Pyhäranta i Egentliga Finland.
De riskområden som tidigare lagts till i vaccinationsprogrammet och i vaccinationsrekommendationen förblir oförändrade. Områdena kan granskas i THL:s kartapplikation.
TBE-vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammets grundserie är avgiftsfria. Alla personer över tre år som är fast bosatta i området och långvariga fritidsboende får vaccinet. I områden som inte omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet, men där vaccin rekommenderas för stugägare och invånare som rör sig i naturen, tas vaccinationen på egen bekostnad.
200 nya fall av fästingburen hjärninflammation rapporterades i Finland
I THL:s bedömning granskas nya fall av fästingburen hjärninflammation under ett år från början av oktober till slutet av september följande år. Då hinner man publicera den nya vaccinationsrekommendationen genast i början av januari och det är möjligt att inleda vaccinationerna i de nya områdena i tillräckligt god tid innan fästingarna aktiveras på våren.
Under tiden 1.10.2023–30.9.2024 rapporterades 200 nya fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar.
I det nationella vaccinationsprogrammet är kriteriet för riskområde en incidens som överskrider 15 fall per 100 000 personer under en glidande uppföljning på fem år. Dessutom måste det finnas fall under på varandra följande år och en stigande trend i antalet fall. Dessutom görs en situationsspecifik bedömning utifrån en regional granskning.
Under uppföljningsperioden 2020–2024 var incidensen redan sedan tidigare störst i Gustavs (71,3/100 000), Pargas (45,2/100 000) och på Åland (38,5/100 000). Den höga incidensen tyder på att vaccinationstäckningen inte är tillräcklig i områdena.
I Finland har det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation genomförts sedan 2006.
Mer information
TBE-vaccin dvs. ”fästingvaccin” (THL)
TBE-vaccinationer utanför vaccinationsprogrammet (THL)
Vad är fästingburen hjärninflammation (THL)
Anni Koivisto
expert
THL
[email protected]
Tuula Hannila-Handelberg
överläkare
THL
[email protected]