Hantering och förvaring av prover

Proverna och uppgifterna i THL Biobank sparas i allmänhet länge för framtida forskning, eftersom det ofta behövs ett omfattande undersökningsmaterial och en uppföljningsperiod på upp till tiotals år för att undersöka faktorer som påverkar hälsan.

I biobanken sparas utöver biologiska prover också andra uppgifter som anknyter till provgivaren, till exempel uppgifter om hälsan och levnadsvanorna. Denna information har man med personens tillstånd kunnat samla in i samband med provtagningen.

I THL Biobank sparas:

  • biologiska prover (t.ex. blodprover, dna, celler)
  • uppgifter som en person själv lämnat (t.ex. levnadsvanor, kost)
  • uppgifter från mätningar som en person genomgått (t.ex. blodtryck, längd)
  • undersökningsresultat (t.ex. kolesterol, genetiska bestämningar)

Proverna behandlas på många sätt. I blodproverna avskiljs serum eller plasma ur vilka till exempel fettvärden, inflammationsvärden, blodsocker, insulinnivåer osv. fastställs. Ur blodprovet isoleras också dna som används för att undersöka arvsmassan. Ur blodprover och andra vävnadsprover kan dessutom isoleras budbärar-rna och proteiner ur vilka funktioner på cellnivå fastställs. Också celler kan isoleras ur blod- och vävnadsproverna, och utifrån cellerna kan cellinjer odlas för funktionell analys och som tilläggskälla för dna och rna.

Biobankerna är noga med datasäkerheten och forskarna hanterar uppgifterna så att provgivarnas integritetsskydd och hälsouppgifternas datasekretess inte äventyras. Proverna markeras med en kod och de forskare som hanterar proverna har därför inga uppgifter om provgivarnas identitet.