THL Biobankens provsamlingar
THL Biobankens provsamlingar är internationellt sett unika
THL Biobank skapas av THL:s provsamlingar som förenats med analysdata om levnadsvanor och biologiska uppgifter. Dessa samlingar är mycket värdefulla och utgör internationellt sett ett unikt forskningsmaterial.
Finlands särskilda styrka ligger i att befolkningen förhåller sig positivt till forskning, att hälso- och sjukvården är enhetlig och att vi har utmärkta register genom vilka hälsan hos de personer som en gång deltagit i en befolkningsundersökning kan följas upp hela livet ut. Till exempel i de vävnadsprover, mätningsmaterial och intervjumaterial som samlats in för 20 år sedan kan forskarna hitta orsaker till sjukdomar som brutit ut senare. Om exempelvis en sällsynt cancerform plötsligt blir vanligare, är det möjligt att med hjälp av 10–20 år gamla prover klarlägga om någon virussjukdom som då cirkulerade kan ha andel i sjukdomsrisken.
Befolkningsundersökningarnas resultat har publicerats i högklassiga internationella vetenskapliga tidskrifter för att användas av forskare och inom hälso- och sjukvården världen över.
THL Biobanks forskningssamlingar beskrivs närmare på finska på provgivarnas sidor och på engelska på forskarnas sidor.
THL Biobanks forskningssamlingar (på finska)
THL Biobanks forskningssamlingar (på engelska)
Internationellt forskningssamarbete
THL har en betydande ställning bland de internationella instituten som gör befolkningsundersökningar. Genom att sammanköra THL:s provsamlingar med liknande material i andra länder får forskarna ett starkare verktyg för att främja hälsa, klarlägga orsaker bakom sjukdomar och utveckla nya behandlingsmetoder. Det är viktigt att ha ett brett forskningssamarbete, eftersom orsakerna till de vanligaste sjukdomarna, som utgör den största sjukdomsbördan för världens befolkning, har visat sig vara mycket komplicerade.
THL:s roll vid insamlingen av befolkningsmaterial
Institutet har till uppgift att främja befolkningens hälsa och välfärd, att förhindra sjukdomar och sociala problem och att utveckla social- och hälsovården. Institutet utför sin uppgift genom forskning, uppföljning, utvärdering, utvecklingsarbete, expertinflytande, myndighetsuppgifter och internationellt samarbete. THL är statistikmyndighet inom sin sektor och har hand om uppgiftsområdets informationsunderlag och utnyttjandet av det.
Förutom med hjälp av nationella register tar THL också fram statistik genom forsknings- och utvecklingsverksamhet, främst ur sampelmaterial eller färdiga statistikmaterial. Befolkningsundersökningar som genomförs i form av enkäter bygger huvudsakligen på de uppgifter som de tillfrågade själva uppger. En del av befolkningsundersökningarna innehåller dessutom uppgifter som fås vid hälsoundersökningar. Utöver frågeformulär innehåller dessa undersökningar också vissa utvalda mätningar som forskningsskötaren genomför, till exempel mätning av längd och vikt.