Historia
THL representerar över två hundra år av Finlands historia
Åtminstone en del av finländarna kommer ihåg hur Institutet för hälsa och välfärd THL inledde sin verksamhet i början av 2009. Då sammanslogs två betydande statliga inrättningar, Folkhälsoinstitutet KTL och Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården Stakes, till en ny, mångsidig sakkunniginrättning och forskningsanstalt som har ett i internationell jämförelse exceptionellt omfattande kompetensområde.
Med vem vet hur många namnbyten, fusioner och omorganiseringar det har behövts i Finlands historia för att åstadkomma KTL och Stakes?
Från Statens Serumverk till Folkhälsoinstitutet
Folkhälsoinstitutet skapades år 1982, när Folkhälsolaboratoriet fick ett nytt namn och mer omfattande och mångsidiga uppgifter. Laboratoriet utvecklades till en forsknings-, utrednings- och sakkunniginrättning.
Folkhälsolaboratoriet skapades i sin tur år 1970 genom att sju regionlaboratorier slogs samman med Statens Serumverk, som fick ett nytt namn.
Statens Serumverk inledde sin verksamhet redan år 1911. Finska Läkarföreningen Duodecim hade lämnat förslag på inrättandet av ett serumlaboratorium till Medicinalstyrelsen redan år 1906. I slutet av 1950-talet flyttade serumverket in på Mannerheimvägen 166, som i dag är den gamla delen bredvid THL:s nuvarande huvudbyggnad.
Stakes ett arv från Medicinalstyrelsen
Stakes inrättades 1992, då Social- och hälsovårdsstyrelsen lades ned efter att ha verkat endast i ett och ett halvt år. Social- och hälsovårdsstyrelsen hade uppkommit i mars 1991, då Medicinalstyrelsen och Socialstyrelsen slogs samman.
Socialstyrelsen grundades första gången år 1918, men lades ned redan 1922, när dess uppgifter överfördes till ministeriet. Den nya Socialstyrelsen grundades år 1968.
Medicinalstyrelsen var i sin tur ett av Finlands äldsta ämbetsverk. Den fungerande under olika namn från år 1811 till 1991. Medicinalstyrelsens tidigaste föregångare var Collegium Medicum, som verkade i anslutning till Åbo Akademi. År 1827 fick kollegiet, som dittills bestått av fem professorer, också en överdirektör och omorganiserades till Medicinalöverstyrelsen. År 1878 förkortades namnet till Medicinalstyrelsen, som ämbetsverket fick behålla ända till nedläggningen 1991.
Dagens THL är således resultatet av många omorganiseringar. Inget nytt eller ovanligt fenomen, alltså.
Litteratur om ämnet
Collegium medicum: Lääkintöhallitus 1878–1991. Allan, Tiitta. 2009. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). (på finska)