Likabehandling och jämställdhet mellan kön

Vårt mål är att vara en vägvisare för likabehandling i det finländska samhället. 

Vi utvecklar och följer aktivt vår verksamhet med hjälp av både den operativa och den personalpolitiska jämställdhets- och likabehandlingsplanen.

För uppdateringen, uppföljningen och utvärderingen av planerna ansvarar arbetsgruppen för jämställdhet och likabehandling, vars ordförande är förvaltnings- och ekonomidirektör Mia Nykopp. Personalchef Leena Kanerva ansvarar för verkställandet av den personalpolitiska planen. Arbetsgruppen har horisontell representation från alla avdelningar. Dessutom har arbetsgruppen två expertsekreterare som resurs. 

Genomförandet av jämställdhet mellan könen och likabehandling av människor följs upp förutom genom jämställdhets- och likabehandlingsplanerna även genom regelbundna arbetshälsoenkäter och som en del av vår årsrapportering. Dessutom är jämställdhets- och likabehandlingsutbildningen en del av utbildningsprogrammet för hela personalen och en del av introduktionsmaterialet för nya arbetstagare.

Könsandelar i THL:s olika personalgrupper

Andelar i procent: Av hela personalen är 26 män och 74 kvinnor. Av ledningsgruppen är 50 män och 50 kvinnor. Av cheferna är 29 män och 71 kvinnor.
Klicka för att förstora bilden (png 21 kb)

Personalpolitiska jämställdhets- och likabehandlingsplanen

Vår personalpolitiska jämställdhets- och likabehandlingsplan består av följande delområden:

  1. Förfaringssätt som säkerställer jämlik behandling och likabehandling vid personalval och stödjande av karriärutveckling
  2. Möjlighet att kombinera arbete, familj och fritid
  3. Lika lön och premiering
  4. Lika rätt till gott ledarskap och deltagande
  5. Lika rätt till en välmående och trygg arbetsgemenskap
  6. Planmässighet och öppenhet i jämställdhets- och likabehandlingsarbetet

Alla delområden är förknippade med en rad praktiska åtgärder. Vi har bland annat infört rekryteringsmetoder som ökar personalens mångfald. En av dessa är klausulen om mångfald, med vilken vi uppmuntrar personer som tillhör olika minoriteter eller underrepresenterade grupper att söka lediga tjänster. Dessutom utvecklar vi vår verksamhet genom att erbjuda möjligheter till arbetsprövning och genom att pröva en modell för subventionerat arbete för att anställa partiellt arbetsföra arbetstagare.

Vi stöder också samordningen av arbete, familjeliv och privatliv, och vi tar hänsyn till familjernas mångfald. Vi möjliggör detta med flexibilitet och rekommendationer. Dessutom uppmuntrar vi pappor och den andra föräldern att ta ut familjeledigheter. 

Vi arbetar aktivt för att främja jämställdhet och likabehandling 

Vi producerar aktuell jämställdhetsinformation för olika aktörer i samhället och genomför regelbundet omfattande forskningsprojekt om jämställdhet och likabehandling. Dessutom beaktar vi könsperspektivet i mån av möjlighet i all vår datainsamling och statistikproduktion. 

Vi fungerar som experter i frågor gällande jämställdhet och likabehandling. Vi utbildar olika instanser till exempel i genusmedveten och mer jämlik kommunikation samt bedömning av könskonsekvenser och mer omfattande bedömning av konsekvenser för människor. THL har också ett kompetenskluster inom arbetet mot våld.

Vi ser till att våra webbsidor är tillgängliga och gör korrigeringar om vi upptäcker brister i dem. Webbsidornas tillgänglighet innebär att alla kan använda dem så enkelt och begripligt som möjligt, även med hjälp av olika typer av assisterande tekniker, såsom skärmläsningsprogram för synskadade. 
Om webbtjänsten thl.fi

Närmare information om våra enheter som arbetar med jämställdhet och likabehandling:

Läs mera om de personalpolitiska och operativa jämställdhets- och likabehandlingsplanen för Institutet för hälsa och välfärd 2021–2023