Kompetenscentret för kultur, beteende och kommunikation (CUBE)

Kompetenscentret för kultur, beteende och kommunikation (Cultural, Behavioral and Media Insights Centre - CUBE) har som mål att utveckla mera effektiva och hållbara praxis för att främja folkhälsa och välfärd. Detta görs genom att satsa på forskningsverksamhet om hälsorelaterade synsätt, kommunikation, mänskligt beteende och politiska åtgärder. 

Kompetenscentret utnyttjar mångsidigt metoder från olika forskningsområden och samarbetar aktivt med både finländska och internationella samarbetspartner. 

Ämnesområden

Kompetenscentret arbetar särskilt med följande ämnesområden. Det centrala  i alla ämnesområden är att tillämpa forskningsrön och stärka deras genomslagskraft. Också beredskap – kunskap om och förståelse för vad som påverkar människors beteende, tankesätt och kommunikation vid kriser – är en viktig del av kompetenscentrets verksamhet.

Kommunikation:

Den nuvarande kommunikativa och samhälleliga atmosfären innehåller flera utmanande fenomen, till exempel mis- och desinformation, polarisering och alarmism. De här fenomenen förekommer i traditionella och sociala medier. Vi undersöker och främjar möjligheterna att påverka genom information i situationer där många, ofta motstridiga, fenomen påverkar kommunikationen.

Kultur och samhälle: 

Olika tankesätt och attityder i samhället kan ha en stor inverkan på hur arbetet med hälsa och välfärd kan genomföras. Målet är att undersöka till exempel hur missuppfattningar och föreställningar sprids och främja det att forskningsbaserade synsätt får en starkare roll i samhället.

Beteende: 

Människors beteende och tänkande styrs av olika egenskaper och modeller, till exempel motstridiga tankemönster, som kan skapa konflikter med ett konsekvent tänkande och beteende. Målet är att i olika befolkningsgrupper främja hälsosamt beteende och förmågan att göra genomtänkta val inom olika områden av folkhälsan. Detta görs genom att öka förståelsen för hur människan tenderar uppfatta och tolka saker.

Politiska åtgärder:

Beslutsfattandet i hälsorelaterade frågor påverkas av många aspekter, och expertarbetet och beslutsfattandet kan också utsättas för extern press. Vi strävar efter att stärka handlingskraften och genomslagskraften i beslutsfattandet genom att öka forskning inom ämnet. 

Kontaktuppgifter: 

Jonas Sivelä
ledande expert, teamchef
029 524 7086
[email protected]

Postadress

Institutet för hälsa och välfärd (THL)
Enheten för kommunikation och påverkan
PB 30
00271 Helsingfors