Vad innebär medling?

Två personer i bilolyckanMedling i brott- och tvistemål är en tjänst för parterna i ett brott eller en tvist. Utomstående medlare hjälper parterna att behandla ärendet. Det är frivilligt och kostnadsfritt att delta i medling. 

Syftet med medling är att den ska

  • ersätta rättegången till följd av ett brott eller en tvist
  • bidra med lösningar på ett brott eller en tvist vid sidan av den formella rättsprocessen.

På medlingsmötet kan parterna diskutera brottet eller tvisten som inträffat mellan dem. De kan berätta för varandra om sina upplevelser och känslor. Medlarna och parterna tar till exempel upp de skador och olägenheter som brottet eller tvisten orsakat. Parterna kan också avtala om hur skadorna ska gottgöras.

På medlingsmötet närvarar

  • parterna i brottet eller tvisten
  • eventuella biträden eller stödpersoner
  • två medlare.

Parterna får påverka behandlingen av sitt ärende och beslutet i ärendet. Medlarna ska se till att båda parter godkänner den framförhandlade lösningen. Parterna får när som helst avbryta medlingen.
Medlarna är utomstående frivilliga som har utbildats för uppgiften. De har tystnadsplikt och får alltså inte berätta om medlingen för andra. Medlingsbyråns personal stödjer, styr och övervakar medlarnas arbete. 

Vilka brott eller tvister passar för medling?

Medlingsbyrån bedömer om det aktuella brottet eller tvisten kan avgöras genom medling. Byrån bedömer situationen som helhet och beaktar till exempel brottets art, hur brottet har begåtts och förhållandet mellan parterna.

Många brott- och tvistemål är medlingsbara. Brotten kan till exempel gälla misshandel eller egendomsskador. I fråga om medlingsbara tvistemål fastställer lagen att de ska vara ringa och att åtminstone en part är en fysisk person.

Medling får inte ske i brott mot en minderårig om brottsoffret behöver särskilt skydd. Medlingsbyrån avgör om ett fall passar för medling och om parterna har resurser att delta i medlingen.

Medlingens faser och hur de framskrider 

Medlingsprocessen består av olika faser:

  1. Parten i ett brott eller en tvist lämnar ett initiativ till medling till närmaste medlingsbyrå. Initiativet kan även tas av polisen, åklagaren, myndigheterna, barnets eller den ungas vårdnadshavare eller en annan laglig företrädare. Om brottet innefattar våld i nära relationer måste initiativet till medling tas av polisen eller en åklagare. Med våld i nära relationer avses våld som utövas av en nuvarande eller tidigare partner, en familjemedlem eller en annan närstående person. 
     
  2. Medlingsbyråns ansvariga person avgör om tvisten eller brottet kan tas upp till medling. I bedömningen tillämpar den ansvariga de lagstadgade grunderna. Medlingsbyrån kontaktar parterna, ordnar separata möten vid behov och skaffar nödvändiga uppgifter och handlingar.
     
  3. Parterna och medlarna träffas under ett medlingsmöte. De diskuterar frågor som rör brottet eller tvisten. Vid behov hänvisas parterna till olika tilläggstjänster av medlarna. 
     
  4. Medlingsparterna upprättar med hjälp av medlarna en handling över sin överenskommelse. Avtalet är rättsligt bindande för parterna.
     
  5. Medlingsbyrån följer upp att avtalet fullgörs. Uppföljningen diskuteras på ett medlingsmöte.

Medlingsbyråernas kontaktuppgifter

Vad är skillnaden mellan medling och en rättegång?

Medling är frivilligt. Medlarna och parterna avgör inte den rättsliga skulden och straffet vid medlingen, men som ett resultat av medlingen kan parterna upprätta ett avtal som är rättsligt bindande för dem. Vem som helst av parterna kan avbryta medlingen och då ingår parterna inget avtal. Då får ärendet avgöras av en rättslig myndighet.

Personalen på medlingsbyrån skickar alltid slutresultatet av medlingen för kännedom till polisen eller åklagaren. De bedömer medlingens betydelse när de handlägger brottet. Personalen på medlingsbyrån ger också parterna råd i frågor om den fortsatta behandlingen av ärendet.

Lagar och rättigheter som rör medling

Så här lämnar du ett initiativ till medling (pdf 93 kb)

Behöver du medling?