Information om medling i brott- och tvistemål för unga

Två ungdomar pratar med varandra
Vad är medling i brott- och tvistemål?

Vid medling i brottmål kan brottsoffret och den brottsmisstänkte träffas. Parterna i en tvist kan också söka medling. Vid medlingen närvarar två medlare, som hjälper parterna att samtala och övergå deras mål. 

Medlarna är personer som inte är inblandade i brottet eller tvisten. De har tystnadsplikt och får alltså inte berätta om medlingen för utomstående. Stödpersoner till parterna, som vänner eller familjemedlemmar, får också närvara vid medlingen. Medlingen är frivillig och kostnadsfri för parterna. 

Medlarna tar inte ställning till vem som har rätt eller fel. I brottmål är utgångspunkten att den misstänkte bekräftar det som har hänt i stora drag. Vid medling kan båda parter berätta om sina upplevelser och känslor. De får vara med och avgöra ärendet och utreda händelserna. Parterna får konfrontera händelserna och prata om dem, vilket kan göra att situationen känns lättare.

Läs mer om medling

Hur får man komma till medling och vad händer under medlingen?

Medling är ett möte där parterna i ett brott eller en tvist diskuterar med hjälp av frivilliga medlare. Du behöver endast kontakta närmaste medlingsbyrå och där får du hjälp med allt som rör medlingen. Medlingsbyråerna finns överallt i Finland.

Medling är till för alla och passar bra för behandling av barns och ungas brott och tvister. 

Så här går medlingen till:

  1. Diskutera medling med din vårdnadshavare.
    Om du är under 18 år behöver du dina föräldrars eller dina vårdnadshavares tillstånd till medling. Diskutera saken med dem. Tänk i lugn och ro igenom beslutet att delta i medling och ta upp det med någon närstående. 
  2. Lämna ett initiativ till medling. 
    Medlingsprocessen inleds när du lämnar ett initiativ till medling till medlingsbyrån. Du kan lämna initiativet själv eller så kan det lämnas av den andra parten i brott- eller tvistemålet. Polisen eller en socialarbetare kan också ta initiativ till medling. 
  3. Medlingsbyrån bereder medlingen.
    Medlingsbyråns arbetstagare utreder om ärendet lämpar sig för medling. Medling kan endast inledas om båda parter samtycker till det. Arbetstagarna hjälper dig om du har frågor om medlingen.
  4. Du får en kallelse till medlingsmötet.
    När medlingsbyrån har godkänt ärendet för medling blir du kallad till ett medlingsmöte.
  5. Förbered dig på mötet.
    Diskutera med medlingsbyrån om du bör ta med dig någon till mötet. Du kan ta med dig till exempel en familjemedlem, en vän eller någon annan person som är viktig för dig. Om du är under 18 år har dina föräldrar eller vårdnadshavare rätt att delta i mötet.
  6. På medlingsmötet diskuterar ni händelserna med den andra parten. 
    På medlingsmötet diskuterar du och den andra parten brottet eller tvisten. Ni kan framföra era upplevelser och känslor i samband med händelserna. Behandla också de skador och olägenheter som händelserna har orsakat, hur de kan åtgärdas och hur ni undviker problem framöver. Medlarna hjälper båda parter under samtalet. 
  7. Underteckna ett avtal med den andra parten. 
    Målet med medlingsmötet är att diskussionerna resulterar i en gemensam lösning på brottet eller tvisten. Medlarna hjälper er att upprätta ett juridiskt bindande avtal. Båda parter undertecknar avtalet, där ni kan komma överens till exempel om skadeståndsbelopp och en betalningstidtabell. Medlarna hjälper till med frågor som rör avtalet.

Medlingsbyråernas kontaktuppgifter

Så här lämnar du ett initiativ till medling (pdf 77 kb)

Vilken är vårdnadshavarens roll vid medling?

Vårdnadshavaren har rätt att ta initiativ till medling om parten i brottet eller tvisten är minderårig. Vårdnadshavaren eller en annan laglig företrädare måste också ge sitt samtycke till att den minderåriga personen deltar i medling. Vårdnadshavaren till en minderårig har alltid rätt att närvara på medlingsmötet. Vårdnadshavaren stödjer den minderåriga och deltar i diskussionen vid behov, men den minderåriga är huvudpersonen i medlingen.

Även myndiga personer kan ta med sig en familjemedlem, vän eller annan viktig person till medlingen. Man kommer överens med medlingsbyrån om möjligheten att ta med sig stödpersoner.

Läs några exempel på medling 

Niko och Santtu i medling (på finska)