FinLapset-tutkimus

Jos sait kutsun FinLapset-kyselytutkimukseen, pääset vastaamaan alla olevan linkin kautta.

Vastaa kyselytutkimukseen

Käyttäjätunnus ja salasana löytyvät postitse saamasi kutsukirjeen, muistutuskortin tai paperilomakkeen etusivulta.

Mikä on FinLapset-tutkimus?

FinLapset-tutkimus tuottaa säännöllistä seurantatietoa Suomessa asuvien eri ikäisten lasten ja heidän perheidensä terveydestä ja hyvinvoinnista sekä sivistys-, sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstä ja palvelukokemuksista.

Tiedonlähteet: Tutkimus koostuu vanhemmille suunnatuista kyselytiedonkeruista ja yksilötasoisista rekisteritiedoista. Kyselytiedonkeruulla tuotetaan ajantasaista tilannekuvaa lapsiperheiden itsensä kokemasta terveydestä, hyvinvoinnista ja palvelukokemuksista. Rekisteritietoja seuraamalla ja tutkimuksen eri vaiheissa toteutetuilla kyselytiedonkeruilla pyritään tuottamaan mahdollisimman reaaliaikaista tietoa lasten ja heidän vanhempiensa terveydessä ja hyvinvoinnissa mahdollisesti tapahtuvista muutoksista.

Tutkimuksessa seurattavat syntymäkohortit: Vuonna 2024 käynnistyvät syntymäkohorttien 2017 ja 2024 tutkimukset. Näihin kohortteihin kuuluvat kaikki Suomessa asuvat vuosien 2017 ja 2024 aikana syntyneet lapset perheineen. Syntymäkohortteihin kuuluvien perheiden terveyttä, hyvinvointia ja palvelujen käyttöä seurataan laajasti rekisteritiedon avulla. Lisäksi noin puolet molempiin syntymäkohortteihin kuuluvista lapsista perheineen kuuluu tutkimusotokseen, jossa vanhempia pyydetään vastaamaan myös kyselylomakkeeseen tutkimuksen eri vaiheissa. Syntymäkohorttien seuranta jatkuu siihen asti, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Seuraavat kyselytiedonkeruut toteutetaan vuonna 2024.

Syntymäkohortti 2017: Tämä tutkimus toteutetaan yhteistyössä Huomisen Suomi (Suomi100) -tutkimuksen kanssa. Huomisen Suomi on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama tutkimushanke ja sen valmistelusta vastaa THL. Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisten hyvinvoinnista tulevina vuosikymmeninä. Huomisen Suomen varsinainen tiedonkeruu alkaa myöhemmin ja tämä tutkimus tukee hankkeen valmistelua.
Lue lisää: Huomisen Suomi

Aiemmat tutkimukset: FinLapset kysely- ja rekisteritutkimus on jatkoa aiemmalle Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH)-tutkimukselle. Ennen vuotta 2024 ei ole toteutettu pitkäaikaista rekisteriseurantaa.

Aiemmat kyselytiedonkeruut on toteutettu seuraavasti:

  • 2020: vauvaperheet (3–6 kk)
  • 2018: 4-vuotiaiden lasten perheet
  • 2017: vauvaperheet (3–4 kk) (pilottitutkimus)

Tulokset: Kyselytiedonkeruiden perustulokset julkaistaan maksuttomina ja kaikille avoimina tiivisteinä ja tilastokuutiona (TIKU). Lisäksi kysely- ja rekisterituloksia julkaistaan kansallisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa. Yksittäiset henkilöt eivät ole koskaan tunnistettavissa tulosraporteista.

FinLapset tulokset

FinLapset julkaisut

Yhteystiedot

Lisätietoja tutkimuksesta saat puhelimitse tai sähköpostitse.

Puhelin: 029 524 8197 (parhaiten arkisin klo 9–15)
Sähköposti: finlapset(at)thl.fi

Tutkijoiden yhteystiedot

Ajankohtaista

Kyselytutkimus vuonna 2024 syntyneiden vauvojen vanhemmille on käynnissä.

Lue lisää tiedotteesta: THL tutkii tänä vuonna syntyvien vauvojen ja heidän perheidensä hyvinvointia – tavoitteena lapsiperhepalveluiden parantaminen

Tutkimuksen esite: Vauvan vanhempi, mitä teille kuuluu?

Yhteystiedot

Lisätietoja saat puhelimitse tai sähköpostitse:

puhelin: 029 524 8197
(parhaiten arkisin klo 9–15)
sähköposti: finlapset(at)thl.fi

Tutkijoiden yhteystiedot