Digi-HTA
Digi-HTA-arvioinnin tausta
Digi-HTA on STM:n toimeksiannosta kehitetty suositus, jonka avulla terveydenhuolto saa luotettavan ja puolueettoman arvion yrityksen tuotteen soveltuvuudesta päätöksenteon tueksi. Suositusten anto -prosessi on vakiintumassa kansalliseksi toiminnoksi terveydenhuollon digitaalisille ratkaisuille.
- Yritys tuottaa tiedot omasta tuotteestaan kyselylomakkeiden avulla. Tarvittava työmäärä on noin yhden työpäivän verran. Arvioinnin tekeminen avaa yritykselle mahdollisuuden palvelun kehittämiselle ja itsearvioimiselle.
- Terveydenhuollon edustajien ei tarvitse tehdä muuta kuin vaatia Digi-HTA-arviointia yritykseltä esimerkiksi tehdessään markkinakartoitusta, ennen hankintaa, hankinnan yhteydessä tai palvelujen pilotointia aloitettaessa. Terveydenhuollon edustajat voivat käyttää myös jo olemassa olevia Digi-HTA-suosituksia edellä mainituissa käyttötarkoituksissa.
Digi-HTA-arviointi perustuu yrityksen tuotteestaan toimittamaan tietoon sekä kirjallisuuskatsaukseen. Näiden tietojen perusteella annetaan tuotteesta Digi-HTA-suositus. Digi-HTA-kriteeristö ja arviointiprosessi soveltuu terveydenhuollon ja hyvinvoinnin digitaalisten lääkinnällisten laitteiden sekä myös digitaalisten ei-lääkinnällisten laitteiden/ratkaisujen arviointiin.
MDD/MDR takaavat CE-merkinnän (myyntilupa EU:n alueella), Digi-HTA-arviointi täydentää tätä tuomalla tietoa tuotteen:
- vaikuttavuudesta
- kustannuksista
- turvallisuudesta
- käytettävyydestä ja saavutettavuudesta
- tietoturvasta ja -suojasta
- sekä kaikista keskeisistä asioista, mitkä tulee ottaa huomioon tuotteen käyttöönoton yhteydessä (esim. vaadittavat hoitoprosessi ja IT-muutokset, integraatio muihin järjestelmiin, tuotetuki, koulutukset jne.).
Digi-HTA:n kehittäminen
Digi-HTA-kriteeristö ja arviointiprosessi on kehitetty STM:n toimeksiannosta Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alaisuudessa toimivan kansallisen HTA-koordinaatioyksikön (FinCCHTA) yhteistyöllä.
Kehitystyö käynnistyi keväällä 2018, ja Digi-HTA-arviointikehikko julkaistiin marraskuussa 2019 Finnish Journal of eHealth and eWelfare -lehdessä. Digi-HTA:n kehitys- ja käyttöönottotyö ovat osa Hyteairo-ohjelmaa sekä Oulun yliopiston DigiHealth Hub -hanketta.
Tietoturvan ja -suojan HTA-arviointien osalta kriteeristönä käytetään Huoltovarmuuskeskuksen Kyber-Terveys-hankkeessa kehitettyä Sosiaali- ja terveydenhuollon hankintojen tietoturva- ja tietosuojavaatimuksia.
Digi-HTA:sta lisää
Lisätietoja Digi-HTA:sta
Digi-HTA -suositukset (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, FinCCHTA)
DigiHealth Hub
Sosiaali- ja terveydenhuollon hankintojen tietoturva- ja tietosuojavaatimukset
Lisätietoja
Jari Haverinen
Erikoissuunnittelija
Kansallinen HTA-koordinaatioyksikkö (FinCCHTA)
p. 050 409 5446
[email protected]
Tapahtumat
14.12.2022 KATI-ohjelman päätöswebinaari - Kotona asumisen teknologioiden käyttöönotto ja vaikutukset
24.11.2022 Ikätukiverkoston verkostopäivä: uutta tutkimuksesta
9.11.2022 Ikäteknologiafoorumin tulokset - kohti hallitusohjelmaa
17.10.2022 Teknologiakoordinaatioyksikön yhteiskehittämistä
28.9.2022 Ikäteknologiafoorumi, kutsuvierastilaisuus
29.8.2022 Ikätukiverkoston verkostopäivä: Muistisairaan ihmisen elämä ja sitä tukevat palvelut
1.6.2022 KATI-Aitiopaikka: onnistumisia sote-kentältä ja alustavat tulokset
6.4.2022 Ikätukiverkoston ensimmäinen tapaaminen
1.12. Hyteairon päätöswebinaari: Saavutukset ja jatkosuunnitelmat - tiivistelmä tapahtumasta
8.9. Euroopan komission tekoälyasetus ja sen vaikutukset sote-alalle -keskustelutilaisuus