Usein kysytyt kysymykset
Haluatko kysyä jotain KOTT-tutkimuksesta? Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos jokin asia jää silti vielä mietityttämään, ota yhteyttä: kott-info(at)thl.fi
Miksi KOTT-tutkimus tehdään?
KOTT-tutkimus on väestötutkimus, jolla rakennetaan laajaa kuvaa opiskelijaväestöstä. Jokainen vastaaja edustaa siis omaa ikäluokkaansa ja koulutusalaansa eikä yksittäistä vastaajaa voi tunnistaa tuloksista. Tutkimus tuottaa kattavaa ja ajankohtaista tietoa opiskelijoiden terveydestä ja hyvinvoinnista, jonka avulla kehitetään muun muassa opiskelijoiden terveyspalveluita. Tiedon avulla voidaan myös verrata opiskelijoiden hyvinvointia suhteessa muuhun aikuisväestöön.
Kuka voi osallistua tutkimukseen?
Tutkimukseen on valittu satunnaisesti 12 000 perustutkintoa suorittavaa 18–34-vuotiasta korkeakouluopiskelijaa ympäri Suomea. Tutkimukseen kutsutaan sekä yliopisto- että ammattikorkeakouluopiskelijat. Tutkimukseen kutsutut opiskelijat on poimittu CSC:n VIRTA-tietokannasta. Kaikille osallistujille lähetetään osallistumiskutsu ja vastausohjeet sähköpostitse.
Miten tutkimukseen vastataan?
Osallistujaksi valittu voi vastata kyselyyn täyttämällä kyselylomakkeen netissä tunnuksilla, jotka on lähetetty sähköpostitse osallistumiskutsun mukana. Tarkemmat vastausohjeet löytyvät osallistumiskutsusta.
Voidaanko minut tunnistaa vastauksistani?
Vastaukset ovat luottamuksellisia eikä niitä missään tapauksessa yhdistetä yksilöllisesti määriteltäviin sosiaaliturvaetuuksiin ja palveluihin, kuten opintotukeen.
Kaikissa vaiheissa tietojen käsittely tapahtuu täysin luottamuksellisesti tietosuojalakia noudattaen. Tutkimuslomakkeissa ja tiedostoissa ei näy henkilötietoja, vaan niissä on käytössä erillinen tutkimusnumero. Tutkimuksen tuloksista ei voi tunnistaa yksittäisen vastaajan antamia tietoja eikä kenenkään henkilöllisyyttä. Lisäksi tutkijoilla on lakiin perustuva vaitiolovelvollisuus.
Alkuperäinen tutkimusaineisto säilytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella pysyvästi. Vastaajan tietojen pohjalta ei tehdä säännönmukaisia tietojen luovutuksia ja tietoja ei koskaan luovuteta EU:n tai ETA:n ulkopuolelle.
Päätin, etten haluakaan osallistua tutkimukseen. Ehdin kuitenkin vastata jo joihinkin kysymyksiin. Mitä teen?
Voit perua osallistumisesi tutkimukseen milloin tahansa ottamalla yhteyttä: kott-info(at)thl.fi
Miksi vastauksiin yhdistetään rekisteritietoja?
Tutkimusaineistoa varten THL täydentää antamiasi tietoja hallinnollisista rekistereistä saatavilla tiedoilla. Näitä tietoja ovat esimerkiksi sairauksien hoitoon, vastaanottokäynteihin ja toimeentuloetuuksiin liittyvät tiedot.
Rekisteritietojen käytöllä pyritään vähentämään vastaajaan kohdistuvaa rasitetta, eli kyselylomaketta voidaan lyhentää jättämällä siitä pois kysymykset, joiden tiedot saadaan rekistereistä.
Rekisteritietojen avulla voidaan esimerkiksi tutkia, saavatko opiskelijat tarpeeseensa nähden riittävästi terveyspalveluja. Tätä tietoa tarvitaan esimerkiksi YTHS:n terveyspalvelujen mitoittamisessa ja kehittämisessä.
Mitä tarkoittaa henkilön yksilöintitiedot?
Henkilön yksilöintitiedoilla tarkoitetaan henkilötunnusta, nimeä, syntymäaikaa, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa, sekä sukupuolta. Henkilön yksilöintitietoja säilytetään erillään ja niitä käytetään vain yhteydenotossa ja edellä mainittujen rekisteritietojen yhdistämisessä vastauksiin. Tutkijoiden käytössä olevasta aineistosta ei voi tunnistaa yksittäisiä henkilöitä.
Miten osallistun arvontaan?
Kun olet vastannut kyselylomakkeeseen ja palauttanut sen, olet automaattisesti mukana arvonnassa.
Kuinka kauan vastaaminen kestää ja mitä lomakkeessa kysytään?
Kyselyssä on noin 90 kysymystä, joihin vastaaminen vie aikaa noin 20 minuuttia. Kysymykset eivät ole vaikeita, vaan ne liittyvät arkisiin asioihin, kuten esimerkiksi elintapoihin, terveyteen ja opiskeluun.
En halua vastata tutkimukseen, mutta ystäväni haluaisi. Voinko antaa omat vastaustunnukseni hänelle?
Vastaaminen on vapaaehtoista, mutta kutsun saanutta henkilöä ei valitettavasti voi korvata toisella henkilöllä.