Terve Suomi kyselytutkimus 2022–2023

Terve Suomi kyselytutkimus 2022–2023

Terve Suomi -tutkimukseen kuuluu parittaisina vuosina laaja kysely, jonka avulla kartoitetaan mm. terveyttä, hyvinvointia ja palveluiden käyttöä. Tämän aineiston avulla voidaan tuottaa ajankohtainen hyvinvointialueiden tilannekuva. 

Miten kyselyyn vastattiin?

Tutkittavia pyydettiin vastamaan kyselyyn, jolla kartoitettiin Suomessa asuvien aikuisten hyvinvointia ja terveyttä sekä kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista. Kyselyyn oli mahdollista vastata posti- tai verkkokyselynä. Tiedonkeruussa käytettiin kolmea eri ikäryhmille räätälöityä kyselylomaketta (20–54-vuotiaat, 55–74-vuotiaat, 75 vuotta täyttäneet). Lisäksi 20–74-vuotiaita pyydettiin vastaamaan joko työelämää (ns. työelämämoduuli) tai ilmastonmuutosta ja sosiaalista kestävyyttä (ns. tulevaisuusmoduuli) koskeviin kysymyksiin. Kyselyyn oli mahdollista vastata neljällä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi. 

Kuka pystyi osallistumaan?

Tutkimuksen otos on poimittu satunnaisotantana Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämästä väestötietojärjestelmästä. Kyselyosuuteen poimittiin otos siten, että jokaiselta 22 hyvinvointialueelta poimittiin 2 800 henkilön otos (20–74-vuotiaita 2 000/hyvinvointialue ja 75 vuotta täyttäneitä 800/hyvinvointialue), yhteensä siis 61 600 henkilöä.

Kauanko vastaaminen kesti ja mitä lomakkeella kysyttiin?

Kyselyyn vastaaminen vei aikaa noin 30-45 minuuttia. Kysymykset liittyivät arkielämään, kuten syömiseen, liikkumiseen ja palvelujen käyttöön.