Tutustu eri toimijoihin

Tulemme täydentämään tälle sivulle eri toimijoiden haastatteluja.

Sara Saarinen, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Kerro itsestäsi: kuka olet, missä ja minkä ehkäisevän päihdetyön  asioiden parissa työskentelet?

Olen Sara Saarinen ja olen työskennellyt Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä vuodesta 2022 lähtien koulutussuunnittelijana. Vastaan yhdessä loistavien kollegoideni kanssa päihdekasvatuksen menetelmiemme koordinoinnista peruskouluihin. Omaan työpanokseeni kuuluu menetelmämme Hubun (interaktiivista päihdekasvatusta yläkouluihin) menetelmävastuu ja päihdekasvatuksen asiantuntijuus sekä englanninkielinen päihdekasvatus. 

Miten olet päätynyt ehkäisevän päihdetyön pariin?

Koen päätyneeni jokaiseen työpaikkaani osittain vahingossa, vaikka omalta osaltani nämä vahingot ovat aina olleet positiivisia. Rakastin aiempaa työtäni lastensuojelussa, mutta koin, että oli kuitenkin aika kokeilla jotain muuta. Sosionomin koulutukseni antaa kuitenkin mahdollisuuksia työskennellä hyvin laajasti sosiaalialan kentällä ja opinnäytetyöni olin tehnyt ehkäisevästä päihdetyöstä.

Satuin törmäämään EHYTin työpaikkailmoitukseen, kun pohdin, mille urapolulle lastensuojelusta lähtisin. Muistan työhakemukseen kirjoittaneeni, jopa melko dramaattisin sanakääntein, kuinka ihan oikeasti tahdon työskennellä EHYTillä. Sillä tiellä ollaan nyt. Ehkäisevän päihdetyön aiheet ovat mielestäni aivan äärimmäisen mielenkiintoisia ja opin työssäni jatkuvasti uutta. Työn merkityksellisyys on myös se, joka saa viihtymään EHYTillä.

Mistä onnistumisista ehkäisevässä päihdetyössä olet iloinnut?

Meillä on noin 40 kouluttajan verkosto ympäri Suomen. Ilman heitä, ei menetelmiämme pystyttäisi toteuttamaan kuin murto-osa siitä, mitä tällä hetkellä pystymme. Heistä ja heidän onnistumisistaan iloitsen jatkuvasti. Tällä viikolla koulutimme kymmenen uutta upeaa kouluttajaa ja vaikka koulutuspäivät ovat intensiivisiä, antavat ne myös paljon.

Nuorten kanssa työskentely on ehdottomasti itselleni tärkeimpiä asioita työssäni ja pääsenkin aina välillä myös itse pitämään koulutuksia nuorille ja heidän läheisille aikuisille. On hienoa huomata nuorissa ahaa-elämyksiä tai kun he saavat onnistumisen kokemuksia oppitunneillamme. Iloitsen myös palautteista, joissa osallistujat kertovat, että heidät on kohdattu tuomitsematta.

Millaisia haasteita olet kohdannut ehkäisevässä päihdetyössä?

Ihmisten ajatukset siitä, mitä ehkäisevä päihdetyö on ja millaista sen tulisi olla, asettavat välillä haasteita. Päihdekasvatus on aiemmin voinut ollut elämyshakuista ja pelotteluun nojaavaa, jossa on pyritty mustuneilla keuhkoilla pelästyttämään päihteiden himo ihmisestä pois. Onneksi meillä on tutkimusta siitä, millaista on vaikuttava ehkäisevä päihdetyö, johon pystyn nojaamaan, jos toimintatapojamme kummastellaan.  

Mitkä ehkäisevään päihdetyöhön liittyvät tai sitä tukevat asiat ovat tällä hetkellä työpöydälläsi?

Työpöydälläni on tällä hetkellä tietysti koulutusten koordinointia, mutta myös materiaalipäivityksiä ja aivan uutena opettajien täydennyskoulutus PäDi-pakki. PäDi-pakissa käsitellään päihde- ja digikasvatuksen aiheita, joista omalla vastuullani on yläkoulun opettajien kouluttaminen ja koulutusten suunnittelu. Odottelen jo innolla opettajien kouluttamista!

Millaisia muutoksia näet ehkäisevässä päihdetyössä tapahtuneen oman työurasi aikana?

Uudet nikotiinituotteet ovat tuoneet ihan uudenlaisia haasteita ehkäisevälle päihdetyölle. Uudet tuotteet houkuttavat erityisesti nuoria ja kouluista saamme huolestuneita viestejä, kun nikotiinituotteiden käyttöä näkyy yhä nuoremmissa lapsissa. Myöskään hallituksen toimet ja uudet lakimuutokset, eivät ole tuoneet helpotusta ehkäisevän päihdetyön tekemiseen.

Mitä muut voisivat oppia meiltä?

On ensiarvoisen tärkeää, että päihdekasvatukseen otetaan mukaan, ei pelkästään nuoret, vaan myös nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset sekä vanhemmat ja huoltajat kotona. Ehkäisevä päihdetyö on pitkäjänteistä, hyvinvointiin tähtäävää työtä, jossa kasvatuskumppanuus on todella tärkeä tekijä. Kannustan kaikkia, joilla on jonkunlainen kasvatusvastuu, tekemään yhteistyötä muiden kasvattajien kanssa!

Jos saisit kolme toivomusta, mihin panostaisit ehkäisevässä päihdetyössä?

  1. Lisää tutkimusta liittyen ehkäisevään päihdetyöhön ja sen vaikuttavuuteen, myös riskiryhmät huomioiden. Olisi hienoa saada myös suomalaista tutkimusta!
  2. On ihmisarvoista pyrkiä alusta lähtien ehkäisemään haittoja, kuin odotella siihen asti, että niitä haittoja päästään korjaamaan. Meillä on yhteiskuntana keinoja ehkäistä päihteiden käytöstä ja pelaamisesta aiheutuvia haittoja, niitä tulee käyttää.
  3. Ehkäisevän päihdetyön laadukas koulutus eri kasvatus- sekä sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille on äärimmäisen tärkeää.

Millaisena näet ehkäisevän päihdetyön 10 vuoden kuluttua?

Toivon, että olemme päässeet tilanteeseen, jossa ehkäisevän päihdetyön keinoja käytetään yhä laajemmin ja keskustelu päihdehaitoista olisi vähemmän leimaavaa kuin nyt. Toivon myös, että olemme saaneet lisää uutta tutkimusta ehkäisevästä työstä.

Olisi myös hienoa, että jo yli 20-vuotias menetelmämme Hubu täyttäisi myös 30 vuotta.

Kerro itsestäsi

Viimeaikainen työhistoria

Lastensuojelun sijaishuolto 2018–2022, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry 2022–

Harrastukset

TFW-treenit, jooga, käsityöt, puutarhanhoito ja kaikki projektit, jotka aloitan ja harvemmin saan valmiiksi.

Tätä olen aina haaveillut

Kakkosasunto Kreikassa. <3