Vastuullisesti aikuisuuteen -projekti Turussa
Turun Pakka-työryhmässä on syntynyt ravintoloitsijoiden aloitteesta Vastuullisesti aikuisuuteen –projekti, jossa perehdytetään ravintola-alaa opiskelevia ammattikoululaisia vastuulliseen anniskeluun ja vastuulliseen käyttäytymiseen yöelämässä.
Projektin idea tuli yökerhojen ja iltaravintoloiden tarpeesta vaikuttaa nuorten asiakkaiden käyttäytymiseen ja vähentää järjestyshäiriöitä. Ravintola-alan opiskelijat käyvät aktiivisesti ravintoloissa myös vapaa-ajallaan ja heillä on tyypillisesti laaja kaveripiiri, joten heidän kauttaan on mahdollista vaikuttaa laajemminkin nuorten aikuisten ravintolakäyttäytymiseen ja juhlimiskulttuuriin.
Vastuullisesti aikuisuuteen -projekti jakautuu kahteen osioon, Pakka-infoon ja kyselytunteihin.
Info perehdyttää Pakka-toimintaan ja päihdehaittoihin
Pakka-infon tavoitteena on perehdyttää ravintola-alaa opiskelevat tulevat ammattilaiset Pakka-toimintaan. Infon pitävät Turun Pakka-toimintaa koordinoivat Turun kaupungin työntekijät ja se toteutetaan osana Turun ammatti-instituutin ravintola-alan anniskelulainsäädännön opetusta.
Pakka-toiminnan esittelyn lisäksi luentoon on sisällytetty tietoa alkoholihaitoista ja päihdehaitoista. Opiskelijat tekevät luennolla mm. AUDIT-testin ja pohtivat omaa ja kaveripiirinsä alkoholinkäyttöä. Pakka-infon ”piilotavoitteena” onkin toteuttaa päihdekasvatusta ammattikoululaisille.
Kyselytunneilla opiskelijat ja ravintola-alan ammattilaiset keskustelevat ja kohtaavat
Projektin toinen osa ovat ravintoloiden kyselytunnit. Pakka-työryhmään kuuluvat ilta- ja yöravintoloiden ravintoloitsijat vastaavat kyselytuntien toteuttamisesta. Opiskelijat jalkautuvat noin 10 hengen pienryhmässä yhteen ravintolaan ja tutustuvat tarkemmin vastuullisen anniskelun käytännön toteuttamiseen.
Opiskelijat ovat etukäteen valmistelleet anniskeluun ja järjestyksenvalvontaan liittyviä kysymyksiä, joihin ravintolan työntekijät vastaavat. Ravintoloilla on samalla mahdollisuus esitellä liikeideaansa ja antaa tuleville alan ammattilaisille tietoa siitä, millainen ko. ravintola olisi harjoittelu- tai työpaikkana.
Käytännönläheisten kyselytuntien tavoitteena on syventää opiskelijoiden ammatillista näkemystä anniskelusta, mutta myös vaikuttaa heihin potentiaalisina asiakkaina. Mukana olevat ravintolat ovat juuri niitä, joissa järjestetään paljon opiskelijajärjestöjen juhlia ja joissa nuoret aikuiset käyvät vapaa-ajallaan.
Kyselytuntien avulla pyritään selventämään miksi kohtelias ja kunnioittava käyttäytyminen niin henkilökuntaa kuin muita asiakkaita kohtaan olisi hyvä muistaa myös juhliessa. Aina nuorille asiakkaille ei ole selvää, miksi baarimikko ei voi myydä niin paljon alkoholia kuin asiakas haluaisi ostaa tai miksi tanssilattialla on hyvä pitää kengät jalassa.
Vastuullisesti aikuisuuteen -projektia on toteutettu Turussa vuodesta 2017 ja tarkoituksena on jatkaa sitä myös tulevaisuudessa. Seuraavana tavoitteena olisi laajentaa projektia myös muihin opiskelijaryhmiin.