Fyysinen kunto ja terveys

Fyysisellä kunnolla tarkoitetaan kehon fysiologista kykyä suoriutua lihasvoimaa ja kestävyyttä vaativista liikuntasuorituksista. Fyysistä kuntoa voidaan mitata liikuntasuorituksissa tarvittavien fyysisten ominaisuuksien kuten kestävyyden, lihasvoiman tai nopeuden avulla. Toinen tapa tarkastella fyysistä kuntoa on mitata elinjärjestelmien kuten hengitys- ja verenkiertoelimistön tai hermolihasjärjestelmän toimintaa.
Työterveyslaitoksen Kuntolaskuri

Fyysinen kunto on tärkeä määrittäjä sille, kuinka hyvin yksilö kykenee selviytymään päivittäisistä askareista ja fyysisistä suorituksista väsymättä. Hyvä fyysisen kunto auttaa selviytymään vaivatta päivän koitoksista ja kuormittavammista liikuntasuorituksista. 

Fyysinen kunnon osa-alueet ovat: 

  • hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto tai kestävyyskunto
  • tuki- ja liikuntaelimistön kunto tai lihaskunto.

Kestävyyskunto

Kestävyyskunnolla tarkoitetaan kykyä tai pystyvyyttä suorittaa koko kehoa ja suuria lihasryhmiä vaativia kohtuullisen kuormittavia tai raskaita liikuntasuorituksia pidemmän aikaa. Säännöllinen kohtuu- tai raskaskuormitteinen liikunta parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja johtaa niiden toimintakyvyn lisääntymiseen ja tehostumiseen. Ennen kaikkea tämä tarkoittaa, että hapen kuljetus lihaksiin ja käyttö lihaksissa tehostuu.
Maksimaalinen hapenottokyky kestävyyskunnon mittarina (Terveyskirjasto Duodecim)

Lihaskunto

Lihaskunnolla tarkoitetaan hermo-lihasjärjestelmän kokonaisvaltaista toimintakykyä, eli lihassolujen kykyä tuottaa voimaa liikkeen ja hermoston vaatimalla tasolla. Lihaskunnon kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat myös notkeus eli vartalon nivelien tai nivelryhmien liikelaajuus sekä tasapaino eli kyky ylläpitää tasapainoa paikallaanolon tai liikkumisen aikana. 

Fyysisen aktiivisuuden määrä, sen intensiteetti ja fyysinen kunto vaikuttavat positiivisesti toisiinsa. Lisääntynyt fyysisen aktiivisuuden määrä ja intensiteetti johtavat usein fyysisen kunnon paranemiseen. Kun fyysinen kunto paranee, myös fyysisen aktiivisuuden määrää ja intensiteettiä voi kasvattaa. Hyvä fyysinen kunto ennustaa myös terveyttä ja on yhteydessä muun muassa: 

  • vähentyneeseen kokonaiskuolleisuuteen 
  • vähentyneeseen sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvään kuolleisuuteen  
  • vähentyneeseen riskiin sairastua laaja-alaisesti eri pitkäaikaissairauksiin.