Liikunnan terveyshyödyt

Liikunnalla on runsaasti myönteisiä vaikutuksia fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen. Liikunnan harrastaminen auttaa nukkumaan paremmin ja parantaa koettua elämänlaatua sekä kognition eri osa-alueita, kuten muistia ja ongelmanratkaisukykyä. Liikunta auttaa myös hallitsemaan stressiä ja vähentää ahdistuneisuutta.

Liikunnalla on merkittävä rooli useiden sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa sekä yleisesti kokonaisvaltaisen terveyden ylläpidossa. Säännöllinen liikunta

  • ehkäisee lihomista ja auttaa painonhallinnassa
  • ehkäisee useita sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja metabolista oireyhtymää
  • alentaa kohonnutta verenpainetta
  • nostaa veren hyvää HDL-kolesterolipitoisuutta ja laskee huonoja LDL-kolesteroli- ja triglysedipitoisuuksia
  • vähentää masennukseen sairastumisen riskiä ja lieventää masennuksen oireita
  • ehkäisee useita syöpiä, kuten vatsa-, keuhko- ja paksusuolensyöpää
  • vaikuttaa positiivisesti tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon.

Liikunnan terveyshyödyt lapsille

Päivittäinen liikunta on tärkeää lapsen terveelle kasvulle ja kehitykselle. Liikunta muun muassa tukee lapsen luuston kehittymistä ja parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Se myös edistää lasten oppimista ja tukee motoristen taitojen kehittymistä. Liikkuessaan yhdessä muiden lasten kanssa lapsi oppii vuorovaikutustaitoja, reilun pelin henkeä ja toisten huomioon ottamista. 

Liikunnan terveyshyödyt ikääntyessä

Ikääntyessä liikunta auttaa ylläpitämään kokonaisvaltaista toimintakykyä, joka helpottaa jokapäiväisistä toiminnoista ja arjesta selviytymistä. Säännöllinen liikunta myös ylläpitää ja parantaa lihaskuntoa, joka vuorostaan on yhteydessä parempaan tasapainoon ja pienempään kaatumistapaturmien riskiin. Liikunta myös ehkäisee sairastumista muistisairauksiin. Lisäksi liikunnan harrastaminen tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia sosiaalisten kontaktien ylläpitämiseen ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseen.
Toimintakyvyn ylläpitäminen