Istumisen haitat terveydelle

Yhteiskunnassamme vallitsee istumista suosiva toimintakulttuuri: arkeemme kuuluu paljon istumista niin päiväkodeissa, kouluissa, työssä, kulkuneuvoissa kuin kotonakin. Esimerkiksi älylaitteiden käyttö ajaa ihmisiä runsaaseen istumiseen ja paikallaanoloon. Suurin osa aikuisväestön istumisesta tapahtuu töissä ja kotona television tai älylaitteen ääressä. 

Terve Suomi -tutkimuksen mukaan miehistä lähes puolet ja naisista runsas kolmannes istuu vapaa-ajallaan ruudun äärellä yli kolme tuntia päivässä. Vähiten ruudun äärellä istuvat 40–54-vuotiaat: miehistä 34 % ja  naisista 24 %. Yleisintä istuminen on 65 vuotta täyttäneillä, joista yli puolet istuu yli kolme tuntia päivässä ruudun äärellä.

Kuviossa on esitetty vapaa-ajallaan yli kolme tuntia päivässä ruudun äärellä istuvien osuus (%). Keskeiset havainnot on esitetty sivun tekstissä.

Myös istuminen ja paikallaanolo kuuluvat päiviimme osana lepoa ja palautumista, mutta liiallinen istuminen on terveydelle haitallista. Päivittäin toistuvien ja pitkäkestoisten istumajaksojen ja muun paikallaanolon on todettu lisäävän tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja riskiä sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja masennukseen.

Katkaise passiivinen aika mahdollisimman usein

Pitkää ja toistuvaa istumista ja paikallaanoloa olisi hyvä välttää niin paljon kuin mahdollista. Passiivisen ajan katkaiseminen tai korvaaminen kevyellä fyysisellä aktiivisuudella tai liikuskelulla näyttää vähentävän istumisen haittavaikutuksia.

Esimerkiksi työ-, koulu- ja muut matkat tai osa niistä kannattaa kulkea jalan tai pyöräillen arjen fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi. Myös omiin toimintatapoihin työ- ja opiskelupäivän aikana kannattaa kiinnittää huomiota: sisältävätkö omat rutiinit aktiivisia hetkiä ja työasentojen vaihtelua?

Vinkkejä pitkään istumisen välttämiseen

  • Kävele tai pyöräile mahdollisimman paljon työ-, koulu- ja muita matkoja.
  • Käytä portaita aina kuin mahdollista.
  • Pyri aktiivisempiin ja vaihteleviin työasentoihin ja toimintatapoihin päivän aikana.
  • Nouse säännöllisesti ylös jaloittelemaan tai taukojumppaamaan sekä kotona että töissä.
  • Sisällytä arkeesi mahdollisimman paljon arkiliikuntaa, kuten kävelyä ja piha- ja kotitöiden tekemistä.
  • Kannusta lasta leikkimään ja liikkumaan ulkona vuodenajasta riippumatta.
  • Keskeytä säännöllisin väliajoin lapsen tai nuoren tietokoneen tai mobiililaitteen käyttö.