Liikunnan harrastaminen Suomessa

Terve Suomi -tutkimuksen mukaan vajaa puolet eli 46 % suomalaisista yli 20-vuotiaista miehistä ja 38 % naisista liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisesti, eli harrastaa sekä kestävyysliikuntaa että lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa suositusten mukaisen määrän. Kuviossa on esitetty vapaa-ajan liikuntaa harrastavien miesten ja naisten osuudet ikäluokittain. Eniten vapaa-ajan liikuntaa harrastavat 65-74-vuotiaat, miehistä 80 % ja naisista lähes 75 %. Vähiten vapaa-ajan liikuntaa harrastavat 55-64-vuotiaat miehet (70 %) ja yli 75-vuotiaat naiset (n. 60 %).

Nuoret aikuiset liikkuvat suositusten mukaan ikääntyviä todennäköisemmin. Alle 40-vuotiaista miehistä yli puolet ja naisista yli 40 % liikkuu suositusten mukaisesti. 75 vuotta täyttäneiden ryhmässä miehistä kolmannes ja naisista neljännes saavuttaa suosituksen.

Kolme neljästä suomalaisesta kertoo kuitenkin liikkuvansa vapaa-ajallaan edes jonkin verran. Vapaa-ajalla esimerkiksi kävellään, pyöräillään, kalastetaan, metsästetään tai tehdään kevyitä puutarhatöitä. Harvimmin liikuntaa harrastavat 75 vuotta täyttäneet naiset (61 %).

Lue lisää: Fyysinen aktiivisuus ja istuminen Suomessa 2023, verkkoraportti, Terve Suomi -tutkimuksen tuloksia

Kävely on suosituin vapaa-ajan liikuntamuoto 

Suomalaisten vapaa-ajan kuntoliikunnan harrastaminen on lisääntynyt 1980-luvulta lähtien sekä aikuisten että nuorten keskuudessa. Vapaa-ajan kuntoliikuntaa kertoi vuonna 2017 harrastavansa miehistä noin joka kolmas ja naisista noin joka neljäs.  Suosituimpia kuntoliikuntamuotoja Suomessa ovat

  • kävelyn eri muodot
  • hölkkä ja juoksu
  • pyöräily
  • kuntosali- ja voimaharjoittelu.

Lue lisää: Vapaa-ajan liikunta ja fyysinen aktiivisuus lisääntyvät Suomessa WHO:n tavoitteen mukaisesti. Tutkimuksesta tiiviisti 30/2019 (Julkari)

Lasten ja nuorten liikunta 

Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH) 2018 -tutkimuksen mukaan hieman alle puolet 4-vuotiaista suomalaislapsista liikkui kotioloissa WHO:n liikuntasuositusten mukaisesti, eli yli tunnin vauhdikkaasti ja kaksi tuntia kevyesti päivässä. 4-vuotiaista lapsista 26 % liikkui kotioloissa alle tunnin päivässä.
Lue lisää: Pienten lasten ja heidän perheidensä hyvinvointi 2018

Viime vuosina kouluikäisten lasten ja nuorten fyysisessä aktiivisuudessa on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Kouluterveyskysely-tutkimuksen mukaan päivittäin yli tunnin liikkuvien määrä on lisääntynyt 8.- ja 9.-luokkalaisten, lukiolaisten ja ammattikoululaisten poikien keskuudessa vuodesta 2017 vuoteen 2023.

Kuviossa on esiteetty vähintään tunnin päivässä liikkuvien tyttöjen osuus eri koulutusasteilla. Vuonna 2023 vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus on suurin 4. ja 5. luokkalaisten ryhmässä, n. 40 %. Osuus on hieman vähentynyt edellisestä vuonna 2017 tehdystä Kouluterveyskyselystä. Vähiten liikkuvat ammattikoululaiset tytöt, noin 15 %. Osuus on kuitenkin kasvanut.

Kuviossa on esitetty vähintään tunnin päivässä liikkuvien poikien osuus eri koulutusasteilla. Vuonna 2023 liikkuvien osuus oli suurin 4. ja 5. luokilla, lähes 50 %. Vähiten liikkuivat ammattikoululaiset pojat, heistä vähintään tunnin päivässä liikkui noin 20 %. Osuus on kuitenkin selvästi kasvanut vuonna 2017 tehdystä Kouluterveyskyselystä.

Vuoden 2023 Kouluterveyskyselyn mukaan 4.- ja 5.-luokkalaisista pojista 48 % ja tytöistä 38 % liikkuu vähintään tunnin päivässä. Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista vastaavat osuudet ovat pojilla 30 % ja tytöillä 21 %. Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 20 % pojista ja 13 % tytöistä ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 24 % pojista ja 17 % tytöistä liikkuu vähintään tunnin päivässä.

Viikoittainen liikuntamäärä laskee selkeästi alakouluikäisistä peruskouluikäisiin ja edelleen lukio- ja ammattikouluikäisiin. Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 36 % pojista ja 46 % tytöistä ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 20 % pojista ja 30 % tytöistä harrastaa enintään tunnin viikossa hengästyttävää vapaa-ajan liikuntaa.

Lue lisää lasten ja nuorten Kouluterveyskyselyjen tuloksista

Sosioekonominen asema vaikuttaa liikunnan harrastamiseen

Sosioekonomisella asemalla eli ihmisten taloudellisella tilanteella, perheoloilla sekä koulutustaustalla on vaikutusta suomalaisten liikuntatottumuksiin. Korkeakoulutetut ja hyvätuloiset työikäiset liikkuvat vapaa-ajalla enemmän ja useammin kuin heikomman sosioekonomisen aseman omaavat.

Lisäksi matala koulutustaso on yhteydessä fyysisesti raskaaseen työhön. Vanhempien sosioekonomisella asemalla on vaikutusta myös lasten fyysisen aktiivisuuden määrään.

Suomessa asuvan ulkomaalaisväestön liikuntatottumukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamassa MoniSuomi-tutkimuksessa selvitetään Suomessa asuvan ulkomaalaistaustaisen väestön hyvinvointia, terveyttä ja kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista. Tutkimuksessa on selvitetty myös heidän fyysistä aktiivisuuttaan.
Lue lisää: Liikunta, verkkoraportti, MoniSuomi-tutkimuksen tuloksia 2022