Opiskelijoiden tartuntavaara ja hepatiitti B -rokotukset

Työharjoittelussa tartuntavaaraan joutuvat opiskelijat saavat hepatiitti B -rokotuksen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokotukset annetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Rokotuksiin ovat oikeutettuja sekä opintonsa aloittavat että jo parhaillaan opiskelevat, joilla ei ole rokotussuojaa.

Rokotukseen ovat oikeutettuja

  • terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja-, kätilö-, laboratoriohoitaja-, röntgenhoitaja- ja lähihoitajaopiskelijat, ensihoidon opiskelijat; hammashoitaja- ja suuhygienistiopiskelijat
  • lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat 
  • välinehuollon opiskelijat
  • vanginvartija- ja poliisiopiskelijat

Myös kaikille muille opiskelijoille tarjotaan rokotusta infektion estämiseksi, jos henkilön epäillään tai todetaan altistuneen HBsAg-positiiviselle verelle.

Rokotukset annetaan opiskelujen alkuvaiheessa 

Rokotukset on hyvä antaa opiskelun alkuvaiheessa. Ainakin kaksi annosta rokotetta on syytä antaa ennen kuin opiskelija aloittaa työharjoittelun, jossa hänellä on riski saada hepatiitti B -tartunta.

Lisätietoja opiskelijoiden rokotusten järjestämisestä: Opiskelijoiden rokotukset 

Hepatiitti B -tartunnat terveydenhuollossa

Hepatiitti B tarttuu verikontaktissa. Terveydenhuollossa yleisin tartuntatapa on neulanpistotapaturma. On arvioitu, että potilastyötä tekevä terveydenhuollon ammattilainen saa ihon läpäisevän piston työssään kerran kymmenessä vuodessa. Vaikka hepatiitti B -viruksen esiintyvyys potilailla on Suomessa erittäin harvinaista, tartuntariski on olemassa. 

Hepatiitti B -tartunnat poliisityössä ja vankiloissa

Vanginvartija- ja poliisikoulutuksen työharjoittelussa verikontakti voi syntyä esimerkiksi voimankäyttötilanteissa. Vankiloissa hepatiitti B -virus on merkittävästi yleisempi kuin muun väestön parissa. Etenkin vankiloiden lääketieteellinen henkilökunta on tartuntavaarassa. Poikkeustilanteissa myös vankeja vartioivalla henkilökunnalla voi olla riski saada hepatiitti B -tartunta.