HPV-rokote suojaa monilta syöviltä

HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja vakavilta haitoilta. Papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä on sekä naisilla että miehillä.

HPV on lyhenne sanoista Human Papilloma Virus. Suomeksi se tarkoittaa papilloomavirusta.

Kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada HPV-rokote ilmaiseksi

Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Suomessa kaikilla 10–12-vuotiailla eli 5.- ja 6.- luokan oppilailla on mahdollisuus saada HPV-rokote ilmaiseksi. 

Jos lapsi tai nuori ei jostain syystä ole saanut HPV-rokotuksia 5.–6.-luokalla, hän voi saada HPV-rokotukset maksutta myös peruskoulun 7.–9. luokalla, lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. 

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. 15 vuotta täyttäneille annoksia annetaan kolme. 

On tärkeää suojautua ajoissa

Papilloomavirukset ovat yleisiä. Ilman rokotetta lähes kaikki saavat tartunnan jo nuoruudessa. Virus tarttuu ihon ja limakalvon kautta, yleensä yhdynnässä. Tartunnan voi kuitenkin saada, vaikka varsinaista yhdyntää ei tapahtuisi. Siksi edes kondomin tai suuseksisuojan käyttö ei täysin suojaa tartunnalta. 

Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita. Jo saatua tartuntaa rokote ei paranna, mutta se voi silti suojata osalta myöhempiä tartuntoja.

HPV-rokote antaa erinomaisen suojan 

Papilloomaviruksen aiheuttama infektio on useimmiten oireeton ja ohimenevä, mutta joka kymmenennellä se pitkittyy ja voi aiheuttaa syövän esiasteita. Näistä osa etenee syöväksi. Etukäteen ei voi tietää, kuka saa syövän.

Suurin syöpäriski liittyy kahteen papilloomavirukseen (virustyypit 16 ja 18), joita vastaan rokotussarja antaa erinomaisen suojan.  Tutkimukset osoittavat, että suoja on myös pitkäaikainen, todennäköisesti useita kymmeniä vuosia. 

HPV-rokote ehkäisee useita eri syöpiä

HPV-rokotuksilla voidaan ehkäistä Suomessa noin 300 syöpää vuodessa. Näistä noin kolmasosa on miesten syöpiä. 

Papilloomavirukset aiheuttavat: 

  • Kohdunkaulan syöpiä
  • Osan emättimen ja ulkosynnyttimien syövistä 
  • Osan pään- ja kaulanalueen syövistä
  • Osan peniksen syövistä
  • Osan peräaukon syövistä

Naisilla yleisin on kohdunkaulan syöpä ja miehillä nielurisan syöpä. Osaa papilloomavirusten aiheuttamista syövistä ei ole mahdollista havaita ajoissa. Näitäkin syöpiä voidaan ehkäistä HPV-rokotteella. 

HPV-rokotusten ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat ja kuolevat edellä mainittuihin syöpiin. 

Rokote suojaa myös muilta haitoilta 

Papilloomaviruksen aiheuttamat solumuutokset ovat toisinaan niin lieviä, että ne edellyttävät vain seurantaa. Seurantaan joutuminen voi kuitenkin olla ahdistavaa tai pelottavaa. 

Vakavammat syövän esiasteiksi kehittyneet solumuutokset ja syövät poistetaan kirurgisesti. Näihin toimenpiteisiin liittyvät haitat ja riskit ovat erilaisia sen mukaan, mistä kehon osasta on kyse. Esimerkiksi pään ja kaulan alueen leikkauksista voi aiheutua nielemiseen, puhumiseen ja ulkonäköön liittyviä haittoja. 

Kohdun ja kohdunkaulan alueelle tehdyt kirurgiset toimenpiteet puolestaan saattavat aiheuttaa lapsettomuuden tai ennenaikaisen synnytyksen. 

HPV-rokotusten ansiosta tulevaisuudessa yhä useampi välttyy isoilta leikkauksilta sekä säde- ja sytostaattihoidoilta.

HPV-rokote on tuttu ja turvallinen 

Suomessa HPV-rokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013.

HPV-rokotteiden turvallisuutta on tutkittu laajasti. Maailmanlaajuisesti HPV-rokotteita on annettu 2000-luvulla jo satoja miljoonia annoksia ja ne on todettu turvallisiksi.

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös HPV-rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Kaikki eivät niitä kuitenkaan saa. Tyypillisimpiä ovat esimerkiksi pistosalueen kipu ja punoitus, päänsärky, huonovointisuus, lihassärky tai lämpöily. 

Oireet alkavat yleensä parin vuorokauden kuluessa rokotuksesta ja ne menevät ohi parissa päivässä. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä.

Vakavammat haittavaikutukset, kuten voimakkaat allergiset reaktiot, ovat hyvin harvinaisia. 

Lisätietoa papilloomavirusten aiheuttamista syövistä ja HPV-rokotteesta saat kouluterveydenhoitajalta tai opiskeluterveydenhoitajalta.