Kysely torjuntatoiminnasta akuuttisairaaloille
Torjuntatoimintakyselyllä THL kartoittaa hyvinvointialueiden hoitoon liittyvien infektioiden torjuntaa ja siihen suunnattuja resursseja, muun muassa
- hoitoon liittyvien infektioiden seuranta- ja torjuntamenetelmiä ja
- henkilökuntaa ja sen koulutusta.
Tuloksia käytetään kehittämään julkiseen raportointiin soveltuvia infektiotorjunnan rakenne- ja toimintamittareita. Osaa tiedoista päivitetään Suomessa vuosittain ja osaa viiden vuoden välein Euroopan tautikeskuksen (ECDC) prevalenssitutkimuksissa.
Ohjeita tietojen päivittämiseen:
Hoitohenkilökunnan influenssarokotuskattavuus
Influenssarokotuskattavuusprosentin laskemiseksi suositellaan seuraavaa menetelmää:
- Osoittaja on toimintayksikköjen rokotetun hoitohenkilökunnan lukumäärä yhteensä 31.12. mennessä. Hoitohenkilökuntaan kuuluvat hoitajat ja lääkärit, mutta ei hallinnon ja tekninen henkilöstö.
- Nimittäjä on toimintayksikköjen hoitohenkilökunnan lukumäärä yhteensä tietyllä hetkellä, esimerkiksi viikon 44 maanantaina. Pois rajataan kyseisenä päivänä yli 30 vuorokautta poissa olleet syytä katsomatta. Hoitohenkilökuntaan kuuluvat hoitajat ja lääkärit, mutta ei hallinnon ja tekninen henkilöstö.
Influenssarokotuskattavuudessa psykiatrian voi huomioida puitteista riippuen esimerkiksi silloin, jos se sijaitsee samassa rakennuksessa kuin somaattisen erikoissairaanhoidon osastot. Laboratoriohenkilökunta huomioidaan, jos tiedot ovat helposti saatavilla. Tärkeintä on, että laskentakaavan osoittaja- ja nimittäjätiedot kattavat samojen yksiköiden tai erikoisalojen henkilöstön.
Hygieniahoitajien lukumäärä erikoissairaanhoidossa
Toimintayksikössä infektioiden torjuntatyöhön osallistuvien hygieniahoitajien työpanos ilmoitetaan henkilötyövuosina. Hygieniahoitajalla tarkoitetaan sairaanhoitajaa, joka on saanut erikoiskoulutusta infektioiden torjunnassa tai sairaalahygieniassa ja joka yleensä vastaa käytännön infektioiden torjunnasta sairaalassa. Osastojen hygieniayhdyshenkilöitä ei lasketa.
Yksi henkilötyövuosi kuvaa yhden kokopäivätoimisen henkilön (työaika 100 %) työpanosta. Tällöin esimerkiksi kaksi osa-aikaista työtä tekevää henkilöä (50 % + 50 % tai 40 % + 60 %) merkitään yhdeksi. Vastaus annetaan desimaalilukuna. Esimerkiksi yhden kokopäivätoimisen (työaika 100 %) ja yhden osa-aikaisen (työaika 50 %) työpanos on henkilötyövuosina yhteensä 1,5.
Lisäksi ilmoitetaan, mikä osuus (%) hygieniahoitajan tai hygieniahoitajien työajasta kuluu oman sairaalan infektioiden torjuntatehtäviin keskimäärin. Esimerkiksi jos sairaalassa on 1,5 hygieniahoitajaa, joista kokopäivätoiminen tekee oman sairaalan infektioiden torjuntatehtäviä 100 % ja osa-aikainen 50 % työajastaan, muodostuu osuudeksi (100 % + 25 %)/150 % = 83 % eli noin 80 %.
Hygieniahoitajien lukumäärä raportoidaan henkilötyövuosina suhteutettuna vuodepaikkoihin: htv/250 vuodepaikkaa ja vuodepaikat/1 htv.
Käsihuuhdekulutus
Koko sairaalan kaikkien vuodepaikkojen käsihuuhteen kokonaiskulutus edellisvuonna ilmoitetaan litroina. Mukaan ei lasketa käsihuuhteen kulutusta psykiatrian ja lastenpsykiatrian osastoilla.
Lisäksi erikoissairaanhoidon tehohoitopaikkojen käsihuuhdekulutus ilmoitetaan erikseen. Käsihuuhdekulutus raportoidaan koko sairaalassa ja erikseen vuodeosastoilla ja teho-osastoilla: litraa/1000 hoitopäivää.
Tiedonkeruu ja raportointi
Vuosittain päivitettävät tiedot kerätään sähköisellä kyselylomakkeella, jonka linkki toimitetaan hyvinvointialueiden infektioiden torjuntayksiköille. Edellä mainittujen tietojen lisäksi kysytään nimittäjätietoja eli vuodepaikkojen ja hoitopäivien lukumäärää.
Hyvinvointialuekohtaiset tulokset raportoidaan suojatussa verkkoympäristössä. Erikoissairaanhoidon hoitohenkilökunnan influenssarokotekattavuus, hygieniahoitajien määrä/250 vuodepaikkaa sekä käsihuuhdekulutus somaattisilla vuodeosastoilla/1000 hoitopäivää julkaistaan THL:n Sotkanetin tilastotietokannassa.
Tilastohaku - Sotkanet.fi, Tilasto- ja indikaattoripankki
Aiemmat tutkimukset
2015
2014
Rakenne-, prosessi- ja tulosindikaattorien kehittäminen: kyselytutkimuksien tuloksia, 2014
SlideShare
2011
2008
Sairaalainfektioiden torjunta vaatii jatkuvaa ponnistelua Suomen Lääkärilehti 2010;65:3036–41.
2000
Sairaalainfektioiden torjunta Suomen sairaaloissa Suomen Lääkärilehti 2003;24:2623–6