Prevalenssiselvitys pitkäaikaishoidon yksiköille
Prevalenssiselvityksessä kerätään tietoa hoitoon liittyvien infektioiden esiintyvyydestä ja mikrobilääkkeiden käytöstä tiettynä ajankohtana tietyissä pitkäaikaishoidon toimintayksiköissä.
Tartuntatautilain (21.12.2016/1227 17 §) mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden on torjuttava suunnitelmallisesti hoitoon liittyviä infektioita ja seurattava mikrobilääkkeiden asianmukaista käyttöä. Apuna on käytettävä tartuntatautien torjuntaan perehtyneitä terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Hoitoon liittyvien infektioiden suunnitelmallista torjuntaa voidaan arvioida esimerkiksi prevalenssiselvityksen avulla.
Prevalenssiselvityksen tavoitteet
Poikkileikkaus- eli prevalenssiselvityksen tavoitteena on
- arvioida hoitoon liittyvien infektioiden esiintyvyyttä ja mikrobilääkkeiden käyttöä pitkäaikaishoidon toimintayksiköissä
- kartoittaa hoitoon liittyvien infektioiden torjuntaan suunnattuja resursseja sekä seuranta- ja torjuntatoimintaa
- välittää tietoa tuloksista paikallisesti, alueellisesti ja kansallisesti, sekä Euroopan tasolla
- tarjota toimintayksiköille standardoitu prevalenssityökalu seurantaa varten.
Prevalenssiselvityksen yhteydessä on hyvä varmistaa, että toimintayksiköihin on nimetty yksi tai useampi infektio/hygieniayhdyshenkilö, joille järjestetään mahdollisuus kouluttautua ja käyttää työaikaa infektioiden torjuntatyöhön yksikössä. Näin voidaan rakentaa alueellista infektio/hygieniayhdyshenkilöverkostoa.
Prevalenssiselvitys 2024
Prevalenssiselvityksen aineisto kerätään keväällä 2024. THL koordinoi selvityksiä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) kanssa.
Suomen prevalenssiselvitys on osa koko Euroopassa toteutettavaa kattavaa pitkäaikaishoitolaitosten prevalenssiselvitystä (HALT-4). Euroopassa selvitys tehdään vuosina 2023–2024.
HALT-4 prevalenssiselvityksen materiaali
- Käsikirja
- Toimintayksikön lomake
- Osastolista
- Asukkaan lomake
- Hoitoon liittyvien infektioiden määritelmät ja koodit
- Mikrobit ja antibioottiherkkyys
Prevalenssiselvitys 2017
Ensimmäinen kattava pitkäaikaishoitolaitosten prevalenssiselvitys toteutettiin EU-maissa 2016–2017 (HALT-3, Healthcare-associated infections and antimicrobial use in European long-term care facilities).
- Hoitoon liittyvät infektiot ja mikrobilääkkeiden käyttö Suomen pitkäaikaishoitolaitoksissa 2017: Euroopan prevalenssitutkimuksen tietojen yhteenveto (Julkari)
- Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European long-term care facilities 2016–2017 (ECDC)
- Prevalenssitutkimus hoitoon liittyvistä infektioista ja mikrobilääkkeiden käytöstä eurooppalaisissa pitkäaikaishoitolaitoksissa (HALT-3): Yhteenveto Suomen tuloksista (YouTube)
Tietoa RAI-järjestelmästä (Ikääntyminen)
RAI-vertailutietokannat (Ikääntyminen)
Muiden epidemioiden ja vakavien hoitoon liittyvien infektioiden ilmoittaminen (HARVI)
Infektioiden torjunta pitkäaikaishoidossa ja -hoivassa (Julkari)
Näkökulmia sosiaalihuollon palvelujen turvallisuuteen
Antimicrobial Use and Infections in Finnish Long-Term Care Facilities