Viranomaisten yhteistyö epidemioiden selvittämisessä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL
Infektiotautien torjunta ja rokotukset yksikkö
PL 30, 00271 Helsinki
Puh. 029 524 6000
Telefax 029 524 8648
Tukee ruoka- ja vesivälitteisten epidemioiden selvittämistä. Tarvittaessa koordinoi epidemiaselvitystä esimerkiksi poikkeuksellisen isoissa tai maantieteellisesti laajalle levinneissä epidemioissa.
Asiantuntijamikrobiologiayksikkö
Bakteriologian laboratorio
PL 30, 00271 Helsinki
Puh. 029 524 6000
Yksikön suolistobakteerilaboratoriolla on vastuu ihmisistä eristettyjen epidemian aiheuttajien tarkemmasta tutkimuksesta, tyypityksestä ja seurannasta. Laboratorio toimii myös bakteeritutkimusten tuki- ja referenssilaboratoriona.
Virologian laboratorio
PL 30, 00271 Helsinki
Puh. 029 524 6000
Telefax 029 524 8355
Yksikön suolistoviruslaboratoriolla on vastuu ihmisistä eristettyjen epidemioita aiheuttavien suolistovirusten tyypityksestä ja molekyyligeneettisestä seurannasta. Laboratorio toimii suolistovirusten referenssilaboratoriona.
Vesimikrobiologia
PL 95, 70701 Kuopio
Puh. 029 524 6000
Telefax 029 524 6497
Tukee vesivälitteisten epidemioiden selvittämistä. Yksiköllä on vesilaitosasiantuntemusta ja se on tarvittaessa yhteydessä muihin vesilaitosasiantuntijoihin.
Ruokavirasto
Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikkö
PL 100
00027 RUOKAVIRASTO
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
[email protected]
Faksi 029 530 0444
Ruokavirasto on elintarvikevalvonnan keskusviranomainen, joka ohjaa elintarvikevalvontaa. Ruokavirasto konsultoi ja koordinoi elintarvikkeiden jäljityksiä ja takaisinvetoja sekä ylläpitää kansallista elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden rekisteriä.
Mikrobiologian yksikkö
PL 100
00027 RUOKAVIRASTO
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
[email protected]
Kansallinen referenssilaboratorio. Tarvittaessa elintarvikkeista, tuotantoympäristöstä ja eläimistä otettavien näytteiden laboratoriotutkimukset epidemiaselvityksissä, toksiinitutkimukset, eristettyjen bakteerikantojen jatkotyypitykset.