Viranomaisten yhteistyö epidemioiden selvittämisessä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL

Infektiotautien torjunta ja rokotukset yksikkö

PL 30, 00271 Helsinki
Puh. 029 524 6000
Telefax 029 524 8648

Tukee ruoka- ja vesivälitteisten epidemioiden selvittämistä. Tarvittaessa koordinoi epidemiaselvitystä esimerkiksi poikkeuksellisen isoissa tai maantieteellisesti laajalle levinneissä epidemioissa.

Asiantuntijamikrobiologiayksikkö

Bakteriologian laboratorio

PL 30, 00271 Helsinki
Puh. 029 524 6000

Yksikön suolistobakteerilaboratoriolla on vastuu ihmisistä eristettyjen epidemian aiheuttajien tarkemmasta tutkimuksesta, tyypityksestä ja seurannasta. Laboratorio toimii myös bakteeritutkimusten tuki- ja referenssilaboratoriona.

Virologian laboratorio

PL 30, 00271 Helsinki
Puh. 029 524 6000
Telefax 029 524 8355

Yksikön suolistoviruslaboratoriolla on vastuu ihmisistä eristettyjen epidemioita aiheuttavien suolistovirusten tyypityksestä ja molekyyligeneettisestä seurannasta. Laboratorio toimii suolistovirusten referenssilaboratoriona.

Vesimikrobiologia

PL 95, 70701 Kuopio
Puh. 029 524 6000
Telefax 029 524 6497

Tukee vesivälitteisten epidemioiden selvittämistä. Yksiköllä on vesilaitosasiantuntemusta ja se on tarvittaessa yhteydessä muihin vesilaitosasiantuntijoihin.

Ruokavirasto

Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikkö

PL 100
00027 RUOKAVIRASTO
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
[email protected]
Faksi 029 530 0444 

Ruokavirasto on elintarvikevalvonnan keskusviranomainen, joka ohjaa elintarvikevalvontaa. Ruokavirasto konsultoi ja koordinoi elintarvikkeiden jäljityksiä ja takaisinvetoja sekä ylläpitää kansallista elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden rekisteriä.

Mikrobiologian yksikkö

PL 100
00027 RUOKAVIRASTO
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
[email protected]

Kansallinen referenssilaboratorio. Tarvittaessa elintarvikkeista, tuotantoympäristöstä ja eläimistä otettavien näytteiden laboratoriotutkimukset epidemiaselvityksissä, toksiinitutkimukset, eristettyjen bakteerikantojen jatkotyypitykset.