Selvitä epidemiaepäily ja raportoi tulokset
Alla olevaan taulukkoon on listattu selvitystyön vaiheet.
Selvitystyön vaiheet tapahtuvat usein samanaikaisesti. Käsitys epidemiasta täydentyy selvityksen kuluessa.
1. ONGELMAN MÄÄRITTÄMINEN JA VÄLITTÖMÄT ENSITOIMET |
Epidemian varmistaminen |
Diagnoosin varmistaminen |
Jatkotoimien ja -tutkimusten tarpeellisuuden arviointi |
Välittömät torjuntatoimet epidemian leviämisen ehkäisemiseksi |
2. TIETOJEN KERÄÄMINEN |
Sairastuneiden ja altistuneiden henkilöiden etsiminen ja luettelointi |
Tapausmääritelmän laatiminen |
Tapausten listaaminen |
Syvähaastattelut |
Alttiina olevan ryhmän määritys |
Tietojen analyysi |
Kuvailevien tietojen taulukointi henkilön, ajan ja paikan suhteen |
Laboratoriotutkimukset ja kantojen tyypitys |
Elintarvike- ja ympäristönäytteiden otto ja hygieniatarkastukset |
3. HYPOTEESIN LUOMINEN |
Kuvailevien tietojen ja syvähaastattelujen hyödyntäminen |
Tartuntalähteen ja leviämistavan arvioiminen |
Kontaminaatiomekanismin arvioiminen |
4. ANALYYTTINEN EPIDEMIOLOGINEN TUTKIMUS |
Tutkimusasetelman ja vertailuryhmän valinta (kohortti tai tapaus-verrokkitutkimus) |
Hypoteesien testaus |
5. TORJUNTATOIMET |
Epidemian leviämisen estäminen |
Tartunnanlähteen poistaminen |
Alttiiden tai altistuneiden henkilöiden suojaaminen |
Uusien tautitapausten tehostettu seuranta |
6. TIEDOTTAMINEN JA TULOSTEN RAPORTOINTI |
THL tiedottaa epidemiaselvityksistä Infektiouutisissa |
Epidemioiden raportointi
Ruokamyrkytysepidemiasta tulee laatia selvitysraportti RYMY-järjestelmään.
Myös epidemioista, joista ei THL:n ohjeen mukaan tarvitse tehdä epäilyilmoitusta, tulee kuitenkin tehdä selvitysilmoitus.
Viranomaisten toiminta ruokamyrkytystilanteessa
Selvitysraportin laatii kunnan selvitystyöryhmä. Ruokamyrkytysepidemian selvitysraportti on tehtävä mahdollisimman pian selvityksen jälkeen, kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluttua epidemian päättymisestä.
Ruokavirasto ylläpitää raporteista koostuvaa kansallista ruokamyrkytysepidemiarekisteriä, joka sisältää tiedot sekä elintarvike- että vesivälitteisistä epidemioista.
RYMY-järjestelmän tietoja pääsevät tarkastelemaan iImoittavaa kuntaa vastaava aluehallintovirasto, Ruokavirasto ja THL. Valvira pääsee tarkastelemaan vesivälitteisistä epidemioista tehtyjä selvityksiä.
Asiantuntija-apua
Ruska Rimhanen-Finne
Epidemiologieläinlääkäri
Infektiotautien torjuntayksikkö
THL
Puh. 029 524 8942
etunimi.sukunimi(at)thl.fi
Annika Pihlajasaari
Ylitarkastaja
Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikkö
Ruokavirasto
Puh. 040 3516 884
etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi
Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa vuosina 2017–2019 (Ruokavirasto)
Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa vuosina 2014–2016 (pdf 1,8 Mt)
Epidemioiden selvittäminen tärkeää kansanterveystyötä (pdf 266 kt)
Elintarvike- ja talousvesivälitteiset epidemiat Suomessa vuosina 2011–2013 (pdf 2,5 Mt)