Selvitä epidemiaepäily ja raportoi tulokset

Alla olevaan taulukkoon on listattu selvitystyön vaiheet. 

Selvitystyön vaiheet tapahtuvat usein samanaikaisesti. Käsitys epidemiasta täydentyy selvityksen kuluessa.

Selvitystyön vaiheet
1. ONGELMAN MÄÄRITTÄMINEN JA VÄLITTÖMÄT ENSITOIMET
Epidemian varmistaminen
Diagnoosin varmistaminen
Jatkotoimien ja -tutkimusten tarpeellisuuden arviointi
Välittömät torjuntatoimet epidemian leviämisen ehkäisemiseksi
2. TIETOJEN KERÄÄMINEN
Sairastuneiden ja altistuneiden henkilöiden etsiminen ja luettelointi

Tapausmääritelmän laatiminen

Tapausten listaaminen

Syvähaastattelut

Alttiina olevan ryhmän määritys
Tietojen analyysi

Kuvailevien tietojen taulukointi henkilön, ajan ja paikan suhteen

Laboratoriotutkimukset ja kantojen tyypitys
Elintarvike- ja ympäristönäytteiden otto ja hygieniatarkastukset
3. HYPOTEESIN LUOMINEN
Kuvailevien tietojen ja syvähaastattelujen hyödyntäminen
Tartuntalähteen ja leviämistavan arvioiminen
Kontaminaatiomekanismin arvioiminen
4. ANALYYTTINEN EPIDEMIOLOGINEN TUTKIMUS
Tutkimusasetelman ja vertailuryhmän valinta (kohortti tai tapaus-verrokkitutkimus)
Hypoteesien testaus
5. TORJUNTATOIMET
Epidemian leviämisen estäminen
Tartunnanlähteen poistaminen
Alttiiden tai altistuneiden henkilöiden suojaaminen
Uusien tautitapausten tehostettu seuranta
6. TIEDOTTAMINEN JA TULOSTEN RAPORTOINTI
THL tiedottaa epidemiaselvityksistä Infektiouutisissa

Epidemioiden raportointi

Ruokamyrkytysepidemiasta tulee laatia selvitysraportti RYMY-järjestelmään.

Myös epidemioista, joista ei THL:n ohjeen mukaan tarvitse tehdä epäilyilmoitusta, tulee kuitenkin tehdä selvitysilmoitus.
Viranomaisten toiminta ruokamyrkytystilanteessa

Selvitysraportin laatii kunnan selvitystyöryhmä.  Ruokamyrkytysepidemian selvitysraportti on tehtävä mahdollisimman pian selvityksen jälkeen, kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluttua epidemian päättymisestä. 

Ruokavirasto ylläpitää raporteista koostuvaa kansallista ruokamyrkytysepidemiarekisteriä, joka sisältää tiedot sekä elintarvike- että vesivälitteisistä epidemioista. 

RYMY-järjestelmän tietoja pääsevät tarkastelemaan iImoittavaa kuntaa vastaava aluehallintovirasto, Ruokavirasto ja THL. Valvira pääsee tarkastelemaan vesivälitteisistä epidemioista tehtyjä selvityksiä.

Asiantuntija-apua

Ruska Rimhanen-Finne
Epidemiologieläinlääkäri
Infektiotautien torjuntayksikkö
THL
Puh. 029 524 8942
etunimi.sukunimi(at)thl.fi

Annika Pihlajasaari
Ylitarkastaja
Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikkö
Ruokavirasto
Puh. 040 3516 884
etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi