Salmonella Enteritidis -epidemiaselvitys
THL ja Ruokavirasto selvittävät Salmonella Enteritidis-epidemiaa yhteistyössä alueellisten ja paikallisten terveys- ja ympäristöterveysviranomaisten kanssa.
Elokuun--syyskuun 2023 aikana eri puolilla Suomea on sairastunut 65 henkilöä Salmonella Enteritidis-bakteerin aiheuttamaan infektioon. Ruokavirasto ja paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat jäljittäneet mahdollisia elintarvikelähteitä sairastuneiden haastatteluissa esiin nousseiden tietojen perusteella. THL toteuttaa kyselyn, jonka tarkoituksena on selvittää Salmonella-tartuntojen lähdettä.
Linkki kyselyyn on lähetetty postitse henkilöille, joilla on todettu Salmonella-bakteeri laboratorionäytteessä elokuun 2023 jälkeen. Tiedot ovat peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteristä. Tiedonsaantioikeus perustuu tartuntatautilakiin (21.12.2016/1227 §24 ja §32). Tietosuojailmoitus on luettavissa alla olevan linkin takaa:
Osallistuminen kyselyyn on vapaaehtoista, ja annetut tiedot käsitellään luottamuksellisina. Koska aineistoa käsitellään tilastollisin menetelmin ja kiinnostus tutkimuksessa on joukkotasolla, yksittäistä vastaajaa ei ole mahdollista tunnistaa tutkimuksen tuloksista.
Lisätietoja
- Mikä on salmonella?
- THL ja Ruokavirasto selvittävät Salmonella Enteritidis -tartuntojen lisääntymistä ja lähdettä (Uutinen 21.9.2023)
Heidi Landgren (epidemiaselvitys)
Asiantuntija
THL
p. 029 524 7049
[email protected]