Vastaukset Epi Info harjoitustehtäviin
Tehtävä 1.1: Mitä teet seuraavaksi kun morsiamen isä on vielä puhelimessa?
Kerää tiedot:
- hotellin nimi ja osoite
- vieraslista ja yhteystiedot
- ruokalista
- millaisia oireita sairastuneilla hääjuhlavierailla oli, milloin oireet olivat alkaneet ja mikä oli oireiden kesto
- sairastuneiden henkilöiden nimet ja yhteystiedot
- sairaalahoitoon joutuneiden nimet ja sairaalan sekä hoitavan lääkärin nimi
- muut tahot, joihin tilanteesta on otettu yhteyttä.
Tehtävä 1.2: Mitä kirjaat muistiin potilaiden hoidosta ja oireista?
Kirjaa muistiin potilaiden hoitoon ja oireisiin liittyvät tiedot:
- 3/5 tietoon tulleista sairastuneista on sairaalahoidossa
- merkittävimmät oireet: ripuli, vatsakrampit ja kuume
- oireet alkaneet noin 2 päivää juhlan jälkeen, sairauden kesto 2‒3 päivää.
Tehtävä 1.3: Mitkä taudinaiheuttajat voivat tulla kyseeseen?
Pohdi vastausta aiempien saamiesi tietojen ja liitteenä olevan taulukon avulla (taulukko pdf-muodossa).
Mahdolliset taudinaiheuttajat (pdf 105 kt)
Tehtävä 2.1: Mitä epidemiologista tietoa tarvitaan, miksi ja keneltä?
Mitä epidemiologista tietoa tarvitset ja miten keräät tarvitsemasi tiedot:
- syvähaastattelu tehdään muutamalle sairastuneelle henkilölle selvityksen alkuvaiheessa
- selvitetään tapauksia yhdistävät tekijät, muun muassa kuka oli sairastunut, millaisia oireita heillä oli ollut, missä ja milloin henkilöt olivat ruokailleet
- syvähaastattelun avulla voidaan luoda hypoteesi
- hypoteesi testataan myöhemmin analyyttisessä tutkimuksessa
- syvähaastattelujen jälkeen laaditaan jäsennelty kyselylomake kaikille häävieraille, sekä sairastuneille että ei-sairastuneille kuvailevaa ja analyyttistä epidemiologiaa varten.
Tehtävä 3.3: Laadi edellä käsittelemiesi tietojen perusteella tapausmääritelmä
Tapausmääritelmän laatiminen:
- tapaus osallistui ruokailuun
- oireena ripuli
Tehtävä 3.6: Kuvaile ja tulkitse saamaasi epidemiakuvaajaa ja siitä tekemiäsi erilaisia versioita
Epidemiakuvaaja osoittaa tapausten määrän lisääntyneen nopeasti juhlasta alkaen. Tapaukset saavuttivat huippunsa seuraavana päivänä, minkä jälkeen ne vähentyivät seuraavien 48 tunnin aikana.
Yhteiseen alkuperään viittaavat vahvasti
- tapausten nopea kasvu ja väheneminen
- selkeä tapaushuippu
- yhteinen altistuminen häissä.
Tehtävä 5.1: Kuinka tarjottu elintarvike olisi voinut saastua?
Laboratoriotutkimukset
Tapauksen selvitys eteni siten, että tutkimuksiin saatiin ulostenäyte 42 henkilöltä 50 tapauksesta. Näistä näytteistä yhteensä 30:ssä (71 %) kasvoi Salmonella Typhimurium .
Haastattelussa kukaan hotellin keittiöhenkilökunnasta ei tunnustanut vatsataudin oireita. Epidemiatilanteessa elintarviketyöntekijöiden sekä oireellisten että oireettomien, mahdollinen osuus epidemian lähteenä on kuitenkin selvitettävä. Tarvittaessa elintarviketyöntekijät tulee ohjata antamaan näytteet.
Kuinka tarjottu kalkkuna olisi voinut saastua salmonellalla?
- Salmonellalla saastuneen kalkkunan riittämätön kuumennus ja huonot säilytysolosuhteet ovat voineet pahentaa tilannetta.
- Ristikontaminaatio kypsennyksen jälkeen raa'asta punaisesta lihasta tai siipikarjan lihasta huonojen säilytysolosuhteiden vuoksi.
- Millaiset ovat asianmukaiset säilytysolosuhteet? Muun muassa tiukka raa'an lihan ja kypsän lihan erillään pito ja lihan jäähdyttäminen enintään neljässä tunnissa +6 °C:een tai sen alle Salmonellaa erittävän ruoan käsittelijän aiheuttama kalkkunan saastuminen kypsennyksen jälkeen.
Tehtävä 5.2: Mitä muita tutkimuksia haluaisit vielä tehdä?
Sairastuneista, ruoan käsittelijöistä, ruoasta, ympäristöstä ja kalkkunoiden alkuperätilalta eristettyjen S. Typhimurium -kantojen tyypitys voi antaa viitteitä epäillyn lähteen yhteydestä potilaiden sairastumiseen. Esimerkiksi epätyypillinen antibioottiresistenssiprofiili voi auttaa luomaan epidemiologisia linkkejä.