Usein kysyttyä influenssasta

Mikä on kausi-influenssa?

Kausi-influenssa on influenssa A- tai B-viruksen aiheuttama äkillinen hengitystieinfektio, jota esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla talvikaudella ja eteläisellä pallonpuoliskolla kesäaikana. 

Mikä on influenssapandemia?

Influenssapandemiasta on kyse silloin kun muutaman vuosikymmenen välein epätavallisen voimakas uuden influenssa A-virustyypin aiheuttama influenssa-aalto leviää nopeasti ympäri maapallon. Tällöin siihen sairastuu ja kuolee huomattavasti enemmän ihmisiä kuin jokavuotisissa tavallisissa influenssaepidemioissa.

Influenssapandemioita on esiintynyt vuosina 1918 (Espanjan tauti, aiheuttajana H1N1), 1957 (Aasialainen, aiheuttajana H2N2), 1968 (Hongkongilainen, aiheuttajana H3N2) ja viimeisin 2009 (sikainfluenssapandemia, aiheuttajana H1N1pdm09-virus).

Mikä on sikainfluenssa?

Sikainfluenssa on influenssa A-viruksen aiheuttama sikojen äkillinen hengitystieinfektio. Sikojen kuolleisuus tautiin on vähäistä ja toipuminen tapahtuu yleensä 7–10 päivän kuluessa.
Sikainfluenssavirusta esiintyy myös siipikarjassa ja ihmisissä, mutta sen tarttuminen lajista toiseen on harvinaista. Tähän mennessä sioista on löytynyt kolmea influenssa A-viruksen alatyyppiä: H1N1, H1N2 ja H3N2.

Miksi pandemian aiheuttanutta A(H1N1) -virusta kutsutaan edelleen sikainfluenssaksi?

Alun perin Kaliforniassa, Teksasissa ja Meksikossa todettu uusi influenssavirus sisälsi sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä. Tällaista yhdistelmää ei oltu koskaan aiemmin todettu missään päin maailmaa. Nimitys "sikainfluenssa" johtui siitä, että uusi virus muistutti geneettisesti läheisimmin sian influenssavirusta. Nykyään pandemian aiheuttanut virus on muuttunut normaaliksi kausi-influenssavirukseksi. Viruksen virallinen nimi on influenssa A(H1N1)pdm09 -virus, jossa pdm09-pääte viittaa vuoden 2009 pandemiaan. Aiemmin siitä käytettiin nimeä influenssa A(H1N1)v -virus.

Miten influenssavirukset muuntuvat?

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti. Muuntumista tapahtuu kahdella tavalla. Viruksen lisääntyessä sen perimässä tapahtuu spontaaneja muutoksia (antigenic drift) tai jos kaksi erityyppistä influenssa A-virusta lisääntyy samanaikaisesti samassa eläimessä tai ihmisessä. Tällöin virusten välillä voi tapahtua geeninvaihtoa, jonka seurauksena syntyy geeniyhdistelmältään uudentyyppinen virus (antigenic shift). 

Toisinaan on myös mahdollista, että eläinten influenssavirus muuntuu ominaisuuksiltaan niin, että se voi alkaa tartuttaa myös ihmisiä. 

Miten influenssa voi aiheuttaa kuoleman?

Influenssainfektiota seuraavat kuolemantapaukset liittyvät yleensä joko jälkitautina ilmaantuneeseen bakteeri-infektioon tai jo olemassa olevan perussairauteen, joka pahenee infektion seurauksena. Joskus, joskin harvoin, aiemmin terveellä ihmisellä influenssainfektion seurauksena kehon puolustusjärjestelmä voi toimia epätarkoituksenmukaisesti ja aiheuttaa tätä kautta elinvaurion esimerkiksi keuhkoissa.

Suurin osa influenssaan liittyvistä kuolemista esiintyy yli 65-vuotialla sekä henkilöillä, joilla on jokin perussairaus. Ennen antibioottien käytön yleistymistä influenssaan liittyvät kuolemat olivat yleisempiä ja liittyivät jälkitauteina ilmaantuneisiin bakteerin aiheuttamiin keuhkokuumeisiin.

Miten THL seuraa influenssaan mahdollisesti liittyviä kuolemia? 

THL ei saa tietoa influenssaan liittyvistä kuolemista kattavasti tai ajantasaisesti. Vain osassa influenssaan liittyvistä kuolemista tartunta on varmistettu laboratoriokokeilla.

Influenssakauden vakavuutta on mahdollista arvioida niin kutsutulla ylikuolleisuudella. Tämä tarkoittaa influenssakauden aikaisen kuolleisuuden vertaamista kauden ulkopuoliseen kuolleisuuteen sekä aiempiin influenssakausiin. Ylikuolleisuuteen voi influenssakauden aikana vaikuttaa myös muut tekijät kuten kylmä sää sekä muut liikkeellä olevat virukset tai bakteerit. Ylikuolleisuutta seurataan ikäryhmittäin.

THL:lla on seurantajärjestelmä vakaville, tehohoitoa vaativille hengitystieinfektioille. Kaikki tehohoitoyksiköt eivät osallistu seurantaan eikä kaikista tehohoitoyksiköissä todetuista influenssainfektioista lähetetä näytteitä jatkotutkimuksiin THL:ään. Vain pieni osa influenssainfektioon liittyvistä kuolemista todetaan tehohoitoyksiköissä.

Minkä verran arvioidaan Suomessa olevan influenssaan liittyviä kuolemia vuodessa?

Tilastokeskuksen ylläpitämän kuolemansyytilaston mukaan influenssa on luokiteltu peruskuolemansyyksi keskimääriin 20–60 tapauksessa vuodessa. Influenssakuolemien määrät vaihtelevat epidemiakausittain. Pitkäaikaisessa seurannassa on mm. havaittu että kausina, jolloin valtaviruksena kiertää influenssa A(H3N2) -virukset, todetaan enemmän vakavia taudinkuvia ja ylikuolleisuutta iäkkäillä ja riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä. Influenssa A(H1N1)pdm09 -virusten valtakausina vakavia taudinkuvia ja ylikuolleisuutta esiintyy iäkkäiden lisäksi myös nuorilla perusterveillä.