Laboratoriotutkimukset MPXV:lle
Tämä ohje on tarkoitettu laboratorioille. Ohje on luonteeltaan suositus eikä se ole juridisesti velvoittava
Näytteenottoindikaatiot
Näytteenotto on aiheellinen, jos henkilöllä epäillään m-rokkotartuntaa. M-rokkoon voi viitata selittämätön paikallinen tai yleistynyt makulopapulaarinen tai vesikopustulaarinen ihottuma, joka tyypillisesti laajenee sentrifugaalisesti painottuen raajoihin ja kasvoihin. Edeltävästi tai samanaikaisesti voi esiintyä lymfadenopatiaa, kuumetta, päänsärkyä, selkäsärkyä ja/tai väsymystä.
Suurin osa Euroopassa viime aikoina ilmaantuneista tapauksista on todettu miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Tapauksilla ensioireet ovat usein olleet lieviä tai puuttuneet kokonaan, ja ihomuutokset alkaneet genitaali- ja perinaalialueelta. Tartuntojen epäillään liittyvän kansainvälisiin kokoontumisiin Euroopassa.
Suosittelemme, että näyte otetaan, jos henkilöllä on ilmennyt edellä mainitun kaltainen kliininen kuva (1.3.2022 jälkeen) ja edeltävän 21 vuorokauden kuluessa ja lisäksi
- hän on ollut kontaktissa m-rokkoa sairastavaan henkilöön tai
- hän on matkustanut alueella, jolla m-rokkoa esiintyy tai
- hänellä on ollut useita seksikumppaneita.
Näytteenottoa voidaan harkita myös pelkän m-rokkoon sopivan kliinisen kuvan perusteella tapauskohtaisesti.
Suositeltavat mikrobiologiset tutkimukset MPXV-epäilyssä
Apinarokkovirus (MPXV) kuuluu Orthopoxvirusten-sukuun. Epäiltäessä m-rokkotartuntaa orthopoxvirusdiagnostiikkaa tulee pyytää ainoastaan infektiolääkärin konsultaation jälkeen. Näytteenottoon päätyneestä m-rokkoepäilystä ilmoitetaan THL:n tartuntatautilääkärille, puh. 029 524 8557 tai sposti tartuntatautilaakari(at)thl.fi.
Suositeltavat mikrobiologiset tutkimukset
Diagnostisen laboratorion kliinisen mikrobiologian yksiköltä tulee selvittää diagnostiikan valmiudet ennen näytteiden lähettämistä.
Orthopoxviruksen DNA-osoitus (pyyntö PoxPAK, KL nro 15392)
Menetelmä tunnistaa MPXV:n nukleiinihapon, mutta ei erottele sitä muista orthopoxviruksista. Positiivinen tulos varmistetaan sekvensoimalla.
Lisäksi suosittelemme tekemään orthopoxvirus IgM- ja IgG-vasta-ainemääritykset (S-PoxAb, KL nro 4609). Pariseerumit 2–4 viikon välein.
DNA-osoitustutkimuksia varten otetaan aina rinnakkaiset näytteet, jotka toimitetaan tutkivasta kliinisen mikrobiologian laboratoriosta THL:n asiantuntijamikrobiologian yksikköön virologian laboratorioon.
Ennen näytteiden lähettämistä on erittäin tärkeää olla yhteydessä tutkivaan kliinisen mikrobiologian laboratorioon. Yhteydenottotiedot ovat ohjeen lopussa.
Diagnostisena näytteenä otetaan ihorakkulanäyte. Näytteeksi soveltuu sekä tikkunäyte että ihobiopsianäyte.
Virusviljelytutkimukset, myös erotusdiagnostiset virusviljelyt, tulee tehdä vain turvaluokka 3:n (BSL-3) kriteerit täyttävissä laboratorioissa.
Virusviljelyn turvatasovaatimukset
Tapauskohtaisesti voidaan infektiolääkärin konsultaation perusteella tehdä muita erotusdiagnostisia määrityksiä:
- herpes simplex virus
- vesirokko (varicella zoster virus)
- enterovirus
- molluscum contagiosum -virus (ontelosyylä)
- kuppa (Treponema pallidum).
Tarvittavista kliinisen kemian määrityksistä ollaan etukäteen yhteydessä analysoivaan laboratorioon.
Näytteiden otto, pakkaaminen ja kuljetus
Näytteenottajat suojautuvat samalla tavalla kuin muu hoitohenkilökunta (suojatakki, suojakäsinet, hengityksensuojain FFP2/3, suojalasit tai visiiri).
Katso tarkemmin kohdat:
Näytteiden ottaminen
Rakkulanäyte:
- Rikotusta rakkulasta otetaan rakkulanestettä steriilillä dacron- tai nailontikulla. Tikku laitetaan viruskuljetusputkeen tai vaihtoehtoisesti tehdaspuhtaaseen muoviputkeen, johon on lisätty noin 1 ml steriiliä keittosuolaliuosta.
- Diagnostiikkaa varten voidaan myös ottaa ihopalanäyte useammasta tuoreesta tai kuivuneesta rakkulasta. Ihopalat rakkuloista olisi hyvä ottaa eri kehonosista.
- Ihopalanäytteet laitetaan erilliseen putkeen, jossa on viruskuljetusnestettä tai vaihtoehtoisesti tehdaspuhtaaseen muoviputkeen, johon on lisätty noin 1 ml steriiliä keittosuolaliuosta.
Näytteiden pakkaaminen
- Pakkaa näytteet tartuntavaarallisten näytteiden tapaan, huomioiden voimassa olevat toimintaohjeet.
Postin ohje laboratorionäytteiden lähettämisestä (pdf 217 kt) - Aseta jokainen näyteputki omaan salpapussiin (esim. Minigrip-pussi) tai muoviseen kierrekorkilliseen kuljetuskoteloon imutyynyn kanssa
- Laita näytteet uuteen muoviseen salpapussiin tai styrox-säiliöön, jossa on sopivaa sulloainetta, esimerkiksi selluloosavanua.
- Laita salpapusseihin merkintä ”m-rokkoepäily”.
- Aseta salpapussi/styrox-laatikko erilliseen ulkopakkaukseen, esim keltamustaraidalliseen pahvilaatikkoon. Tiiviitä näytteenkuljetuskoteloita on saatavilla sairaala- ja laboratoriotarvikkeiden toimittajilta.
- Lisää ulkolaatikkoon tarrat UN3373 sekä BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B.
- HUOM! Myös erotusdiagnostiset näytteet tulee pakata ja merkitä samaan tapaan, niin kauan kuin epäily on voimassa. Näytekuljetuslaatikon päälle tulee merkitä selkeästi ”INFEKTIOHÄLYTYS - POX-epäily”. Tämän merkinnän avulla näyte avataan vastaanottavassa laboratoriossa turvallisesti.
- Jos diagnostista näytettä ja/tai MPXV:tä tai -viljelmää lähetetään Suomen ulkopuolelle, tulee lähetys toteuttaa Kategoria A, UN2814:n mukaisesti.
Näytteiden kuljetukset laboratorioon
Näytteet tulisi toimittaa tutkittavaan laboratorioon kylmäkuljetuksena (+4°C).
Kuljetusviiveen minimoimiseksi näytteet tulisi lähettää tutkivaan laboratorioon erityisjärjestelyin joko pikakuriirikuljetuksella tai taksikuljetuksella.
Postitse lähettämistä ei suositella.
Sairaalan sisäisistä näytekuljetuksista ohjeita antavat asianomaiset yksiköt.
Lisätietoja
THL, Terveysturvallisuusosasto (virka-aikana)
Niina Ikonen puh. 029 524 8413
Carita Savolainen-Kopra puh. 029 524 8884
THL/tartuntatautilääkäri puh. 029 524 8557
HUSLAB
Hannimari Kallio-Kokko puh. 050 427 0476
Laura Mannonen p. 040 838 4009
Maija Lappalainen, ylilääkäri, puh. 040 838 4004
Viruslaboratorio (PCR-tutkimukset), puh. 050 427 2127
Tiedustelut päivystysaikana (arkisin klo 15.00–7.00 ja viikonloppuisin):
HUSLAB/Virologian päivystävä laboratoriohoitaja puh. 040 837 4010 tai puh. 040 837 4011
HUS:n päivystävä infektiolääkäri puh. (09) 4711