Muistisairauksien riskitekijät
Muistisairaudet kehittyvät useimmiten elintapojen ja perimän yhteisvaikutuksesta. Alzheimerin tautiin liittyvät muutokset aivoissa voivat alkaa kehittyä jo kymmeniä vuosia ennen kuin itse sairaus voidaan todeta. Tästä syystä riskitekijät keski-iässä tai jo varhaisemmissa elämänvaiheissa ovat saaneet entistä enemmän huomiota.
Yksi harvoista laajoista väestötutkimuksista, jossa samoja ihmisiä on seurattu keski-iästä vanhuuteen asti, on THL:n ja Itä-Suomen yliopiston CAIDE-tutkimus (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia).
CAIDE-tutkimus
Väestötasoisissa seurantatutkimuksissa on havaittu, että monet sydän- ja verisuonisairauksiin ja elintapoihin liittyvät riskitekijät ovat tärkeitä myös muistisairauksille.
Muistisairauksien riskiä lisäävät muun muassa
- korkea verenpaine
- korkea kolesteroli
- diabetes
- ylipaino
- tupakointi.
Aivoja suojaavat
- korkea koulutus
- liikunta
- terveellinen ravitsemus
- aktiivinen elämäntyyli.
Lukuisia muitakin riskitekijöitä on tunnistettu muistisairauksien taustalla. Muun muassa jonkin verran on tutkimusnäyttöä masennuksen, ilmansaasteiden, päänvammojen, huonokuuloisuuden ja runsaan alkoholinkäytön yhteydestä suurempaan muistisairausriskiin.