Muistisairauksien ehkäisy

Aivoterveyttä voi edistää elintavoilla

Muistisairauksia voidaan todennäköisesti ehkäistä tai sairastumista viivästyttää vaikuttamalla elintapoihin liittyviin riskitekijöihin. Aiemman laajoihin väestötutkimuksiin pohjautuvan ja uuden kokeellisen tutkimustiedon pohjalta voidaan tällä hetkellä sanoa, että ainakin seuraavat tekijät ovat tärkeitä aivoterveyden edistämiseksi:

  • monipuolinen aivojen käyttäminen kaikissa ikävaiheissa
  • monipuolinen liikunta
  • aivojen suojaaminen vammoilta
  • terveellinen ja monipuolinen ravinto
  • sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisy ja hyvä hoito.

Tutkimukset eräistä länsimaista viittaavat siihen, että muistisairauksia sairastavien henkilöiden määrä on kasvanut hieman hitaammin kuin väestön ikääntymisen vuoksi olisi ollut odotettavissa. Tämä voi johtua siitä, että riskitekijöihin on pystytty vaikuttamaan, esimerkiksi alentamalla verenpainetasoja. On arvioitu, että noin 40 % muistisairauksista väestössä liittyisi muokattavissa oleviin elintapa- ja riskitekijöihin.

Muistisairauksien ehkäisyyn elintapojen muutoksella tähtääviä interventiotutkimuksia on kuitenkin vielä hyvin vähän. THL:n koordinoima FINGER-tutkimus on kansainvälisesti ensimmäinen muistisairauksien ehkäisyyn elintapainterventiolla pyrkivä laaja ja pitkäkestoinen tutkimus.

FINGER-tutkimuksen tulokset osoittivat, että kiinnittämällä monipuolisesti huomiota ruoka- ja liikuntatottumuksiin, muistiharjoitteluun sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallintaan voidaan parantaa iäkkäiden henkilöiden muisti- ja ajattelutoimintoja. Elintapaohjelma oli hyödyllinen myös henkilöillä, joilla oli geneettisesti suurempi riski sairastua muistisairauteen.

FINGER-hankesivusto

FINGER-tutkimuksen pohjalta on kehitetty muistisairauksien ennaltaehkäisyn toimintamalli terveydenhuoltoon. Mallin avulla voidaan löytää henkilöt, joilla on riski sairastua muisti- ja ajattelutoimintojen häiriöihin sekä suunnitella ennaltaehkäisevää elintapaohjausta riskihenkilöille.

FINGER-toimintamalli ikääntyvien muisti- ja ajattelutoimintojen tukemiseksi

Myös maailman terveysjärjestö WHO on nostanut muistisairauksien ehkäisyn tärkeäksi maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi. Keväällä 2019 WHO julkaisi ensimmäiset maailmanlaajuiset muistisairauksien riskin pienentämiseen tähtäävät suositukset. Suositusten tavoitteena on vahvistaa ja jalkauttaa aivoterveyden edistämiseen liittyvää tutkimusnäyttöä ja sitä kautta tukea maiden poliittisia toimia muistisairauksien riskin pienentämiseksi. Suositukset korostavat sydän- ja aivoterveyden yhteyttä sekä kannustavat liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen ja vahvistamiseen, tupakoinnin vähentämiseen ja terveellisen ravitsemuksen tukemiseen. Lisäksi toimenpiteissä tulisi huomioida sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja osallisuuden tukeminen läpi koko elinkaaren.

Lisätietoa