Ohjeita ja työkaluja väkivallan ehkäisytyöhön kunnille ja hyvinvointialueille

Oikeus väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus. Suomen perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimusvelvoitteet edellyttävät aktiivisia toimia yksilöiden suojelemiseksi väkivallalta. Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavat omalla toimialallaan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä sekä lähisuhdeväkivallan ehkäisemisestä.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisemisessä palvelupoluilla ja rakenteilla on keskeinen merkitys. Vahvat rakenteet kunta-, alue- ja valtionhallinnon tasolla selkiyttävät kunkin tahon vastuita ja auttavat luomaan monialaista yhteistyötä, toimivia käytäntöjä sekä palveluja väkivallan eri osapuolille.

Ohjeet väkivallan ehkäisytyöhön

Ohjeen ensimmäinen osa on suunnattu hyvinvointialueen päättäjille ja koskee koordinaatiorakenteiden luomista. Toinen osa on suunnattu palveluiden järjestämisestä vastaaville päättäjille ja toimialojen johdolle.

Ohjeet sisältävät myös käytännön esimerkkejä hyvistä toimintamalleista, monialaisesta yhteistyöstä sekä kirjallisten palveluketjujen ja -kokonaisuuksien laatimisesta lähisuhdeväkivallan uhrien ja tekijöiden sekä väkivallalle altistuvien lasten auttamiseksi.

Ohjeet perustuvat syksyllä 2020 julkaistuun Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelmaan. Ohjeet on laadittu yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Lataa ohjeet Julkarista

Lisätietoa