Vanhuspalvelujen tila 2024

Kotihoidon henkilöstömäärä on pysynyt ennallaan, ympärivuorokautisessa hoidossa pientä laskua

Iäkkäiden ympärivuorokautisen palveluasumisen ja sosiaalihuollon pitkäaikaisen laitoshoidon henkilöstömäärä on pienentynyt hieman yli 500 työntekijällä aiempaan vuoteen verrattuna. Eniten laskua on muiden sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden ryhmässä, ja määrä on laskenut sekä ympärivuorokautisessa hoidossa että kotihoidossa. Myös sairaanhoitajien, terveydenhoitajien ja hoiva-avustajien määrä laski ympärivuorokautisessa hoidossa. Esihenkilöiden ja vastuuhenkilöiden määrä on sen sijaan kasvanut ympärivuorokautisessa hoidossa, ja välittömään asiakastyöhön kuluu aiempaa pienempi osuus heidän työajastaan. Kotihoidon henkilöstömäärä on pysynyt tasaisena aiempaan vuoteen verrattuna. Lähi- ja perushoitajien, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien, hoiva-avustajien ja muun kuin sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden määrä on kasvanut kotihoidossa. 

Ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen tuli olla vähintään 0,65 välitöntä asiakastyötä tekevää työntekijää asiakasta kohti vuonna 2024. Vähimmäismitoitus täyttyi 94 prosentissa yksiköistä lokakuussa 2024.

Kotihoitoa tuottavista yksiköistä 52 prosenttia tuotti asiakkailleen vähintään asiakassuunnitelman mukaisen määrän palvelutunteja lokakuussa 2024. Osuus on laskenut prosenttiyksiköllä aiemmasta vuodesta. Yksiköistä 31 prosenttia toteutti 90–99 prosenttia suunnitelluista palvelutunneista, ja näiden yksiköiden osuus on kasvanut edellisvuodesta kuudella prosenttiyksiköllä. Yksiköistä 17 prosenttia toteutti alle 90 prosenttia palvelutunneista, ja näiden yksiköiden osuus on laskenut edellisvuoteen verrattuna viidellä prosenttiyksiköllä.

Tilastokuva henkilöstömuutoksista. Tulokset kuvattu tekstissä.
Kuvio 1. Iäkkäiden palveluissa työskentelevien ammattilaisten määrä 2024 ja muutos vuoteen 2023

Lataa koko tilastoraporttiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Taustatiedot

Tilastokuvaus

Vanhuspalvelujen tila -tilasto tuotettiin ensimmäisen kerran vuodelta 2022, jolloin mukana oli vain ympärivuorokautinen hoito. Vuoden 2024 tilasto sisältää Vanhuspalvelujen tila -seurannan osana toteutettavassa henkilöstömitoituksen seurannassa kerätyt tiedot marraskuulta 2020, marraskuulta 2021, marraskuulta 2022, lokakuulta 2023 ja lokakuulta 2024. Tilasto sisältää Vanhuspalvelujen tila -seurannan osana toteutettavassa kotihoidon riittävyyden seurannassa kerätyt tiedot lokakuulta 2023 ja lokakuulta 2024.  

Toimintayksiköt ovat toimittaneet tiedot sähköisellä lomakkeella THL:n lomakepalvelun kautta. THL ei tee annettuihin tietoihin muutoksia. Seurannan piiriin kuuluvat yksiköt on kuvattu Vanhuspalvelujen tila -seurannan Yhteistyötilassa. 
Vanhuspalvelujen tila -seurantaan kuuluvat yksiköt Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Vanhuspalvelujen tila -tilasto sisältää tietoja ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotihoidon yksiköistä, henkilöstörakenteesta ja -mitoituksesta, ammattiryhmien välittömän asiakastyön ja asiakasajan osuudesta, ja kotihoidon suunnitellun palvelutuntimäärän toteutumisesta. 

Tilasto on tarkoitettu toiminnan seurannan, arvioinnin, johtamisen, valvonnan ja ohjauksen tueksi sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille, ammattihenkilöille, hallintoviranomaisille ja tutkijoille, jotka tarvitsevat ajantasaista tietoa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotihoidon palvelutuotannosta Suomessa. Tilaston pohjana olevaa seurantaa ja julkaisuja kehitetään yhteistyössä tiedontuottajien ja käyttäjien kanssa. 

Lähde

Vanhuspalvelujen tila 2024: Kotihoidon asiakkaille suunniteltu palvelutuntien määrä toteutuu puolessa yksiköistä. Tilastoraportti 9/2025. THL.

Lisätietoja

Saana Saske
sähköposti: etunimi.sukunimi@thl.fi

Kim Josefsson
sähköposti: etunimi.sukunimi@thl.fi

Timo Karttunen
sähköposti: etunimi.sukunimi@thl.fi