Omaishoidon hoitopalkkio
Tämän sivun sisältö
- Omaishoitopalkkion suuruus
- Hoitopalkkion pienentäminen
- Lyhytaikainen raskaan hoidon palkkio
- Hoitopalkkion maksamisen keskeyttäminen ja sopimuksen purkaminen
Omaishoitopalkkion suuruus
Omaishoitolain 5 §:n mukaan omaishoidon tuen palkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan.
Omaishoitolaissa määritellään hoitopalkkion vähimmäismäärä. Hoitopalkkion määrää tarkistetaan vuosittain omaishoitolain 6 §:n mukaan työntekijän eläkelain 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. STM ilmoittaa vuosittain voimassa olevat palkkiot.
Omaishoitolaki 5 § ja 6 § (Finlex)
Hyvinvointialue voi vahvistaa yleisohjeita, joissa määritellään millä perusteella ja minkä suuruisena omaishoidon tuen hoitopalkkiota kulloinkin maksetaan. Yleisohjeiden tarkoitus on kohdella hyvinvointialueen asukkaita tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti sekä kunkin hakijan yksilölliset tarpeet ja olosuhteet huomioonottavalla tavalla.
Usealla hyvinvointialueella omaishoidon tuki on määritelty eri luokkiin riippuen hoidon sitovuudesta ja vaativuudesta. Hyvinvointialueella ei kuitenkaan ole oikeutta poiketa edellä mainitusta lain tarkoittamasta omaishoidon tuen kuukausittaisesta vähimmäismäärästä, jollei omaishoitolaissa ole toisin säädetty.
Hoitopalkkion pienentäminen
Hoitopalkkio voidaan sopia säädettyjä määriä pienemmäksi, jos
- hoitaja ei ole yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin ja hoidon ja huolenpidon tarve on vähäistä
- tai
- siihen on hoitajan esittämä erityinen syy. Tällainen erityinen syy voi olla hoitajan oma toivomus, esimerkiksi tilanteessa, jossa hoitajan eläke pienenisi omaishoidon palkkion määrästä johtuvasta syystä.
Hoitopalkkiota ei voida alentaa silloin, jos hoidettava on keskimäärin seitsemän tuntia arkipäivässä muun kuin omaishoitajan hoidettavana. Hoitopalkkiota ei voida myöskään alentaa tilanteessa, jossa hoidettava on keskimäärin enemmän kuin seitsemän tuntia kodin ulkopuolella, jos hoidon ja huolenpidon tarve kotona on vähäistä suurempaa.
Omaishoitajan vapaan viettäminen tai virkistysvapaiden pitäminen ei vähennä hoitopalkkion määrää. Kuitenkin mikäli hyvinvointialue järjestää omaishoitajalle vapaapäiviä enemmän kuin omaishoitolaissa on säädetty, voi hyvinvointialue päättää tässä yhteydessä myös siitä, että mainittujen ylimääräisten vapaapäivien järjestäminen vaikuttaa tältä osin alentavasti hoitopalkkion määrään.
Lyhytaikainen raskaan hoidon palkkio
Jos omaishoitaja on hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana lyhytaikaisesti estynyt tekemästä omaa tai toisen työtä, maksetaan hänelle vähintään laissa määritetty palkkio, edellyttäen että hoitajalla ei tältä ajalta ole
- vähäistä suurempia työtuloja
- oikeutta sairasvakuutuslain 10 luvun mukaiseen erityishoitorahaan
- oikeutta vuorottelulain 13 §:n mukaiseen vuorottelukorvaukseen.
Suurempaa omaishoitolain tarkoittamaa palkkiota voidaan maksaa silloin, kun omaishoidon tuen tarkoituksena on mahdollistaa omaishoitajan töistä pois jääminen raskaan hoitojakson ajaksi.
Omaishoitolaki 5 § (Finlex)
Laissa ei sinänsä ole asetettu mitään tiettyä ylärajaa hoidon kestolle, vaan se on määriteltävä aina tapauskohtaisesti.
Hallituksen esityksen mukaan tällainen säännöksen tarkoittama lyhytaikainen hoitoaika on yleensä puolivuotta tai tätä vähemmän. Hoidollisena raskaana hoitona tarkoitetaan yleensä ainakin
- terminaalivaiheen hoitoa
- hoitoa hoidettavan leikkaushoidon jälkeen
- hoidettavan siirtyminen hoitomuodosta toiseen
- vammaisen lapsen koulunkäynnin aloittaminen
- henkilön toipuminen vakavasta onnettomuudesta
- tai muuta sellaista hoitoa, että omaisen on jäätävä työstään kotiin hoitamaan omaistaan.
Edellytyksenä on, että hoidettava tarvitsee lyhytaikaisesti normaalia enemmän hoivaa ja huolenpitoa.
Mikäli hoidon tarve jatkuu raskaan siirtymävaiheen jälkeen, on omaishoidon tuesta tehtävä uusi päätös ja tarvittaessa omaishoitosopimusta ja sen liitteenä olevaa palvelu- ja hoitosuunnitelmaa on tarkistettava.
Hoitopalkkion maksamisen keskeyttäminen ja sopimuksen purkaminen
Hoitopalkkion maksaminen voidaan keskeyttää silloin, kun
- hoito keskeytyy hoitajasta johtuvasta syystä tai
- hoidettavasta johtuvasta muusta kuin terveydellisestä perusteesta.
Tällaisista hoidon keskeytystilanteista on sovittava omaishoitolain 8 §:n mukaan laadittavassa omaishoitosopimuksessa. Mikäli sopimuksessa hyvinvointialue ja omaishoitaja eivät ole sopineet erikseen näistä keskeytystilanteista ja hoitopalkkion maksamisesta, on kuukausittainen hoitopalkkio maksettava siten kuin omaishoitolaissa on säädetty niin kauan kuin sopimus on voimassa.
Hyvinvointialue voi irtisanoa omaishoitosopimuksen päättymään aikaisintaan irtisanomista seuraavan kahden ja omaishoitaja irtisanomista seuraavan yhden kuukauden kuluttua.
Lähde
Laki omaishoidon tuesta 937/2005 (Finlex)
Räty, Tapio: Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry 2010.