Asumisen maksut

Oletko oikealla sivulla? 

Luet nyt vanhan vammaispalvelulain (380/1987) mukaista sivua. Tätä sivua ei enää päivitetä.

Uusi vammaispalvelulaki (675/2023) on voimassa 1.1.2025 alkaen. Vanha vammaispalvelulaki on kumottu 31.12.2024.

Tämän sivun sisältö

Sosiaalihuoltolain mukaiset asumiskustannukset ja asiakasmaksut

Hyvinvointialue voi periä asiakkaalta pitkäaikaisten tehostetun palveluasumisen, perhehoidon ja laitoshoidon palveluista kuukausimaksun, joka määräytyy asiakkaan sekä mahdollisen puolison nettokuukausitulojen mukaan. Laissa on säädetty asiakkaalle jätettävästä niin sanotusta vähimmäiskäyttövarasta.

Edellä mainittua tulojen mukaan määräytyvää maksua ei saa periä muun muassa kehitysvammalain tai vammaispalvelulain nojalla annetusta perhehoidosta, eikä kehitysvammalain mukaisesta kuntoutuksesta laitoshuollossa. Näissä palveluissa perittävistä maksuista säädetään erikseen.
Asiakasmaksulaki 7 c § (Finlex)

Palveluasumisen erityispalvelut ovat maksuttomia

Vammaispalvelulain mukaiseen palveluasumiseen liittyvät erityispalvelut ovat saajalleen maksuttomia. Asiakasmaksulaissa tai sen esitöissä ei ole tarkemmin määritelty näitä erityispalveluja, mutta maksuttomia ovat ainakin vammaispalveluasetuksessa mainitut ja vastaavat erityispalvelut:

  • jotka liittyvät avustamiseen asumisessa tai asumiseen liittyvissä toiminnoissa (liikkumisessa, pukeutumisessa, henkilökohtaisessa hygieniassa, ruokataloudessa ja asunnon siivouksessa)
  • joita tarvitaan asukkaan terveyden, kuntoutuksen ja viihtyvyyden edistämiseksi.
  • yleiset palvelut, kuten kotipalvelu ja kotona asumisen mahdollistava kotisairaanhoito, kun ne ovat tarpeen palveluasumisen toteuttamiseksi. 

Vammaispalveluasetus 10 § (Finlex)

Hyvinvointialue saa järjestää vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen itse päättämällään tavalla ottamalla huomioon mm. vammaispalveluasetuksen vaatimukset sekä asiakkaan mielipiteen ja edun.

Vaikeavammaisen henkilön palveluasumisen järjestämistavalla tai henkilön asumismuodolla ei ole vaikutusta palveluasumiseen liittyvien palvelujen maksuttomuuteen. 

Mikäli hyvinvointialue järjestää palvelua päätöksen ja palvelusuunnitelman perusteella siten, että palveluasumista järjestetään vuoroin kotona ja vuoroin esimerkiksi palvelutalossa, on palveluasuminen kaikilta osin maksutonta. Jos vammaispalvelulain mukainen palveluasuminen toteutetaan esimerkiksi osin omaishoidon ja kotihoidon avulla, omaishoidon vapaiden aikainen hoito ja kotihoito ovat maksuttomia.
Omaishoitajan vapaan järjestämiseen liittyvät maksut

Palveluasumisessa voidaan periä maksu 

  • kustannuksista, jotka normaalistikin ihmisille asumisestaan aiheutuvat (esimerkiksi vuokra, sähkö- ja vesimaksut sekä muut elinkustannukset kuten ruoan raaka-ainekustannukset)
  • palveluasumiseen liittyvästä ateriapalvelusta aterian raaka-ainekustannukset, mutta ei ruoan kuljettamisesta, esille laittamisesta tai valmistamisesta aiheutuneita kustannuksia
  • palvelusta, jota ei ole määritelty osaksi palveluasumisen kokonaisuutta.

Asiakasta ei voi velvoittaa maksamaan palveluasumisessa esimerkiksi kuukausittain tiettyä summaa sellaisesta palveluista, joita hänen ei tosiasiallisesti tarvitse käyttää tai joita hän ei tosiasiassa käytä, kuten vaatteiden pesupalvelusta, silloin, kun asiakas todellisuudessa pesee vaatteensa itse.

Kehitysvammalain mukaisen asumisen maksut

Kehitysvammalain mukaisen asumisen maksuista on kerrottu Erityishuollon maksut -sivulla. Erityishuollon kuljetusten maksuttomuudesta kerrotaan Kuljetuspalvelujen maksut -sivulla.
Erityishuollon maksut
Kuljetuspalvelujen maksut

Muun lainsäädännön mukaisten korvausten periminen

Palveluasumisen järjestämisestä aiheutuvista erityiskustannuksista hyvinvointialue voi periä maksun silloin, kun vammainen henkilö saa korvausta näihin erityiskustannuksiin muun lain nojalla.

Tällöin tarkoitetaan lähinnä etuuksia, jotka perustuvat työtapaturma- ja ammattitautilakiin tai liikennevakuutuslakiin.  Eräissä tapauksissa myös sotilastapaturmaa koskeva lainsäädäntö voi tulla sovellettavaksi.

Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan korvausta palveluasumisesta aiheutuvista lisäkustannuksista saa vaikeasti vahingoittunut henkilö. Palveluasumisen lisäkustannusten korvaus maksetaan palveluasumisen järjestäneelle hyvinvointialueelle. Kyseessä on normikorvaus, jonka euromäärä tarkistetaan vuosittain työeläkeindeksillä. Jos palveluasumisesta aiheutuu tämän normikorvauksen ylittäviä kustannuksia, niitä ei korvata vakuutuksesta.
Työtapaturma- ja ammattitautilaki 93 § (Finlex)
Työtapaturma- ja ammattitautilaki 143 § (Finlex)
Vammaispalvelulaki 15 § (Finlex)

Liikennevakuutuksessa vakiintuneen soveltamiskäytännön mukaan palveluasumisen lisäkuluina korvataan enintään liikennevakuutuksen hoitotuen korkeimman luokan mukainen määrä kaksinkertaisena. Tämä osuus maksetaan palveluasumisen järjestäneelle hyvinvointialueelle. Lisäksi vahingoittuneelle, jolle on järjestetty palveluasuminen, maksetaan liikennevakuutuksesta liikennevahinkolautakunnan lausunnon (12.9.1996/LV 94/1231) mukaisesti hoitotukea II-luokan mukaisesti, kun tapaukseen sovelletaan v. 2003 käyttöönotettua hoitotukiluokitusta. Kun palveluasuminen on järjestetty henkilökohtaisen avustajan avulla, avustajakustannukset sisältyvät palveluasumisen lisäkustannusten normitettuun korvaukseen, joten niitä ei korvata erikseen.

Periessään vakuutusyhtiöltä korvauksia, jotka kohdistuvat samaan tarkoitukseen kuin järjestetty palvelu, hyvinvointialueen tulee ottaa huomioon

Sairaanhoidon palvelujen maksut palveluasumisessa

Jos henkilö tarvitsee palveluasumisessa sairaanhoidon palveluja, on maksuttomuuden/maksullisuuden arvioinnissa oleellista se, edesauttavatko palvelut vammaisen henkilön kotona selviytymistä ja palveluasumisen toteutumista.

Mikäli palveluasumisen piirissä oleva vammainen henkilö tarvitsee sairaanhoitoa esimerkiksi tapaturman, äkillisen sairauskohtauksen tai muun sairaanhoitoa vaativan tilanteen takia, tulee asiassa sovellettavaksi asiakasmaksulain mukaiset asiakasmaksuja koskevat säännökset.

Mikäli henkilö tarvitsee palveluasumisen ulkopuolella annettavia sairaanhoidon palveluita, peritään asiakkaalta terveyskeskuksesta tai erikoissairaanhoidosta asiakasmaksulain mukaan määräytyvä maksu.

Mikäli palveluasumista korvaava hoito järjestetään terveydenhuollon yksikössä, ei kysymys ole palveluasumisesta vaan lääkärin päätökseen perustuvasta sairaanhoidosta. Tällöin maksu tästä korvaavasta sairaanhoidosta voidaan periä asiakasmaksulain mukaisesti.

Lähteet

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 (Finlex)

Työtapaturma- ja ammattitautilaki 459/2015 (Finlex)

Toimintakykykuntoutuksen ohje (1.1.2016 voimaan tulleen työtapaturma‐ ja ammattitautilain perusteella korvattava kuntoutus). VKK ry.

Toimintakykykuntoutuksen ohje (liikennevakuutus). VKK ry.

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 812/2000 (Finlex)

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 759/1987 (Finlex)

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 380/1987 (Finlex)

Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 (Finlex)