Kuljetuspalvelujen maksut

Tämän sivun sisältö

Sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut 

Hyvinvointialue voi periä sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumisen tuen palveluista maksun asiakasmaksulain yleisten säännösten mukaan. 
Asiakasmaksut
Liikkuminen

Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen omavastuu

Vammaispalvelulain mukaisista kuljetuspalveluista hyvinvointialue voi periä vaikeavammaiselta henkilöltä enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaavan maksun. Maksu määräytyy ensisijaisesti linja-autoliikenteen taksan mukaan. Hyvinvointialue voi periä myös muun siihen verrattavissa olevan kohtuullisen maksun, jos kunnan alueella ei ole järjestetty linja-autoliikennettä tai muuta julkista liikennettä. Maksu voi olla esimerkiksi lähimmän paikkakunnan tai alueen julkisen liikenteen taksa. 
Asiakasmaksuasetus 6 § (Finlex)

Kuljetuspalvelujen asiakasmaksun omavastuun tarkoituksena on, että kuljetuspalvelujen käyttäjät olisivat taloudellisesti samassa tilanteessa kuin julkiseen liikenteen käyttäjät.  Lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö eivät anna selvää vastausta, onko vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelumaksun omavastuuosuutena käytettävä yksittäisen lipun hintaa vai sarjalipun yksittäisen matkan hintaa tai esimerkiksi 30 vuorokauden sarjalipun hintaa. 

Hyvinvointialue ei voi päättää, että omavastuuosuus on tietty prosenttiosuus matkan kokonaiskustannuksista.

Kuljetuspalvelujen maksujen kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon myös taksin tilaamisesta aiheutuvat kustannukset. Palvelun käyttämisestä aiheutuvat kustannukset eivät saa tosiasiassa ylittää asiakasmaksuasetuksessa säädettyä kohtuullisena pidettävää maksun enimmäismäärää. 

Kuljetuspalveluihin liittyvät myös saattajapalvelut silloin, kun vammainen tarvitsee matkallaan toisen henkilön apua. Jos hyvinvointialue on tehnyt päätöksen saattajapalvelusta osana kuljetuspalvelua, se ei voi periä saattajapalvelusta erillistä maksua. Kuljetuspalvelumatka on saattajalle maksuton. 

Kustannusten korvaaminen vammaiselle henkilölle

Hyvinvointialue voi korvata asiakkaalle kuljetuspalveluista aiheutuneet kustannukset järjestämällä matkan esimerkiksi taksikorttia tai taksiseteleitä käyttäen.  Hyvinvointialue voi korvata kustannukset myös jälkikäteen. Hyvinvointialueen on kuitenkin huolehdittava siitä, että vaikeavammainen henkilö tosiasiallisesti voi käyttää hänelle myönnettyä kuljetuspalvelua.
KHO 18.11.2015 T 33411 (Vammaispalvelujen käsikirja)

Mikäli hyvinvointialue on asettanut euromääräisen ylärajan korvaukselle, ei tällainen kustannusten yläraja saa estää yksilöllistä tarveharkintaa. Lisäksi yksilöhuollon päätöksenteossa on huomioitava se, että vaikeavammainen henkilö saa toteutettua vammaispalveluasetuksessa ilmenevät oikeutensa esimerkiksi tavanomaisiin virkistäytymismatkoihin tai työ- ja opiskelumatkoihin.

Hyvinvointialueella ei ole velvollisuutta korvata oman auton käytöstä aiheutuneita kustannuksia vammaispalvelulain mukaisina kuljetuspalveluina. 

Erityishuollon kuljetusten maksuttomuus

Erityishuollossa olevalle henkilölle on järjestettävä 

  • kuljetukset toimintayksiköiden välillä sekä 
  • muut erityishuollon kuljetukset. 

Erityishuoltoa tai erityishuoltoa järjestävän hyvinvointialueen on huolehdittava erityishuollon saamiseksi välttämättömistä kuljetuksista tai niistä aiheutuvista kustannuksista. Nämä erityishuollon matkat ovat asiakkaalle maksuttomia. Niistä ei peritä omavastuuta.
Kehitysvamma-asetus 3 § (Finlex)
Kehitysvammalaki 39 § (Finlex)
Asiakasmaksulaki 4 § (Finlex)

Toimintayksiköillä tarkoitetaan niitä hyvinvointialueen yksiköitä, joissa henkilölle erityishuoltoa annetaan (esimerkiksi päivätoimintayksikkö ja asumisyksikkö). Jos kehitysvammainen henkilö asuu yksityisasunnossa, matkat kodin ja toimintayksikön välillä tulevat järjestettyä muina erityishuollon saamiseksi välttämättöminä kuljetuksina.

Varhaiskasvatukseen liittyvät kuljetukset 

Lähtökohtaisesti vanhemmat kuljettavat lapsensa varhaiskasvatukseen omalla kustannuksellaan.

Jos lapselle järjestetään varhaiskasvatusta erityishuolto-ohjelman mukaisena kuntouttavana päivähoitona, hänen kuljetuksensa ovat lähtökohtaisesti maksuttomia. 

Esiopetukseen liittyvät kuljetukset

Esiopetuksessa, kuten perusopetuksessakin, opetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää oppilaan opetuksen järjestämiseksi välttämättömät kuljetukset matkan pituudesta riippumatta, jos oppilas vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee kuljetusta. 

Maksuton kuljetus voidaan järjestää

  • kotoa suoraan esiopetukseen tai
  • päivähoidosta esiopetukseen sekä
  • esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon. 

Perusopetuslaki 32 § (Finlex)

Perusopetukseen liittyvät kuljetukset

Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää oppilaan perusopetuksen järjestämiseksi välttämättömät kuljetukset matkan pituudesta riippumatta, jos oppilas vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee kuljetusta. 
Perusopetuslaki 32 § (Finlex)

Perusopetuslain mukaan pitää huolehtia siitä, että oppilas, jolla on oikeus koulumatkaetuun, voi käyttää sitä myös iltapäivätoiminnassa.
Perusopetuslaki 48 b § (Finlex)

Erityishuoltona järjestetty kuljetus iltapäivätoiminnasta oppilaan kotiin on maksuton. Sama koskee oppilaan osallistumista aamutoimintaan ennen koulupäivän alkua.

Asiakasmaksulain ja vammaisten opiskelijoiden koulumatkatuen yhteensovittaminen

Lue STM:n suositus asiakasmaksulain ja vammaisten opiskelijoiden koulumatkatuen yhteensovittamisesta:
Oppivelvollisuuden piiriin kuuluvien vammaisten opiskelijoiden matkat ja omavastuu (pdf 393kt)

Hengityshalvauspotilaiden kuljetusten maksuttomuus

Hengityshalvauspotilaalle annettava hoitoon liittyvät kuljetukset ovat maksuttomia. Hoito järjestetään tällöin sairaalassa tai sairaalan kirjoista poistamatta kotihoidossa. 
Asiakasmaksulaki 5 § (Finlex)
Hengityshalvauspotilaan erityistilanne, kuljetuspalvelut

Kelan matkakorvaukset

Kelasta voi saada korvausta mm. julkiseen tai yksityiseen sairaanhoitoon tai kuntoutukseen liittyvistä matkoista, kun kustannukset yhteen suuntaan ylittävät omavastuun. 
Matkakorvaukset (Kela)

Lähde

Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/1992) (Finlex)

Asiakasmaksuasetuksen esittelymuistio (2.10.1992).

Laki kehitysvammaisten erityishuollosta (519/1977) (Finlex)

Asetus kehitysvammaisten erityishuollosta (988/1977) (Finlex)

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992) (Finlex)

Perusopetuslaki (628/1998) (Finlex)

Räty, Tapio (2010) Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry.