Nationell strategi för psykisk hälsa 2020-2030
Projektperiod:
Organisationsenhet:
Strategin för psykisk hälsa har förbereddes av en expertgrupp tillsatt av social- och hälsovårdsministeriet i brett samarbete med olika aktörer. Utgångsläget för strategin är att den psykiska hälsan bör beaktas på ett övergripande sätt på olika sektorer och nivåer i samhället.
Syftet med strategin
Strategin för psykisk hälsa styr arbetet inom området psykisk hälsa fram till 2030. Programmet fastställer fem prioriteringsområden, samt metoder och medel för genomförandet och uppföljning via befintliga och nya indikatorer. Strategin omfattar också missbrukartjänsterna och innehåller ett program för förebyggande av suicid.
Strategin identifierar den psykiska hälsans betydelse i en föränderlig värld, där den psykiska hälsan betraktas som en resurs som kan stödas. Psykiatriska tillstånd kan förebyggas och behandlas effektivt, och den diskriminering och stigmatisering som är förknippad med dem minskas. Eftersom psykisk ohälsa är en utmaning för folkhälsan bör tillgången till vård (inkl. missbrukarvård) förbättras så att den motsvarar nivån i övriga social- och hälsotjänster. För att nå målen i strategin krävs ett omfattande samarbete.
Strategin innehåller fem prioriteringar:
- psykisk hälsa som en resurs
- barns och ungas psykiska hälsa
- rätt till psykisk hälsa
- omfattande tjänster
- gott ledarskap i psykisk hälsa
Genomförande
Under perioden 2020–22 kommer strategin att fokusera på utveckling av tjänster, lansering av ett suicidförebyggande program samt öka psykiska hälsan i vardagsmiljön.
Samarbete
Social- och hälsovårdsministeriet
Finansiering
Social- och hälsovårdsministeriet
Kontaktinformation
Jaana Suvisaari
forskningsprofessor
tfn. 029 524 8539
E-post: [email protected]
Kortaddress till denna sida är thl.fi/strategiforpsykiskhalsa.