Näytteiden ja tietojen käyttö tutkimuksessa

Näyteputkia jäissä.

Biopankkitutkimuksessa hyödynnetään biopankkiin tallennettuja biologisia näytteitä ja niihin liittyvää tietoa

Biologisten näytteiden arvo tutkimustarkoitukseen moninkertaistuu niihin liitettävän tiedon myötä. Näytteisiin voidaan liittää tutkittavaan liittyvää tietoa, kuten terveys- ja elämäntapatietoja. Tällaista tietoa on voitu kerätä tutkittavan luvalla näytteenoton yhteydessä tai hyödyntämällä viranomaisten tilastollisiin ja hallinnollisiin tarkoituksiin keräämää rekisteritietoa.

Yhtenäinen terveydenhuolto ja rekisteritiedon kerääminen muodostavatkin ainutlaatuisen pohjan suomalaiselle biopankkitutkimukselle, sillä osallistuneiden terveyttä voidaan seurata läpi elämän. Näin esimerkiksi 20 vuotta sitten kootuista kudosnäytteistä sekä mittaus- ja haastatteluaineistoista tutkijat voivat etsiä syitä myöhemmin puhjenneille sairauksille.

Suomalaiset biopankkikokoelmat ovat erittäin arvokkaita ja kansainvälisesti katsoen ainutlaatuisia tutkimusaineistoja. Suomen erityisenä vahvuutena on myös  väestön myönteinen suhtautuminen tutkimukseen.

Mihin biopankkinäytteitä ja tietoja käytetään

Tietoa luovutetaan biopankista vain kunkin biopankkitutkimuksen rajattuun käyttötarkoitukseen. Tutkimuksessa syntynyt uusi tieto palautuu biopankkiin, joka kasvattaa edelleen näytteiden arvoa. Tietoturvasta huolehditaan tarkoin. Näytteitä ja tietoja säilytetään ja käytetään tutkimuksissa aina koodattuina, eikä yksittäisen luovuttajan henkilöllisyyttä voida tunnistaa. Näytteitä ja tietoja ei saa käyttää esimerkiksi rikostutkinnassa, hallinnollisessa päätöksenteossa, työsuhdetta tai vakuutussopimusta arvioitaessa.

Biopankkitutkimuksen päämääränä on pyrkiä ehkäisemään sairauksia ja kehittää turvallisempia, tehokkaampia ja yksilöllisempiä hoitomuotoja. Onkin tärkeää, että myös lääkeyritysten tutkimusosastot voivat käyttää biopankkinäytteitä lääkkeiden kehitystyössä ja lääkkeiden turvallisuuden arvioinnissa. Käyttämällä suuria näyteaineistoja voidaan esimerkiksi löytää syitä siihen miksi jotkut lääkkeet eivät sovi kaikille. Samalla voidaan vähentää myös eläinkokeita. Suomalaiseen biopankkitoimintaan kohdistuukin suuria kansanterveydellisiä ja taloudellisia odotuksia.

Näytteen kulku biopankista tutkimukseen

  1. Tutkimusryhmän lupahakemus näytteiden ja tietojen käyttöön tutkimuksessa
  2. Ehdotetun tutkimuksen tieteellinen ja eettinen arviointi sekä tutkimusryhmän ja sen taustaorganisaatioiden arviointi biopankissa
  3. Biopankin päätös, sopimusten allekirjoitus sekä näytteiden ja tietojen luovutus koodattuina tutkimusryhmälle
  4. Näytteiden ja niihin liittyvien tietojen käyttö tutkimuksessa ja niistä mahdollisesti syntyvät uudet tulokset
  5. Uusien tulosten palautuminen biopankkiin kasvattamaan aineiston arvoa

Lue lisää THL Biopankissa hyväksytyistä tutkimusprojekteista