Toimintakertomus 2023
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tukee erityisesti väestötason terveystutkimusta, jonka tavoitteena on ymmärtää paremmin sairauksien syitä, edistää terveyttä ja kehittää uusia hoitomenetelmiä. THL Biopankki edistää valtakunnallisesti merkittävien tutkimusaineistojen hyödyntämistä yllä mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi.
Vuoteen 2023 mahtui monta muutosta toimintaympäristössä ja yhteiskunnassa laajemmin. Eduskuntavaalit toivat Suomeen uuden hallituksen ja julkiset toimijat saivat kehykset seuraavalle neljälle vuodelle. Uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa, joka vaikutti erityisesti sairaalabiopankkien toimintaan. Loppuvuonna biopankeissa valmistauduttiin vuoden 2024 alussa tuleviin muutoksiin biopankkilainsäädännössä, joka toi mukanaan tarkennuksia tietojen käsittelyperusteisiin ja sitä kautta biopankin suostumusasiakirjoihin.
THL Biopankki muutti syyskuussa Meilahdesta THL:n pääkampukselle, Ruskeasuolle. Laboratorion siirtäminen sekä laitteiden ja menetelmien käyttöönotto uusissa tiloissa oli vuoden suurin ponnistus biopankissa.
Biopankin tiedonhallinnan ja tutkimushakemusten arviointiprosessin uudistukset
Biopankkitutkimukset perustuvat jo nyt pitkälti biopankkiin tallennettuun, olemassa olevaan tietoon. THL:ssä laajemmin tehtävän tietotuotannon kehittämisen osana biopankki parantaa ja sujuvoittaa myös omia tiedonhallinnan ratkaisujaan. Kehittämistyötä on käynnistetty vuoden 2023 aikana ja tavoitteena on, että tulevina vuosina tämä näkyy myös asiakkaillemme nopeampina prosesseina ja parempana asiakaskokemuksena.
THL Biopankki on kehittänyt myös tutkimushakemuksiin liittyvää arviointiprosessiaan. Tavoitteena on siirtyä samankaltaiseen arviointikäytäntöön muiden suomalaisten biopankkien kanssa ja varmistaa edellytykset biopankkihakemusten arvioinnin riippumattomuudelle. Uusi arviointiryhmä nimetään THL:n asiantuntijoista ja se aloittaa toimintansa keväällä 2024.
Biopankkitutkimukset 2023
THL Biopankin tutkimusaineistot olivat mukana useissa merkittävissä tutkimushankkeissa. FinnGen-tutkimuksen näytekeräys ja genomianalytiikka saatiin päätökseen elokuussa 2023. Projektissa hyödynnettiin kaikkiaan yli 166 000 THL Biopankin osallistujan näytteitä ja tietoja. Viimeiset tutkimuksessa tuotetut genomitiedot palautuvat THL Biopankkiin elokuussa 2024 ja ovat sen jälkeen kokonaisuudessaan käytettävissä myös muihin biopankkitutkimuksiin.
FinnGen-tutkimus jatkuu edelleen vuoteen 2027 asti ja nyt meneillään olevassa kolmannessa vaiheessa tarkoituksena on syventää tautitutkimusta lisänäytteiden ja -tietojen avulla. THL Biopankki on edelleen mukana yhteistyöhankkeessa, joskin pienemmällä panostuksella kuin aiemmin. FinnGen-tutkimusta ja sen tutkimuksellista merkitystä kuvaava artikkeli julkaistiin arvostetussa Nature-tiedelehdessä tammikuussa 2023. FinnGen-tutkimusaineistosta tuotetaan jatkuvasti merkittäviä tutkimustuloksia. Pelkästään vuonna 2023 aineistosta tuotettiin yli 600 tieteellistä julkaisua.
Lue lisää FinnGen-tutkimuksesta ja tuotetuista tuloksista hankkeen verkkosivuilta
THL Biopankin aineistoja hyödynnettiin laajasti kahdessa uudessa tutkimuksessa, jotka kohdistuvat muistisairauksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen diagnosointiin. THL Biopankki kutsui näytteenantajia biopankkiin tallennettujen tietojen perusteella kansainväliseen MetFinger-tutkimukseen, jossa selvitetään terveellisten elintapojen ja Metformiini-lääkityksen vaikutusta aivoterveyteen ikääntyvillä. Suomessa MetFinger-tutkimuksesta vastaa THL.
Lue lisää MetFinger-tutkimuksesta
Twingen-tutkimukseen THL Biopankki puolestaan kutsui ikääntyviä näytteenantajia biopankin kaksostutkimusaineistosta. Twingen-tutkimuksen avulla pyritään kehittämään diagnoosimenetelmiä Alzheimerin taudin varhaiseen havaitsemiseen. Tavoitteena on kerätä kattava aineisto henkilöistä, joilla ei vielä ole muistisairauden oireita, mutta jotka ovat ikänsä puolesta kohonneessa riskissä sairastua muistisairauksiin. Tutkimuksessa selvitetään biologisten merkkiaineiden ja elämäntapojen, kuten unen ja fyysisen aktiivisuuden, vaikutusta kognitioon. Tutkimuksen toteuttavat Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.
Lue lisää Twingen-tutkimuksesta
Vuonna 2023 THL Biopankkiin tehtiin yhteensä 82 tiedustelua tai esiselvityspyyntöä ja varsinaisia luovutuspyyntöjä biopankkiaineistojen käyttämiseksi tutkimuksessa vastaanotettiin 30 kappaletta. Kaiken kaikkiaan THL Biopankin aineistoja oli vuonna 2023 käytössä noin 60 eri tutkimushankkeessa.
Biopankin aineistot rikastuivat vuonna 2023
Vuosina 2022-23 THL:ssä toteutettiin suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia seuraava väestötutkimus Terve Suomi 2023, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa biopankki oli vahvasti mukana. Tutkimuksen terveystarkastukseen kutsuttiin 10 000 suomalaista. Terveystarkastuksen yhteydessä tutkittavilta pyydettiin biopankkisuostumus, kerättiin kattavasti erilaisia näytteitä sekä terveyteen ja elintapoihin liittyviä tietoja. Terve Suomi 2023 -tutkimuksen näytteet ja tiedot saadaan biopankkikäyttöön vuoden 2024 aikana.
Lue lisää Terve Suomi-tutkimuksesta hankkeen sivuilta
THL Biopankin kattavat genomitietoaineistot rikastuivat edelleen vuonna 2023. Genomimarkkeritietoa (GWAS) palautui noin 6500 henkilöstä, eksomisekvenssitietoa (WES) lähes 16 000 henkilöstä ja kokogenomin sekvenssitietoa (WGS) lähes tuhannesta henkilöstä. Lisäksi biopankkiin siirtyi lipidomiikkatietoja noin 7300 henkilöstä.
Laadun kehittäminen
Laatutyö on ollut biopankin toiminnan keskiössä myös vuonna 2023. Biopankeille on saatavilla oma ISO-standardi (ISO 20378) ja olemme THL Biopankissa kattavasti perehtyneet standardin vaatimuksiin vuoden aikana. Jatkamme työtä laatumme kehittämiseksi standardin vaatimaan suuntaan, mutta aivan lähivuosina akkreditointi ei vielä ole THL Biopankissa ajankohtaista. Keskeisessä roolissa laatutyössä on toimintamme kehittäminen myös saamamme asiakaspalautteen perusteella.
Biopankkitoiminta näkyy Suomessa ja maailmalla
THL Biopankki osallistui edelleen aktiivisesti Biopankkien osuuskunnan (FINBB) ja suomalaisen biopankkiverkoston (BBMRI.FI) toimintaan biopankkityön kehittämiseksi. THL Biopankin toimintaa esiteltiin kuluneen vuoden aikana sekä laitoksen sisäisesti THL:n ammattilaisille kuin myös biopankkitoiminnasta kiinnostuneille lukiolaisille.
Lue lisää Suomen biopankkien osuuskunnasta (FINBB)
Suomalainen biopankkitoiminta kiinnostaa myös kansainvälisesti. THL Biopankissa vieraili Saudi-Arabialaisia ja Georgialaisia biopankkitoimijoita, jotka olivat kiinnostuneet oppimaan suomalaisten biopankkien toiminnasta ja kokemuksista.
THL Biopankin aineistoja esiteltiin postereilla myös suurissa kansainvälisissä genomialan tutkijakokouksissa Amerikassa ja Euroopassa. FinnGen-tutkimuksessa tuotettujen merkittävien tutkimusjulkaisuiden lisäksi THL Biopankin aineistoista tuotettiin myös lukuisia muita julkaisuja laajalti eri aihealueista.
Tutustu uusimpiin biopankkitutkimuksista tuotettuihin julkaisuihin (englanniksi)