Hanketuki

Nuoria istuu penkillä. SOILA-koordinaatiohankkeen tunniste.

SOILA-koordinaatiohanke vahvistaa sosiaalisten innovaatioiden osaamista ja tarjoaa avoimia yhteiskehittämisen innovaatioprosesseja hankeideoinnista arviointiin. Tuemme rohkeaa uudelleenorganisoitumista eri ammattiryhmien, rahoituskanavien ja kokemustiedon tuottajien näkökulmista tuen ja palveluiden parantamiseksi. 

Tukea hankkeen koko elinkaaren ajan

Avaa tästä isompana: Lukujärjestys hankehakijoille 

SOILA-koordinaatiohanke tukee erityisesti Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ohjelman käynnistymistä ja hankesuunnittelua sekä yhdessä oppimista valtakunnallisesti. Hanke tarjoaa kansallisesti toimintaa koordinoiden valmennusta, kehittämisympäristöjä ja tukea lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden kehittämiselle yhdessä koko hankkeen elinkaaren ajan.

SOILAn hanketuen piiriin olette tervetulleita, jos ELY-keskus on esittänyt hanketta rahoitettavaksi, vaikka varsinaista rahoituspäätöstä ette olisi vielä saaneet. 

Ensimmäiset aluehankkeet käynnistyvät keväällä 2024. 

Rahoituspäätöksen saaneet hankkeet löydät EURA2021 hanketietopalvelusta:
EU:n alue- ja rakennepolitiikan hanketietopalvelu ohjelmakaudelle 2021—2027

Miten SOILA tukee käynnistyviä ja käynnissä olevia hankkeita? 

  • Hankesparraukset hankekohtaisesti 
  • Hanketukiprosessi koko hankkeiden elinkaaren ajaksi.  
  • Käynnissä oleville hankkeille avataan Howspace-toimintaympäristö 
  • Verkottaa hanketoimijoita yhteisten teemojen äärellä ja tukee yhdessä oppimista, seurantaa, arviointia, mallintamista, juurruttamista.  
  • SOILA ja aluehankkeet järjestävät yhdessä tilaisuuksia ja tapahtumia sosiaalisista innovaatioista ja lastensuojelun kysymyksistä.  
  • SOILA tarjoaa viestintä- ja markkinointiapua, muun muassa voit tarjota aiheita valtakunnalliseen verkostokirjeeseemme.

SOILA tarjoaa hankkeille tilaisuuksia ja yhdessä oppimisen prosesseja. Lisätietoa:
SOILAn tapahtumat

Varaa aika hankesparraukseen

Hankesparraukset on tarkoitettu Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (TL 5.1) hankerahoitusta hakeneille tai hanketta suunnitteleville. Hankesparraukseen voi siis tulla missä hankesuunnittelun tai toteutuksen vaiheessa tahansa. Katso lisätietoja:
SOILAn tapahtumat

Vuosina 2024 – 2026 SOILA-koordinaatiohankkeessa

  • Muodostamme aluehankkeiden kanssa kehittämisen kokonaisuuden, jossa ohjelmakauden päättyessä on saatu uudistettua suomalaista lastensuojelua entistä paremmaksi sosiaalisesti sekä taloudellisesti kestävämmäksi 
  • Lisäämme lastensuojelun ratkaisuja tukemalla aluehankkeissa tehtävää lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden toteutusta, seurantaa, arviointia, mallintamista ja juurtumista 
  • Tarjoamme sosiaalisten innovaatioiden synnyttämisen tueksi yhteiskehittämisen kansallisen oppimisverkoston sekä järjestämme ja fasilitoimme tilaisuuksia ja kehittämisprosesseja
  • Siirrämme hankkeissa luotuja hyviä käytäntöjä osaksi kansallista toimintaa jatkuvuuden turvaamiseksi ja palveluiden sekä toimintamallien jatkokehittämiseksi 
  • Rakennamme yhteisövaikuttavuutta, kutsuen mukaan avoimesti kaikki alan kehittämisestä kiinnostuneet. 

Hankekaudella huomioon otettavaa

Sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys

Haettavien hankkeiden tulee erityistavoitekohtaisten valintaperusteiden mukaisesti mukaisesti tukea mm. sukupuolten tasa-arvoa, tukea EU:n perusoikeuskirjan periaatteita kuten yhdenvertaisuutta, syrjimättömyyttä ja esteettömyyttä.  

Yhdenvertaisuus on ohjelmakauden toteutumisen peruslähtökohtia. Euroopan perusoikeuskirjan kohdan artikla 20 mukaan kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Näin myös Suomessa perustuslaissa. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella (Perustuslaki 11.6.1999, §6) On kunnioitettava kulttuurista, uskonnollista ja kielellistä monimuotoisuutta. 

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti. (Perustuslaki 11.6.1999, §6) Myös YK:n Lapsen oikeuksien sopimus (artikla 12) velvoittaa takaamaan lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti. 

Sukupuolten tasa-arvo on kansainvälisiin sopimuksiin ja kansalliseen lainsäädäntöön perustuva ihmisoikeus. Sillä tarkoitetaan kaikkien sukupuolten yhtäläisiä oikeuksia, velvollisuuksia ja mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ja osallistumiseen yhteiskunnalliseen toimintaan. Ketään ei tule kohdella eriarvoisesti sukupuolen perusteella.  

Tasa-arvolaissa kielletään syrjintä sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Kiellettyä on sekä välitön että välillinen sukupuolisyrjintä samoin kuin seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä. 

Euroopan perusoikeuskirjan artikla 23:n velvoittaa miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon varmistamalla tämä kaikilla aloilla työelämä, palkkaus mukaan lukien. Tasa-arvon periaate ei estä pitämästä voimassa tai toteuttamasta toimenpiteitä, jotka tarjoavat erityisetuja aliedustettuna olevalle sukupuolelle. 

Syrjintäkiellon soveltamisala on yleinen, eli se koskee kaikkea yhteiskunnallista toimintaa ja elämänaloja. Laissa säädetään yksityiskohtaisemmin muun muassa syrjinnästä työelämässä, oppilaitoksissa, ja etujärjestöissä sekä tavaroiden ja palvelujen vaihdannassa. 

Tässä voit löytää työkaluja erityistavoitteiden työstämiseen ja tutkimiseen: