Osallisuus ja yhdessä kehittäminen

SOILA-koordinaatio tukee osallisuutta

SOILA-koordinaatiossa haluamme tukea hankkeiden mahdollisuuksia systemaattisesti huolehtia osallisuuden edellytysten toteutumisesta hankkeissa, jotta osallisuus voisi toteutua lastensuojelun piirissä olevien perheiden arjessa, asiakkuuksissa, kehittämistyössä kuin kansalaisinakin. 

Osallisuus ja osallistuminen on lakisääteinen oikeus ja kirjauksia löytyy mm. Perustuslaista, kuntalaista ja sosiaali- ja terveydenhuoltoa, vammaispalveluita ja kuntoutumista koskevista laeista.
Osallisuudelle on monenlaisia määritelmiä. Osallisuus on esimerkiksi tosiasiallista oikeutta olla osallinen tietoon, palveluihin, työelämään ja oman asuinalueen kehittämiseen.

Osallisuus usein ymmärretään yksilön kokemuksena kuuluvuudesta sekä mahdollisuudesta vaikuttaa osana yhteisöä. Osallisuuden käsite sisältää samanaikaisesti sekä sosiaalisen että poliittisen ulottuvuuden. Osallisuus on kuulumista, yhteisöllisyyttä ja vaikuttamista yhteisön ilmapiiriin. Samalla osallisuus merkitsee mahdollisuutta osallistua päätöksentekoprosesseihin ja vaikuttaa yhteisössä tehtäviin päätöksiin.

Yhteisöjä ja ulottuvuuksia, joissa osallisuus voi toteutua ovat yksilöiden arki ja arjen yhteisöt sekä asiakkuus ja toimijuus yhteiskunnan palveluissa, kuten lastensuojelussa, päihde- ja mielenterveyspalveluissa sekä esimerkiksi oppilaana koulussa omassa asiassaan. Lisäksi osallisuutta voidaan hahmottaa mahdollisuutena kehittää yhteiskunnan palveluita tai laajemmin yhteiskunnallisen ja poliittisen vaikuttamisen tasoilla. 

Osallisuuden tietoa ja työvälineitä: 

Kokemusasiantuntijuus

Kokemusasiantuntijatoiminta luo mahdollisuuksia kehittää lastensuojelua omakohtaisen sekä vertaisilta kuultujen kokemusten pohjalta ja siten vaikuttaa yhteisen kokemusäänen kautta. Kehittämistyössä kokemusasiantuntijat reflektoivat kokemuksiaan ja nostavat lasten, nuorten ja läheisten äänen yhteiseen tarkasteluun. 

Kokemusasiantuntijat saattavat olla koulutettuja kokemusasiantuntijoita, käydä jonkun valmennuksen tai tulleet mukaan matalan kynnyksen toimintojen, kuten kehittäjäryhmätoiminnan kautta. Lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnan erityispiirteenä on, että kokemusasiantuntijaksi mielletään myös alaikäiset lapset, joilla myös on paljon annettavaa lastensuojelun kehittämiseen. Lisäksi lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota toiminnan eettisyyteen ja valtasuhteisiin.