Lastensuojelu
Lastensuojelu on arvosidonnaista ihmisoikeustyötä, jota ohjaa ja velvoittaa monet lait ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset (mm. YK:n lasten oikeuksien sopimus).
Lastensuojelun lähtökohtana on lapsen etu, jonka tulee aina olla keskeinen arviointiperuste kaikissa lasta koskevissa lastensuojelun toimenpiteissä. Lastensuojelu on arvosidonnaista ollen aina lapsen puolella, ei koskaan häntä vastaan. Lapsen etu on lapsen kanssa työskentelyn lähtökohta.
Palvelujärjestelmänä lastensuojelu on laaja kokonaisuus, jolla on yksi yhteinen päämäärä: tukea ja turvata lapsen kasvu ja kehitys. Palvelujärjestelmää tulee ohjata, kehittää ja johtaa yhteistyössä kaikkien niiden tahojen kanssa, joiden toimet vaikuttavat lasten ja perheiden hyvinvointiin. Palvelujärjestelmän on myös tuettava vanhempia tai huoltajia lapsen kasvatustehtävässään.
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ohjelma on mahdollisuus uudistaa rohkeasti ja radikaalistikin lastensuojelua sosiaalisia innovatiivisilla tavoilla kehittämishankerahoituksen turvin. Koko hankekauden tavoitteena on nuorten ja perheiden pärjäävyyden sekä hyvinvoinnin parantaminen rakentamalla nykyistä toimivampia palvelu- ja tukiekosysteemejä arjen tueksi.
Tietoa lastensuojelusta ja uudistamistyöstä
Lastensuojelun kehittämisellä on pitkät perinteet. Lastensuojelua on kehitetty niin valtionavustushankkein (kuten LAPE ja Kaste-hankkeet) kuin myös Stea- ja ESR-rahoituskanavien kautta. Palvelureformit, paikallisten (yhteistyö)käytäntöjen kehittäminen sekä erilaisten toimintamallien ja menetelmien kehittäminen kuvaavat hyvin lastensuojelun kehittämistä. Tästä Innokylä on hyvä esimerkki, jonne on tallennettu useita toimivia käytänteitä ja toimintamalleja lastensuojelutyön arkeen. Innokylässä voit etsiä Innokylään kuvattuja malleja esimerkiksi hakusanalla: lastensuojelu). SOILA:n Tiedotteet ja julkaisut-sivulta löydät Sosiaaliset Innovaatiot lastensuojelussa –julkaisun, johon on koottu yli 50 mallia innovaatiopiirteineen:
Tiedotteet ja julkaisut
Ajankohtaista on katsoa lastensuojelua myös laajennetusti ekosysteemin kautta. Ketkä tai mitkä kaikki toimijat vaikuttavat yhdessä siihen, että lasten, nuoret ja perheet kokevat tai voivat saavuttaa pärjäävyyttä ja toimijuutta arkisessa elämässään. Lastensuojelu ei yksin siihen pysty, vaan tarvitsee mukaansa laajat huolenpidon piirin yhteistyöjoukot. On katsottava palvelujärjestelmää myös uusin silmälasein, perinteiset keinot eivät välttämättä toimi enää tässä ajassa, sillä maailma erilaisine sosiaalisine ja terveydellisine ilmiöineen on muuttunut, ja vain kokonaisvaltaiselle työskentelyotteelle on sijaa. Uudistukset sektorikohtaisesti lapsiperheiden, lasten ja nuorten palveluissa ja nuorisotyön sekä vapaa-ajantoiminnan järjestämisessä eivät enää riitä. Tarvitaan suunnanmuutos ja on etsittävä uusia ennakkoluulottomia ratkaisuja perheiden, lasten ja nuorten ongelmiin.
Sosiaalisilla innovaatioilla on paikkansa, kun tavoittelemme hyvää ja turvallista arkea lapsille ja nuorille läheistensä kera. Lastensuojelun palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohtana on oltava lapsen edun varmistaminen ja koko perheen tuen tarpeisiin vastaaminen oikea-aikaisesti, yhdessä kehittämällä lasten, nuorten ja perheiden tarpeita kuunnellen.
SOILA-koordinaation tilaisuuksien materiaaleihin voit tutustua SOILA:n tapahtumat sivuilla kohdassa tapahtumien materiaalit.
Tapahtumien materiaalit
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmat (THL)
Menetelmäpankki, menetelmäarviot (Kasvun tuki)
Vuosikertomukset (Lapsiasia.fi)
Kulttuurinen moninaisuus
Maahanmuuttajat lastensuojelun asiakkaina (Lastensuojelun käsikirja, THL)
Turvapaikanhakijat lastensuojelun asiakkaina (Lastensuojelun käsikirja THL)
Maahanmuuttaneiden lasten, nuorten ja perheiden terveys - THL
Työkaluja mielenterveystyöhön - THL
PALOMA-koulutus - THL (koulutus pakolaistaustaisten asiakkaiden kohtaamiseen ja heidän hyvinvointinsa tukemiseen)
Perhe yhtenäiseksi - perheterapeuttista tukea pakolaisperheille (Innokylä)