Raskaana olevan uni

Raskaana oleva nainen makuulla olohuoneen matolla.

Raskaus on suuri fyysinen ja psyykkinen mullistus, joka vaikuttaa usein myös uneen. Raskaus voi muuttaa unen tarvetta, ja myös erilaiset unihäiriöt ovat yleisiä raskaana olevilla naisilla.

Tällä sivulla:

Yleisiä raskausajan uniongelmia

Uniongelmat voivat johtua esimerkiksi hormonaalisista syistä tai raskausajan fyysisistä oireista ja muutoksista kuten pahoinvoinnista tai kasvavasta kohdusta tai loppuraskaudesta myös sikiön liikehdinnästä. Nukkumista voivat vaikeuttaa myös psyykkiset tekijät kuten huolet ja ahdistus. Uniongelmista johtuen odottajan yöunen pituus voi lyhentyä. Tästä voi seurata päiväväsymystä.

Alle on listattu yleisiä raskausajan uniongelmia ja niiden aiheuttajia. Sivun loppuosasta löydät ohjeita unen huoltoon. Niiden avulla voit itse lievittää uniongelmien oireita ja parantaa untasi.

  • Väsymys on yleistä etenkin alku- ja loppuraskaudesta ja unentarve voi lisääntyä.
  • Unettomuus ilmenee nukahtamisen vaikeutena, yöheräilynä, huonolaatuisena unena tai liian aikaisena heräämisenä.
  • Unenaikaiset liikehäiriöt kuten levottomat jalat -oireyhtymä (RLS) ja periodiset unenaikaiset raajojen liikkeet -oireyhtymä (PLMS) lisääntyvät raskauden aikana. Ne voivat toisinaan haitata myös nukahtamista.
  • Närästys on yleinen raskausajan vaiva, joka ilmenee epämiellyttävänä tai polttavana tunteena ruokatorvessa. Närästys johtuu vatsalaukun happaman sisällön noususta ruokatorveen. Se voi myös aiheuttaa kurkunpään ärsytystä, jonka oireena on yskä, varsinkin yöaikaan makuulla ollessa.
  • Unenaikaisen hengityshäiriöt, kuten kuorsaus, yleistyvät raskausaikana. Runsas painonnousu usein edesauttaa tai pahentaa hengityshäiriöitä. Etenkin raskauden lopulla odottajan voi olla vaikea löytää nukkumisasentoa, jossa hengittäminen olisi ongelmatonta.

Raskausajan uniongelmien tunnistaminen ja hoito

Lyhytaikaiset ja lieväasteiset uniongelmat ovat vaarattomia ja yleisiä raskauden kaltaisissa elämän muutostilanteissa. Pitkittyessään ne voivat kuitenkin vaikuttaa äidin jaksamiseen, mielialaan, elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Unentarpeesta on tärkeä huolehtia myös siksi, että voimavaroja riittäisi vauvan yöheräilyjen hoitoon.

Uniongelmat kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa, jos ne ovat jatkuneet pitkään tai aiheuttavat huolta. Lievempiä ongelmia voidaan vähentää unenhuollon avulla. Vaikeampien unihäiriöiden hoidossa voidaan käyttää esimerkiksi kognitiivis-behavioraalisia menetelmiä.

Uneen voi vaikuttaa

Uni-valvepäiväkirja on helppo ja hyvä keino tarkkailla omaa untaan ja hyvinvointiaan. Voit myös itse pyrkiä lievittämään uniongelmia ja parantamaan untasi vähentämällä unta häiritseviä tekijöitä:

  • Varaa unelle riittävästi aikaa.
  • Pyri säännölliseen unirytmiin ja noudata tuttua heräämisaikaa.
  • Vältä päiväunia erityisesti kello 15 jälkeen.
  • Puhu huolista ja ahdistuksesta läheisen tai neuvolan terveydenhoitajan kanssa.
  • Järjestä iltoihin tarpeeksi aikaa rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Nukahtaminen on vaikeaa, jos ilta täyttyy arkiaskareista ja päivän tapahtumat pyörivät mielessä. Käytä hyväksi itsellesi sopivia iltarutiineja, kuten musiikin kuuntelua, lukemista tai rentoutusharjoituksia.
  • Jos tihentynyt virtsaamistarve häiritsee untasi, juo runsaasti nesteitä päivällä, mutta vähennä niiden nauttimista iltaisin.
  • Närästyksen ja pahoinvoinnin helpottamiseksi syö pieniä aterioita riittävän usein. Älä mene makuulle heti syömisen jälkeen. Makuulla kohotettu päänalusta voi myös helpottaa närästysoireita.
  • Närästysoireista kärsivän kannattaa välttää rasvaista ja voimakkaasti maustettua ruokaa sekä kahvia. Kahvin välttäminen helpottaa myös levottomien jalkojen oireilua.
  • Tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettamista suositellaan kaikille raskaana oleville viimeistään raskauden varmistuttua. Lopettaminen voi myös vähentää levottomien jalkojen oireita tai närästysoireita.
  • Levottomien jalkojen oireita voi pyrkiä vähentämään myös liikkumalla, rentoutus- ja venytysharjoituksilla sekä lämpöhoidoilla (esim. kylpy ennen nukkumaanmenoa). Jos oireet ovat vaikeita, on asia hyvä ottaa puheeksi neuvolassa.
  • Kohotettu päänalusta ja selällä makuun välttäminen vähentävät unenaikaisia hengityshäiriöitä.
  • Liikunta edistää hyvää unta ja voi lievittää uniongelmia. Jos vointisi sallii, liiku päivittäin.

Lisätietoa