Pikkulapsen uni 6-24 kuukauden iässä

Vauva katsoo äitiinsä sängyssä maaten.

Puolen vuoden iästä alkaen lapsen uni painottuu yhä enemmän yöaikaan ja päiväunen määrä vähenee. Yöunen pituus on noin 10 tuntia. Moni puolivuotias nukkuu kahdet päiväunet, yhteensä noin 2–4 tuntia. 2-vuotiaalle riittävät yleensä yhdet 1–2 tunnin unet.  

Kehityksen myötä lapsen unimäärä vähenee päiväunen kustannuksella. Yöheräily on yleistä läpi leikki-iän, mutta siihen voi pyrkiä vaikuttamaan säännöllisillä iltarutiineilla ja hyvillä nukkumaanmenotavoilla.

Katso kuvio päiväunien määrästä 3-24 kuukauden iässä sivulta
Lapsen unen rakenne ja kehitys

Lapsen yöheräily on normaalia

Lyhyet yölliset heräilyt ovat yhä yleinen ja normaali ilmiö. Niiden määrä kuitenkin vähenee asteittain toisen ikävuoden aikana, kun unen rakenne kehittyy ja unijakso pidentyy.

Moni 2-vuotias kuitenkin herää vielä kerran yössä. Jos heräily tuntuu vanhemmista raskaalta, kannattaa tarkistaa, että unimäärä päivällä ja yöllä on lapselle sopiva ja että lapsella on säännöllinen unirytmi. Myös iltatoimiin ja nukahtamistapoihin on hyvä kiinnittää huomiota.

Yöheräily

Iltarutiini valmistaa lasta unille

Suunnitelkaa perheelle mukava ja kiireetön, 4–7 osasta koostuva iltarutiini. Se voi koostua esimerkiksi kylvystä, iltapalasta, unilaulusta ja vanhemman ääneen lukemasta sadusta. Joka ilta samaan aikaan toteutettava iltarutiini auttaa lasta ymmärtämään, että uniaika lähestyy ja on aika rauhoittua. Se myös vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.

Myös säännöllinen päivärytmi tukee unta. Samaan aikaan toistuvat ruokailu- ja nukkuma-ajat ja ulkoiluhetket luovat turvallisuuden tunnetta ja auttavat lasta hahmottamaan päivän kulkua.

Tue lasta nukahtamaan itse

Lasta kannattaa myös tukea nukahtamaan itsekseen. Kun lapsi oppii illalla nukahtamaan ilman vanhemman apua, hän osaa todennäköisemmin toimia samoin myös yöllä herätessään.

Itsekseen nukahtaminen edellyttää itsesäätelyn taitoa millä tarkoitetaan vauvan kykyä säädellä tunteitaan ja rauhoittua ilman vanhemman apua. Taito alkaa kehittyä asteittain ensimmäisen ikävuoden aikana.

Näin voit tukea lasta nukahtamaan itsekseen:

  • Rauhoita illat ajoissa ja noudata tuttua iltarutiinia.
  • Pyri erottamaan syöminen ja nukahtaminen toisistaan ensimmäisen ikävuoden aikana.
  • Laita lapsi sänkyyn sopivan väsyneenä, niin nukahtaminen on helpompaa.
  • Anna lapsen nukahtaa siinä ympäristössä, jossa hän nukkuu yöllä.
  • Rohkaise lasta jäämään itsekseen sänkyyn ja kehu häntä onnistumisesta.
  • Rauhoittele tarvittaessa, mutta anna lapsen nukahtaa itsenäisesti.
  • Anna lapselle tutti tai tuttu lelu tuomaan turvaa.
  • Etene vähän kerrallaan. Siirry esimerkiksi kauemmas lapsen sängyn luota ilta kerrallaan.

Lisätietoja