Den gravida kvinnans sömn

En gravid kvinna ligger på golvet.

Graviditeten är en stor fysisk och psykisk omvälvning som också påverkar sömnen. Graviditeten kan förändra sömnen, och olika sömnstörningar är vanliga bland gravida kvinnor.

Vanliga sömnproblem under graviditeten

Sömnproblemen kan till exempel bero på hormonella faktorer eller på graviditetstidens fysiska symptom och förändringar, så som illamående eller en växande livmoder. Sömnen kan också påverkas av psykiska faktorer, så som oro och ångest. Den gravida kvinnans nattsömn kan förkortas på grund av sömnproblem. Det kan leda till dagströtthet.

Nedan finns listat vanliga sömnproblem under graviditeten och vad de beror på. I slutet av sidan hittar du anvisningar för sömnhygien. Med hjälp av dem kan du själv lindra dina symptom på sömnproblem och förbättra din sömn.

  • Trötthet är vanligt, speciellt i början och slutet av graviditeten, och sömnbehovet kan öka.
  • Sömnlöshet yttrar sig som svårigheter att somna, uppvaknanden på natten, sömn av dålig kvalitet eller att vakna för tidigt.
  • Motoriska störningar under sömnen så som rastlösa ben-syndrom (RLS) och nattlig paroxysmal dystoni (PLMS) ökar under graviditeten. De kan stundtals även störa insomnandet.
  • Halsbränna är ett vanligt graviditetsbesvär som framkommer som en obehaglig eller brännande känsla i matstrupen. Halsbränna beror på att magsäckens sura innehåll stiger upp i matstrupen. Den kan också orsaka irritation i struphuvudet och ge symptom som hosta, speciellt under natten då man ligger ner.
  • Andningsstörningar under sömnen, så som snarkningar, blir vanligare under graviditeten. En stor viktökning främjar, eller förvärrar, ofta andningsstörningarna. Särskilt under slutet av graviditeten kan det vara svårt för den gravida kvinnan att hitta en sovställning där andningen är problemfri.

Identifiering och behandling av sömnproblem

Kortvariga och lindriga sömnproblem är ofarliga och vanliga under en sådan förändring i livssituationen som en graviditet utgör. Blir de långvariga kan de ändå påverka mammans ork, sinnesstämning, livskvalitet och välbefinnande. Det är viktigt att tillgodose sitt sömnbehov också för att krafterna ska räcka till för att sköta om babyns nattliga uppvaknanden.

Det lönar sig att ta upp sömnproblemen på rådgivningen om de har fortgått under en längre tid och skapar oro. Lindrigare problem kan man minska på genom sömnhygien. I behandlingen av svårare sömnstörningar kan till exempel kognitiv-behavioristiska metoder användas.

Du kan påverka sömnen

En sömn- och vakenhetsdagbok är ett enkelt och bra sätt att följa med den egna sömnen och det egna välmåendet. Du kan också försöka lindra dina sömnproblem och förbättra din sömn genom att minska på faktorer som inverkar negativt på sömnen:

  • Reservera tillräckligt med tid för sömn.
  • Sträva efter en regelbunden sömnrytm och stig upp vid samma tid.
  • Undvik att ta tupplurar på dagen, speciellt efter klockan 15.
  • Prata om dina bekymmer och din oro med en närstående eller med hälsovårdaren på rådgivningen.
  • Se till att du har tillräckligt med tid för att komma ner i varv och slappna av under kvällarna. Det är svårt att somna om kvällen är fylld med vardagssysslor och dagens händelser snurrar runt i huvudet. Ta hjälp av kvällsrutiner som passar dig, som att lyssna på musik, läsa eller göra avslappningsövningar.
  • Om täta urinträngningar stör din sömn, drick rikligt med vätska på dagen, men minska ditt vätskeintag på kvällarna.
  • För att lindra halsbränna och illamående, ät små måltider tillräckligt ofta. Lägg dig inte direkt efter att du ätit. Att ligga med huvudändan höjd kan också lindra symptomen på halsbränna.
  • För den som lider av symptom på halsbränna lönar det sig att undvika fet och starkt kryddad mat samt kaffe. Att undvika kaffe hjälper också mot symptom på rastlösa ben.
  • Alla gravida kvinnor rekommenderas att sluta med rökning och användning av alkohol senast då graviditeten bekräftats. Att sluta med dessa lindrar också symptom på rastlösa ben eller halsbränna.
  • Symptomen på rastlösa ben kan man försöka minska genom att röra på sig, göra avslappnings- och tänjningsövningar samt med värmebehandling (t.ex. ta ett bad innan läggdags). Om besvären är svåra är de bra att ta upp dem på rådgivningen.
  • Att ligga med huvudändan höjd och att undvika att ligga på rygg minskar på andningsstörningar under sömnen.
  • Motion främjar en god sömn och kan lindra sömnproblem. Om ditt mående tillåter det, rör på dig dagligen.

Mer information

Sömnlöshet (God medicinsk praxis)

Raskaus ja koettu unen laatu (Käypä hoito) (på finska)

Unettomuushäiriön lääkkeetön hoito - keskeiset periaatteet (Käypä hoito) (på finska)

Itsehoito-ohjeita unettomuuteen (Mielenterveystalo) (på finska)

Kognitiiviset menetelmät unettomuuden hoidossa (God medicinsk praxis) (på finska)

Levottomat jalat (Suomen lääkärilehti 6/2017) (på finska) (pdf 358 kb) 

Uni-valvepäiväkirja (Mielenterveystalo) (på finska) (pdf 563 kb)