Koululaisen uni 6-12 vuoden iässä
Alakouluikäisen lapsen unentarve on noin 9–11 tuntia yössä. Päiväunia pienet koululaiset eivät juuri nuku. Unen suurimmat rakenteelliset muutokset jo ovat takanapäin, mutta lopullisen, aikuismaisen, rakenteensa uni saavuttaa murrosiässä.
Pieni koululainen tarvitsee unta uuden oppimiseen, kasvamiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Jotta lapsi saisi tarpeeksi lepoa, kannattaa vanhemman kiinnittää huomiota säännölliseen päivärytmiin, rauhallisiin iltoihin ja rajalliseen ruutuaikaan.
Nukkuessa lapsi kasvaa, virkeänä oppii uutta
Ihmisen aivot tarvitsevat unta, ja monet koulussa tärkeät toiminnot kuten keskittyminen, uuden oppiminen ja muistaminen onnistuvat parhaiten jos lapsi on nukkunut riittävästi. Tapaturmia sattuu vähemmän ja luovuus paranee pirteänä. Uni vaikuttaa terveyteen ylläpitämällä vastustuskykyä.
Uni on myös tasapainoisen tunne-elämän perusta, ja unenpuute voi näkyä erilaisina käytöshäiriöinä kuten levottomuutena tai aggressiivisuutena. Kasvuhormonia erittyy nukkuessa, joten unta tarvitaan myös kasvamiseen.
Rauhallinen ilta luo perustan hyvälle yöunelle
Säännöllinen päivärytmi, johon kuuluvat koulun lisäksi toistuvat ruoka-ajat, ulkoilu ja leikki luo perustan yöunille. Lapsi tarvitsee yhä runsaasti läheisyyttä ja mahdollisuuden puhua päivän tapahtumista, sillä huolet ja stressi voivat näkyä univaikeuksina. Tutusta rytmistä kannattaa pitää kiinni myös viikonloppuisin, etenkin jos lapsella on nukkumisvaikeuksia.
Jotta iltoihin jäisi tarpeeksi aikaa rauhoittumiseen, kannattaa läksyt ja harrastukset sijoittaa päiväaikaan tai alkuiltaan. Hyvänä apuna rauhoittumisessa toimivat yhteiset iltatoimet. Toistuvien iltatoimien kautta lapsi oppii ymmärtämään, että uniaika lähestyy ja on aika hidastaa tahtia.
Pikkulapsen uni 6-24 kuukauden iässä: Iltarutiini valmistaa lasta unille
Keskustele lapsen kanssa unesta
Vanhemman tehtävä on huolehtia, että koululainen nukkuu tarpeeksi. Vaikka nukkumaanmenoajat voivat aiheuttaa erimielisyyksiä, kannattaa säännöistä sopia yhdessä. Lapselle on hyvä kertoa, miksi uni on tärkeää ja mitä unenpuute aiheuttaa.
Koska uni kilpailee usein ajasta television katselun, pelaamisen ja älylaitteiden kanssa, on myös niiden käyttöön hyvä kiinnittää huomiota:
- Sopikaa, kuinka paljon ja mitä saa pelata ja katsella ja mihin aikaan.
- Älylaitteiden käyttö tulisi lopettaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
- Iltatoimien idea on vuorovaikutuksessa, välttäkää siis television katselua.
- Kännykät ja älylaitteet on hyvä jättää lastenhuoneen ulkopuolelle yöksi.
- Televisiota ei kannata sijoittaa lastenhuoneeseen.
Lisätietoja
- Alakouluikäisen nukkuminen (Mannerheimin Lastensuojeluliitto)
- Unipuu, miksi uni on tärkeää (Suomen Sydänliitto). Neuvokas perhe.
- Lapsille sopivia mindfullness-harjoituksia (Suomen Sydänliitto). Neuvokas perhe.
- Miten hallita viriketulvaa? (Suomen Sydänliitto). Neuvokas perhe.
- Meidän perheen ruutusopimus (Suomen Sydänliitto, pdf 90 kt). Neuvokas perhe.
- Tietoa lapsen ahdistuksesta (Mielenterveystalo)
- Lapset ja digitaalinen media (Mannerheimin Lastensuojeluliitto)
- Lapsille tehty video unen ja nukkumisen tärkeydestä (Aivoliitto)