Koetut alkoholihaitat
Alkoholihaitat koskettavat monia.
Alkoholinkäytöstä aiheutuu erilaisia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Akuutit alkoholinkäyttöön liittyvät haitat, kuten tapaturmaiset kuolemat, ovat vähentyneet kokonaiskulutuksen ja humalakulutuksen vähentyessä. Samalla kroonisten alkoholihaittojen, erityisesti maksasairauskuolemien, merkitys on kasvanut ja niiden osuus alkoholikuolemista on nyt selvästi suurempi kuin humalan ja myrkytysten aiheuttamien kuolemien.
Kyselytutkimuksilla voidaan selvittää väestön kokemia alkoholihaittoja, joista ei saada rekisteritietoja. Vuonna 2023 Juomatapatutkimuksessa tiedusteltiin vastaajien kokemia alkoholiongelmia eri elämänalueilla, muiden päihtymyksestä aiheutuneita haittakokemuksia ja sitä, onko jollakulla läheisellä alkoholinkäyttöön liittyviä ongelmia. Tulosten perusteella alkoholihaitat koskettavat laajalti suomalaisia.
Noin 317 000 suomalaista (9 % 20–79-vuotiaista) oli kokenut omasta alkoholinkäytöstään johtuvia ongelmia jollakin elämänalueella kyselyä edeltäneen 12 kuukauden aikana (kuten terveys- 6 % tai talousongelmia 3 % , ongelmia perhe- 3 % tai työelämässä 1 % tai muussa sosiaalisessa elämässä 2 %.). Kaikkiaan 27 prosenttia alkoholinkäyttäjistä (joka vastaa 917 000:ta suomalaista) kertoi kokeneensa vähintään yhden alkoholinkäyttötilanteisiin liittyvän haitan. Kaikkiaan 56 prosenttia suomalaista (2 263 000 henkilöä) raportoi kokeneensa vähintään yhden haitan, joka johtuu päihtyneen henkilön käytöksestä julkisilla paikoilla.
Miehillä enemmän alkoholihaittoja kuin naisilla
Miehet raportoivat kaikkia eri ongelmia naisia enemmän. Miehillä korostuivat erityisesti terveysongelmat ja ongelmat kotona tai parisuhteessa. Myös naisilla nämä olivat eniten raportoituja omaan alkoholinkäyttöön liittyviä alkoholihaittoja. Alkoholinkäytöstä johtuvia terveysongelmia oli miehistä kokenut seitsemän ja naisista viisi prosenttia. Myös yksittäisiin juomistilanteisiin liittyvät haitalliset seuraukset eli humalahaitat olivat yleisimpiä miehillä ja nuorimmassa ikäryhmässä.
Naiset raportoivat miehiä useammin, että heidän läheisillään oli alkoholinkäytöstä johtuvia ongelmia, oli sitten kyseessä vanhempien, puolison, lasten tai muiden läheisten alkoholinkäyttöön liittyvä ongelma. Sukupuoliero oli erityisen suuri puolisolla tai kumppanilla havaituissa ongelmissa: naisista 14 prosenttia raportoi näitä ongelmia, miehistä ainoastaan neljä prosenttia. Naiset myös kokivat miehiä useammin haittoja päihtyneiden käytöksestä julkisilla paikoilla.