Upplevda alkoholskador

1 200 000 finländare har upplevt berusningsskador

Sammanlagt 1,2 miljoner finländare har enligt undersökningen om dryckesvanor upplevt berusningsskador, såsom bråk, slagsmål eller olycksfall under året som föregick undersökningen. Om man bortser från den vanligaste och ganska lindriga skadan att man har ”ångrat det man har sagt eller gjort”, är det ändå nästan 900 000 personer som har upplevt minst en berusningsskada. 

Akuta skador i samband med alkoholkonsumtion, såsom olycksfall med dödlig utgång, har minskat i takt med att den totala konsumtionen och drickandet i berusningssyfte har minskat. Andelen kroniska skador ökade både under denna period och på längre sikt: 1987 berodde 27 procent av de alkoholrelaterade dödsfallen på kroniska sjukdomar, 2016 var andelen hela 64 procent.

Alkoholkonsumtionen orsakar olika sociala och hälsomässiga olägenheter. I undersökningen om dryckesvanor uppgav en andel som motsvarar cirka 270 000 finländare att de på grund av sin alkoholkonsumtion hade upplevt problem inom något livsområde, såsom hälsoproblem eller ekonomiska problem eller problem i familjelivet, arbetslivet eller i det övriga sociala livet.

Det är vanligare att man upplever lindriga och allvarliga problem som beror på andras alkoholkonsumtion än att man upplever problem som beror på den egna alkoholkonsumtionen. En andel som motsvarar 2 600 000 finländare uppgav i undersökningen om dryckesvanor att de upplevt skador av andras alkoholkonsumtion. Till exempel hade 1 300 000 personer varit rädda för berusade och 700 000 personer hade blivit ofredade av en berusad person. 

Minderårigas drickande har minskat kraftigt under hela 2000-talet. Trots detta är andelen berusningstillfällen av alla alkoholkonsumtionstillfällen störst just bland unga personer under 30 år och de upplever mest berusningsskador. 

Bland 15–29-åringar hade nästan hälften eller 46 procent upplevt berusningsskador, medan motsvarande andel var 21 procent av 30–59-åringarna och 6 procent av 60–79-åringarna.