Elinkeino

Yhteistyö elinkeinon kanssa on Pakka-toimintamallin ydin. Paikallisten kauppojen, ravintoloiden ja Alkon edustajat on tärkeä saada mukaan alueen toimintaan ja jäseniksi Pakka-tarjontatyöryhmään. Työryhmässä yritysten edustajat kehittävät vastuullisia toimintatapoja yhdessä viranomaisten kanssa. 

Paikalliset yritykset ja niiden henkilökunta huolehtivat päivittäisessä työssään, että lainsäädäntöä noudatetaan. Ne varmistavat, että ikärajavalvottuja tuotteita ei myydä alaikäisille, eikä humalaisille tarjoilla. 

Taksiyrityksissä, sairaankuljetuksessa ja vartiointiliikkeissä on usein ensikäden tietoa humalajuomisen haittojen yleisyydestä ja luonteesta.

Ravintolat ja myyntipaikat hyötyvät vastuullisuudesta

Pakka-toimintamallissa mukana oleminen hyödyttää paikallisia päivittäistavarakaupan ja ravintola-alan yrittäjiä ja työntekijöitä. Vastuullinen myynti ja anniskelu on myös paikallisten asukkaiden etu.
Vastuullinen anniskelu ravintolassa – ohjeita ravintoloille –julkaisu 

  • Pakka-toiminta tukee lakisääteistä omavalvontaa
  • Koulutukset lisäävät henkilöstön osaamista
  • Sanktiot ja häiriöt vähenevät
  • Yhteiset toimintatavat tukevat kaikkien työtä

Elinkeino vastaa ikärajavalvonnasta

Alaikäisille välittämistä ja myyntiä voidaan ehkäistä esimerkiksi:

  • kassahenkilökunnan perehdytyksellä ja säännöllisillä koulutuksilla
  • yhteistyöllä vartioinnin ja valvontaviranomaisten kanssa 
  • seuraamalla ikärajatarkastusten ja myynnistä kieltäytymisen määriä
  • sijoittamalla alkoholijuomat ja rahapeliautomaatit kassojen näkyville
  • tiedottamalla asiakkaille ikärajatuotteiden välittämiseen ja myyntiin liittyvistä linjauksista (esim. julisteet, tarrat, infolehtiset)
  • keräämällä henkilöstöltä palautetta ongelmatilanteista
  • ilmoittamalla esimiehelle ja poliisille, kun havaitaan välittämistä

Kuinka yritys saa Pakka-mallin käyttöönsä?

  • Selvitä, kuinka hyvin alkoholilain noudattaminen toteutuu toimipaikassa
  • Järjestä tapaaminen poliisin ja alkoholitarkastajan kanssa
  • Järjestä koulutusta Pakka-mallista ja vastuullisuudesta koko henkilöstölle ja järjestyksenvalvojille
  • Ravintolassa: toteuta asiakasarviointi ja tee muutoksia tulosten perusteella 
  • Osallistu alueesi tarjontatyöryhmään ja keskustelutilaisuuksiin
  • Innosta henkilökunta mukaan kehittämään vastuullista toimintaa